دوز مصرفی ایبوپروفن در شیردهی چه مقدار است؟
در حالت ایده آل نباید در دوران بارداری و شیردهی دارویی مصرف کنید. به نظر می رسد مصرف ایبوپروفن در شیردهی برای کنترل درد، التهاب یا تب برای مادر و کودک بی خطر است. مسکن های بدون نسخه (OTC)، مانند بسیاری از داروها از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می شود. هر چند، مطالعات نشان می دهد مقدار دارویی که وارد بدن کودک می شود ناچیز است و خطرات بسیار کمی برای او دارد. مقاله زیر را بخوانید تا در مورد مصرف ایبوپروفن در شیردهی اطلاعات کسب کنید.
دوز مصرفی ایبوپروفن در شیردهی
بانوان شیرده می توانند ایبوپروفن را تا حداکثر دوز روزانه و بدون تاثیر منفی بر کودک مصرف کنند. مطالعه ای قدیمی از سال ۱۹۸۴ نشان می دهد، مادرانی که هر ۶ ساعت یک بار ۴۰۰ میلی گرم ایبوپروفن مصرف کرده بودند، کمتر از یک میلی گرم دارو را از طریق شیر خود به نوزاد منتقل کرده اند. برای مقایسه، دوز مناسب برای کودک ۵۰ میلی گرم است.
اگر کودک نیز ایبوپروفن مصرف می کند، نیازی به تنظیم دوز مصرفی دارو نیست بلکه لازم است قبل از آن با پزشک اطفال یا داروساز در مورد دوز مصرفی مشورت کنید.
حتی اگر مصرف ایبوپروفن در شیردهی بی خطر باشد، نباید بیش تر از حد مجاز مصرف شود. داروها ، مکمل ها و داروهای گیاهی را محدود کنید تا احتمال عوارض جانبی را برای خود و نوزاد به حداقل برسانید. به جای مصرف دارو از پک های سرد یا گرم در محل جراحات یا دردها استفاده کنید.
آیا مصرف ایبوپروفن در شیردهی در مادران مبتلا به زخم معده مجاز است؟
خیر. در صورتی که مبتلا به زخم معده هستید، از ایبوپروفن استفاده نکنید. این مسکن باعث خونریزی دستگاه گوارش خواهد شد. در صورت ابتلا به آسم از این دارو استفاده نکنید زیرا باعث برونکواسپاسم خواهد شد.
مصرف کدام داروهای مسکن در شیردهی مجاز است؟
بسیاری از داروهای مسکن مخصوصا داروهای مختلف بدون نسخه در مقادیر بسیار کم وارد شیر مادر می شود. مادران شیرده می توانند از داروهای زیر استفاده کنند:
• استامینوفن (تایلنون)
• ایبوپروفن (ادویل، موترین، پروپرینال)
• ناپروکسن (الیو، میدول، فلاناکس) تنها برای استفاده کوتاه مدت
در صورت شیردهی، می توانید استامینوفن یا اییوپروفن را تا حداکثر میزان مجاز روزانه مصرف کنید. اما توصیه می شود اگر می توانید مصرف خود را کاهش دهید. همچنین می توانید ناپروکسن را تا حداکثر میزان مجاز روزانه مصرف کنید، اما این دارو فقط باید برای مدت کوتاهی مصرف شود.
آیا مادران شیرده می توانند آسپرین بخورند؟
مادران شیرده هرگز نباید از آسپرین استفاده کنند، زیرا برای سلامتی نوزاد خطرناک است. قرار گرفتن در معرض آسپرین خطر ابتلا به «سندرم رای» را افزایش می دهد. سندروم رای یک بیماری نادر اما جدی در نوزادان است که باعث تورم و التهاب مغز و کبد می شود.
همچنین مادران شیرده نباید از کدئین و داروی ضد افسردگی استفاده کنند، مگر این که توسط پزشک تجویز شده باشد. اگر در دوران شیردهی کدئین مصرف می کنید، در صورت مشاهده علائم و عوارض جانبی به پزشک مراجعه کنید. این علائم شامل موارد زیر است:
• افزایش خواب
• مشکلات تنفسی
• تغییر و اشکال در شیر خوردن
• سستی بدن
داروها و شیر مادر
زمانی که دارو مصرف می کنید، به محض خوردن آن تجزیه و متابولیسم آغاز می شود. زمانی که دارو تجزیه شد وارد خون می شود و مقدار کمی از آن وارد شیر مادر خواهد شد.
این که چه مدت قبل از شیردهی یا دوشیدن شیر دارو مصرف کرده اید، در میزان وجود دارو در شیر تاثیر می گذارد. به طور کلی ایبوپروفن در حدود یک تا دو ساعت پس از مصرف دارو به حداکثر میزان خود می رسد. ایبوپروفن نباید بیش از هر ۶ ساعت مصرف شود.
اگر نگران وجود دارو در شیر خود هستید، دارو را پس از شیر دادن به کودک مصرف کنید تا مدت زمانی بگذرد تا نوبت بعدی شیردهی فرا رسد. همچنین می توانید شیر دوشیده شده خود را قبل از مصرف دارو را به کودک بدهید یا از شیر خشک استفاده کنید.
نکاتی در مورد پیشگیری و درمان سردرد در دوران بارداری
ایبوپروفن در کاهش دردها یا التهاب های خفیف تا متوسط موثر است. دارویی رایج و بدون نسخه برای درمان سردرد است. یک روش برای کاهش مصرف ایبوپروفن پیشگیری از سردرد است. در زیر به ۴ روش برای کاهش یا پیشگیری از سردرد اشاره شده است:
1. بدن خود را آبرسانی کنید و به طور منظم غذا بخورید
ممکن است در دوران شیردهی به راحتی غذا خوردن و نوشیدن آب را فراموش کنید. سردرد شما ممکن است بر اثر گرسنگی یا تشنگی باشد.هنگام شیردادن به کودک یک بطری آب و یک وعده غذا کنار خود، در ماشین و یا هر جایی که به کودک شیر می دهید داشته باشید. کم کم غذا بخورید و آب بنوشید. این کار به تولید شیر بیش تر کمک می کند.
2. استراحت کنید
گفتن این جمله از انجام دادن آن راحت تر است. این در مورد والدین جوان صدق می کند، اما انجام آن ضرورت دارد. اگر سردرد دارید یا احساس خستگی می کنید، زمانی که نوزاد خواب است، بخوابید. بعدا برای شستن لباس های کثیف زمان خواهید داشت. بهتر است از یک دوست بخواهید کودک را برای پیاده روی بیرون ببرد تا شما استراحت کنید. اگر مراقب خود باشید بهتر می توانید از فرزند خود نگهداری کنید. بنابراین آن را کاری تجملاتی ندانید.
3. ورزش کنید
زمانی را به ورزش اختصاص دهید. کودک را با کالسکه یا آغوش بند به پیاده روی ببرید.کمی تعرق باعث می شود آندورفین و سروتونین در بدن تولید شود. دو ماده شیمیایی که خستگی را در بدن از بین برده و شما را به ادامه انجام فعالیت های ورزشی ترغیب می کند.
4. از کیسه یخ استفاده کنید
تنش در گردن باعث ایجاد سردرد می شود. بنابراین هنگام شیردهی یا استراحت یک کیسه یخ روی گردن خود قرار دهید. این کار به کاهش التهاب و سردرد کمک می کند.
چکیده مطالب
مصرف ایبوپروفن در شیردهی و داروهای مسکن بدون نسخه دیگر در دوران شیردهی بی خطر است. در صورت نگرانی با پزشک مشورت کنید. از مصرف هر نوع داروی غیرضروری در دوران شیردهی پرهیز کنید. این کار باعث کاهش عوارض جانبی و مشکلات دیگر می شود. اگر داروی جدیدی را آغاز کرده اید حتما با پزشک و متخصص اطفال مشورت کنید. در آخر این که لازم نیست درد را تحمل کنید تا مبادا دارو وارد شیر شما شود. بسیاری از داروها در مقادیر بسیار کم وارد شیر مادر می شود که برای نوزاد خطری ندارد. پزشک می تواند برای تسکین درد داروی مناسبی پیشنهاد دهد که خطری برای سلامت کودک نداشته باشد.
مطالعه بیشتر:
علت تجویز قرص ایبوپروفن در بارداری
خطر مصرف ایبوپروفن (Ibuprofen) در بارداری
نحوه مصرف شربت ایبوپروفن برای کودکان چگونه است؟
راه های خشک شدن شیر مادر در پایان شیردهی چیست؟