تغییرات نوزاد در چهار ماهگی و خصوصیاتی که بدست می آورد چیست
کودک در چهار ماهگی هر روز بیشتر و بیشتر رشد می کند و عاشق این است که با خندیدن، لبخند زدن و غرغر کردن ابراز وجود کند. در این بخش از راهنمای رشد ماه به ماه نی نی پلاس، شما می توانید در مورد تغییرات نوزاد در چهار ماهگی و خصوصیاتی که انتظار دارید شیرخوارتان در سن چهار ماهگی به دست آورد، بیشتر بدانید.
تغییرات نوزاد در چهار ماهگی، رشد
تا ماه چهارم، وزن کودک، دو برابر وزن هنگام تولد او خواهد بود. اگر نگران غذا نخوردن یا کمبود وزن فرزند خود هستید، با پزشک متخصص کودکان و نوزادان تماس بگیرید.
تغییرات نوزاد در چهار ماهگی، مهارت های حرکتی
کودک در این سن چالاک تر می شود و قادر است کارهای بیشتری با دست انجام دهد. دستها برای حرکت یا تکان دادن اسباب بازی هماهنگ تر هستند. در حقیقت، او می تواند هر چیزی را که در دسترس او قرار دارد با دست بگیرد، مانند حیوانات پولیشی، موهای مادر و هر شی براق و درخشان که در مقابل او آویخته شده است. اگر نمی خواهید بلایی به سرتان بیاید، گوشواره و گردنبندتان را باز کنید.
کودک هر چیزی را که بتواند در دست بگیرد، به دهان خواهد برد. به دهان بردن اشیا راهی برای کاوش دنیای پیرامون اوست. بنابراین نباید وسایل ریز را که احتمال خفگی دارد، دم دست او قرار دهید. که کودک در آن خفه نشود. هر چیزی که از سوراخ دستمال توالت عبور کند بسیار ریز است و نباید به هیچ وجه در دسترس کودک چهار ماهه قرار بگیرد.
سر کودک در این سن باید سفت باشد و وقتی با حمایت می نشیند، یا به روی شکم می خوابد، به خوبی گردن بگیرد. کودکان می توانند لگد بزنند و با کف پا فشار وارد کنند و حتی در برخی موارد غلت بزنند.
تغییرات نوزادان در چهار ماهگی، خواب
در ماه چهارم پس از تولد، مادر و کودک هر دو از خواب کامل شبانه لذت می برند. در این سن کودکان به طور معمول بین 4 تا 5 ساعت متوالی می خوابند و دو بار در روز چرت می زنند. به این ترتیب مجموع خواب کودک در شبانه روز به 14 الی 16 ساعت می رسد.
تغییرات کودک در چهار ماهگی، حواس پنج گانه
در طی سه ماه اول، کودکان در برقراری تمایز بین رنگ ها مشکل دارند، به همین دلیل اشیایی با رنگهای روشن و سیاه و سفید را ترجیح می دهد. اکنون در ماه چهارم، بینایی به حدود 40/20 می رسد و می توانند تضادهای رنگی ظریف تر مانند دکمه قرمز روی پیراهن قرمز را تشخیص دهند. آنها می توانند سراسر اتاق را ببینند، اما ترجیح می دهند از نمای نزدیک به افراد نگاه کنند.
چشمان کودک باید در حرکت هماهنگ با یکدیگر اشیا و محیط پیرامون را دنبال کند. چنانچه متوجه انحراف چشم کودک یا هر مشکل بینایی دیگری شدید، حتماً به پزشک متخصص کودکان و نوزادان مراجعه کنید. شاید در این سن متوجه تغییر رنگ چشم کودک شوید. چشمهای روشن قبل از شش ماهگی که رنگ چشم ثابت می شود، تغییر می کنند.
تغییرات نوزاد در چهار ماهگی، غذا خوردن
بعضی از متخصصان کودکان تا شش ماهگی شروع غذاهای جامد توصیه نمی کنند. اما بسته به جثه و آمادگی کودک ممکن است پزشک آغاز تغذیه با مواد جامد را در چهار ماهگی توصیه کند. کودکانی که جثه بزرگتری دارند با شیر مادر یا شیر خشک به تنهایی سیر نمی شوند. قبل از شروع غذای کمکی، کودک باید از کنترل سر و گردن خوبی برخوردار باشد و با حمایت صاف بنشیند.
غذای اول کودک باید غلات برنج غنی شده با آهن باشد که با شیر خشک یا شیر مادر مخلوط می شود. تا زمانی که کودک به غذای کمکی عادت کند، سرلاک را رقیق درست کنید، در این سن بهتر است غلیظ تر از شیر خشک نباشد. سپس ببینید نسبت به گرفتن قاشق چه واکنشی نشان می دهد. ممکن است در چهار ماهگی هنوز رفلاکس برون زبانی قوی وجود داشته باشد. در این رفلاکس کودک با لمس لب ها، زبان را از دهان بیرون می آورد و به بلع مایعات کمک می کند. اگر یک قاشق سرلاک در دهان کودک قرار دادید و او آن را از دهان خارج کرد، باید شروع مواد جامد را چند روزی به تعویق بیاندازید.
تغییرات نوزاد در چهار ماهگی، ارتباط اجتماعی
کودکان چهار ماهه خود را به عنوان یک فرد مستقل کشف می کند و متوجه واکنشهای اطرافیان به رفتارهای خود می شود. هر وقت فرزندتان گریه کرد، خود را به او برسانید. وقتی او چیزی را پرت کرد، آن را بردارید. بسیاری از کودکان دوست دارند یک شی را بارها و بارها پرت کنند، زیرا از اینکه والدین شان آن را بردارند، لذت می برند.
نوزادان در این سن ارتباط موثر را می آموزند. آنها از طریق سر و صدا کردن، تولید آواهایی مانند آ و او ، جیغ زدن، خندیدن و غان غون ابراز وجود می کنند. در این سن کودک طیف گسترده ای از احساسات مانند شادی، خشم و تعجب را با حالات چهره نشان می دهد. کودک چهار ماهه به تدریج می آموزد که از روی صدا و حالت چهره مادر به حالات عاطفی او پی ببرد.
در فهرست زیر به مواردی اشاره شده است که باید با مراجعه به پزشک متخصص کودکان و نوزادان بررسی شود:
• قد و وزن
• ملاک های رشدی
• وضعیت شنوایی و بینایی
• غذا خوردن
• خوابیدن
قبل از مراجعه به مطب پزشک، فهرستی از پرسشهای خود تهیه کنید تا مطلبی فراموش نشود و به همه اطلاعات مورد نیاز خود دست یابید.
نکاتی درمورد تغییرات نوزاد در چهار ماهگی
• به کودک فرصت دهید تا بافت های مختلف مانند جلد کتاب را لمس و تجربه کند.
• حداقل روزی چند دقیقه برای کتاب خواندن یا آواز خواندن در کنار او وقت بگذارید. حتی اگر صدای خوبی ندارید، کودک عاشق این است که او را در آغوش بگیرید و برایش آواز بخوانید.
• حتی اگر کودک نمی تواند غلت بزند یا چهار دست و پا برود، شما باید اقدامات احتیاطی را انجام دهید. درب کابینت ها را قفل کنید، جلوی راه پله ها را مسدود نمائید، تمامی شوینده های بهداشتی و تمامی مواد خطرناک را دور از دسترس طفل قرار دهید.
اگر همچنان سوالی درمورد تغییرات نوزاد در چهار ماهگی داشته باشید، می توانید آن را از کارشناسان ما در اپلیکیشن نی نی پلاس بپرسید.
مطالعه بیشتر:
1- تغییرات نوزاد از بدو تولد تا سه ماهگی
2- تغییرات نوزاد در سه تا شش ماهگی
3- تغییرات نوزاد در شش تا نه ماهگی
4- تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی