molfix-مولفیکس

رفتار با نوزاد ده ماهه و نیازهای نوزاد در ده ماهگی چیست؟

رفتار با نوزاد ده ماهه و نیازهای نوزاد در ده ماهگی چیست؟

در دنیا چیزی لذت بخش تر از این نیست که به تماشای چالشهای فرزندتان بنشینید و او را در حال تلاش برای ایستادن، راه رفتن و یا بیان اولین کلمه ببینید. بدون شک به او افتخار می کنید. اما احتمالا سوالات زیادی درباره رفتار با نوزاد ده ماهه، هفته های آینده و نیازهای نوزاد در ده ماهگی دارید. برای یافتن پاسخهای خود درمورد چگونگی رفتار با نوزاد ده ماهه با ما همراه باشید.

رفتار با نوزاد ده ماهه، رشد و تکامل

کودک در 10 ماهگی تحرک و استقلال بیشتر را دوست دارد، اما از سوی دیگر از تنها ماندن و دور ماندن نیز می ترسد و اگر والدین یا مراقب را نبیند، شروع به گریه می کند، این یکی از تضادهای رشد کودک در 10 ماهگی است. 

به لباس هایی که با علاقه برای فرزندتان تهیه کردید، خیلی دل نبندید! کودک 10 ماهه شما در این ماه به سرعت بزرگ می شود و تقریبا به سه برابر وزن هنگام تولد خود می رسد. سرعت رشد در کودکان منحصر به فرد است و هیچ استانداردی برای آن وجود ندارد. اما در معاینات منظم مرکز بهداشت، وزن، قد و دور سر کودک اندازه گیری و روی نمودار مشخص می شود تا از سلامت رشدی او اطمینان حاصل گردد. اطلاعات بیشتر در مورد نحوه استفاده از نمودارهای رشد کودک در اینجا آمده است.

رفتار با نوزاد ده ماهه، مهارت حرکتی

شاید متوجه شده باشید که وقتی کودک بیدار است، بی وقفه حرکت می کند. اگر روی شکم خوابیده باشد، پشت خود را بلند می کند تا اطراف را ببیند و اگر به پشت خوابیده باشد با انگشت های پا مشغول بازی می شود. لحظاتی نیز غلت می زند و روی دستها و زانوها تاب می خورد. تمامی این حرکات باعث تقویت عضلات و بهبود هماهنگی او می شود و به او می آموزد که قسمت های مختلف بدن قادر به انجام چه کارهایی هستند.

کودکان با یکدیگر تفاوت دارند ولی معمولا در سن 10 ماهگی برای ایستادن تلاش می کنند. وقتی فرزند شما، اطرافیان خود را در حال راه رفتن می بیند، برای ایستادن مشتاق تر می شود. اما بعد از اینکه ایستاد نگران است که نتواند دوباره بنشیند. چنانچه می بینید واقعا با مشکل مواجه شده است به او یاد بدهید که چگونه زانوهایش را خم و به زمین نزدیک کند، احتمالاً او از رفتار شما تقلید خواهد کرد.

هنگامی که کودک توانست با اطمینان بیشتری بایستد، می تواند با نگه داشتن وسایل منزل چند قدمی راه برود. به این مدل راه رفت "گشت زنی" می گویند. به زودی او سعی می کند بدون گرفتن یا تکیه بر اشیا محتاطانه قدم بردارد. اگرچه ممکن است زمین بخورد اما با هر تلاش مهارتهای او افزون خواهد شد. فرزند شما از ماهها قبل روی شکم می خوابید و تمامی آن حرکات، عضلات او را تقویت و برای راه رفتن آماده کرده است، اکنون بعد از چند ماه از سرعت پیشرفت او شگفت زده خواهید شد. او اولین گامهایش را بر می دارد و ظرف مدت چند روز می تواند با اطمینان راه برود. واقعا که همه چیز به معجزه شبیه است.

رفتار با نوزاد ده ماهه، رشد شناختی

مدتها قبل از اینکه این آقا یا خانم کوچولو بتواند کلمات واقعی را ادا کند، قادر بود بعضی حرفهای شما را بفهمد. شاید توانایی درک و فهم او، شما را شگفت زده کند. مثلاً اگر نام یکی از اسباب بازی مورد علاقه او را بگویید، به آن نگاه می کند تا به شما نشان دهد متوجه منظورتان شده است. اگر خودش کلمه ای ابداع کرد مثلا یکی از اسباب بازی هایش را "تاتا" نامید، شما نیز عروسک را به او بدهید و کلمه درست را تکرار کنید تا یاد بگیرد کلمه را به درستی ادا کند. با گذشت زمان، او خودش کلمات را اصلاح می کند و به زودی می تواند کلمات ساده مانند "نه"، "ماما" و "بابا" را بگوید.

درمورد نحوه رفتار با نوزاد ده ماهه باید بدانید که فرزند دلبند شما در این سن یاد می گیرد که چگونه از اشیای پیرامون خود استفاده کند. او این کار را با تقلید از شما انجام می دهد. به عنوان مثال، اگر یک تلفن اسباب بازی به او بدهید، همانطور که شما از تلفن استفاده می کنید، آن را روی گوشش قرار می دهد. از این فرصت استفاده کنید و شیوه استفاده از وسایل را به او بیاموزید. او می تواند شانه زدن مو یا مسواک کردن را یاد بگیرد. در وعده های غذایی به او اجازه دهید با فنجان و قاشق بازی کند.

رفتار با نوزاد ده ماهه، چگونه از رشد کودک، حمایت کنیم؟

راه های زیادی برای کمک به رشد و نمو کودک وجود دارد:

• وسایل ایمن و اشیای بی خطر را در طبقات پائین کشو یا کمد قرار دهید تا کودک آنها را کشف و با آنها بازی کند. پیدا کردن چیزهای جدید، کودک را هیجان زده می کند و بر اعتماد به نفس او می افزاید.

• از همان ابتدای کار که کودک ایستادن را یاد می گیرد، راه پله ها برای او جذابیت خاصی دارد. برای ایمنی بیشتر جلوی راه پله ها را مسدود کنید، اما به او اجازه دهید با نظارت دقیق و مستقیم شما در پله های پائین بازی کند.

• رفتارهایی که با کلمات "خداحافظ" ، "بله" و "نه" همراه هستند، به فرزندتان بیاموزید. به عنوان مثال، به او نشان دهید که برای "خداحافظی" دستهایش را تکان دهد، با اشاره سر "بله" بگوید و برای "نه" گفتن سرش را به طرفین حرکت دهد.

• کارشناسان رورؤک را توصیه نمی کنند زیرا علاوه بر اینکه خطرناک است، انگیزه او را برای پیاده روی کاهش می دهد.

• اسباب بازی های کودک 10 ماهه نباید گران باشد. کودک در این سن به جعبه خالی، شانه تخم مرغ یا لوله خالی کاغذ توالت که به راحتی بتواند آن را خم، پاره یا خرد کند، علاقه مند است. اگر می خواهید برای فرزند 10 ماهه خود اسباب بازی بخرید، مواردی چون عروسک پارچه ای، عروسک های بزرگ ، تلفن اسباب بازی یا اسباب بازی هایی معروف به "بیزی باکس" را در نظر بگیرید که دارای صدا و قابل هل دادن، حرکت دادن، باز کردن یا کشیدن است. این قبیل اسباب بازی ها به رشد مهارت های حرکتی ظریف و هماهنگی دست و چشم کمک می کند.

زندگی فردی والدین: نکاتی در مورد وظایف مشترک والدین

صحبت در مورد فرزندپروری با شریک زندگی تان می تواند چالش برانگیز باشد. نکته مهم این است که به یاد داشته باشید که هیچ خانواده ای "کامل" نیست و فقط یک راه برای فرزند پروری وجود ندارد، ممکن است نقش ها و مسئولیت ها در طول مسیر تغییر کند. اینکه بدانیم چگونه باید وظایف والدگری و کارهای منزل را به طور مشترک انجام دهیم، بحثی است که تمام نمی شود. اما بهتر است برای جلوگیری از سرخوردگی و ایجاد نارضایتی، آزاد فکر کنید و صادق باشید. این راهکارها مفید خواهند بود:

• تقسیم کار: لیستی از کارهای روزمره ، هفتگی و ماهانه تهیه کنید و راهی برای تقسیم عادلانه آنها بیابید. شاید یکی از والدین بتواند وسط هفته و دیگری آخر هفته مسئولیت بیشتری بر عهده بگیرد.

• مراقبت از کودک را نوبتی کنید: ممکن است پدر و مادر هر دو شاغل باشند، اما مسلما هر دو می خواهند در بزرگ کردن و پرورش فرزندشان سهمی داشته باشند. کدامیک از شما می توانید نیمه شب، وقتی کودک از خواب برمی خیزد، او را آرام کنید؟ کدامیک می توانید غذاهای صبحانه یا شام را آماده کنید. اگر کودک بیمار بود، کدامیک می تواند در منزل بماند و از او مراقبت کند؟

• آرامش خود را حفظ کنید: هیچ چیز به همین منوال باقی نمی ماند و نیازهای خانواده تغییر خواهد کرد. با همسرتان درباره باید ها و نبایدها گفتگو کنید.

• به عنوان یک خانواده، اوقاتی را با یکدیگر سپری کنید: زمانی را برای با هم بودن در کمال آرامش، اختصاص دهید. در این مدت می توانید با هم بازی کنید، غذا بخورید یا در آخر هفته به پیاده روی بروید.

• برای حل مناقشات کمک بخواهید: اختلافات جزء طبیعی یک رابطه و خانواده پویا به شمار می آید، اما کودک نسبت به احساسات افرادی که از او مراقبت می کنند، حساس است. اگر برای حل مناقشات به کمک نیاز دارید، از یک مشاور کمک بگیرید.

اگر همچنان سوالی درمورد رفتار با نوزاد ده ماهه داشته باشید، بهترین راه حل کمک گرفتن از یک متخصص روانشناسی کودک است.

مطالعه بیشتر:

1- تغییرات نوزاد در نه تا دوازده ماهگی

2- 5 نظریه جدید در شیوه مراقبت از نوزاد

3- اسباب بازی مناسب نوزاد 9 ماهه تا 12 ماهه

4- قابل توجه والدین؛ فواید گفت و گو با نوزاد!

استدیو عکس فیلیک

منبع: pampers