molfix-مولفیکس

آیا حمام آفتاب و استفاده از دستگاه های سولاریوم در بارداری بی خطر است؟

آیا حمام آفتاب و استفاده از دستگاه های سولاریوم در بارداری بی خطر است؟

حال که فصل تابستان و گرما از راه رسیده است، شاید هیجان زده و منتظر هستید که هر چه زودتر هوا گرم بشود تا به مناطق ساحلی رفته و بدن خود را در زیر آفتاب برنز کنید. ولی در عین حال نگران این هستید که با وجود بارداری چگونه می توانید مدتی در آفتاب بمانید و این که آیا انجام این کار سلامت جنین را به خطر نمی اندازد؟ یا شاید قصد دارید قبل از زایمان سفری به مناطق گرمسیری داشته باشید، اما می خواهید بدنتان  از آفتاب سوختگی در امان باشد.

ممکن است داشتن پوست برنزه به شما اعتماد به نفس  بدهد و کمک کند احساس بهتری نسبت به بدنتان داشته باشید چون در این وضعیت حس خوبی نسبت به خودتان ندارید، ولی محافظت از پوست و سلامت خود و جنین تان باید بالاترین دغدغه تان باشد. باید مطمئن شوید که هر کاری انجام می دهید و هر چیزی که مصرف می کنید برای بارداریتان بی خطر باشد.

 از برنزه شدن چه می دانید؟ آیا برای بارداری بی ضرر است یا جزو کارهایی است که باید از آن پرهیز کرد؟ در اینجا، می خواهیم ببینیم آیا برنزه کردن برای بارداری مضر است یا نه؟ همچنین در باره حمام آفتاب، سولاریوم و مواد برنزه کننده مثل اسپری ها و لوسیون ها صحبت خواهیم کرد.

آیا حمام آفتاب در دوران بارداری بی خطر است؟

غرق شدن در نور آفتاب در دوران بارداری خطری ندارد. به هر حال آفتاب منبع شماره یک ویتامین D است و می تواند ما را از بسیاری از بیماری ها محافظت کند، از افسردگی پیشگیری کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.

اما قرار گرفتن در معرض نور خورشید حتی به مقدار کم هم برای برآوردن نیازهای بدن ما و جنین مان کفایت می کند. بعلاوه، مصرف مکمل ها نیز یکی دیگر از شیوه های تامین ویتامین های مورد نیاز بدن است و ممکن است ویتامین های مخصوص دوران بارداری هم حاوی مقادیرِ کافی از ویتامین D باشند.

با اینکه شواهدی دال بر اینکه پرتوهای ماوراء بنفش می توانند برای جنین تان مضر باشند وجود ندارد، ولی در دوران بارداری پوست مادر به دلیل هورمون های متعدد در بدن او، حساس تر است. در این دوره شما بیشتر از همیشه مستعد آفتاب سوختگی و بروز لکه ها و کک و مک بارداری هستید، که به "ماسک دوران بارداری " معروف هستند.

شما همچنین در این دوران در معرض خطر از دست دادن آب بدن هستید، زیرا غلظت خونتان بالاتر است و حفظ آب بدن تان سخت تر خواهد بود. همچنین به دلیل تهوع و استفراغ بدن دچار ریسک بی آبی می شود.

هشدار: کم آبی بدن می تواند سبب بروز مشکلات پیچیده وعدیده برای مادر و جنین او بشود، مثل گر گرفتگی، گرفتگی عضلات، کم شدن مایع آمنیوتیک و زایمان زودرس و ... .

آفتاب گرفتن به مقدار کم می تواند از پوست تان محافظت کند ولی فقط تا حدودی و اگر مراقبت ها را جدی نگیرید پوست شما می تواند در معرض آسیب باشد. اگر اصرار دارید مدتی را در آفتاب بگذرانید، به مقدار فراوان آب بنوشید و مراقب هر نوع نشانه ای حاکی از بی آبی بدن باشید، مثل ادرار تیره رنگ، سر درد، کم شدن ادرار، خشکی دهان و پوست خشک. اگر می خواهید برای یک سفر قبل از زایمان به کنار دریا بروید، بهتر است به قدر کافی کرم ضدآفتاب بزنید، کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید. رعایت این موارد بسیار مفید خواهد بود.

 

محافظت از پوست در برابر اشعه های مضر در دوران بارداری

چند اقدام زیر برای محافظت از پوست شما، سلامتی تان و همچنین جنین تان در زمانی که بیرون از منزل و در معرض آفتاب هستید بسیار اهمیت دارد.

با چند توصیه زیر از شکم برجسته خود در مقابل آفتاب مراقبت کنید:

1- در ساعت های اوج گرما از آفتاب دوری کنید

هر چه درجه اشعه UV (یکی از امواج مضر موجود در نور خورشید) بیشتر باشد آسیب این اشعه شدیدتر است. زمانی که خورشید در بالاترین نقطه آسمان باشد اشعه UV قوی تر است، پس بهتر این است که در ساعات بین 10 صبح تا 4 بعد از ظهر در معرض آفتاب قرار نگیرید یا زمان آن را محدود کنید.

2- به مقدار زیاد کرم ضدآفتاب بزنید

15 تا 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن مقدار زیادی کرم ضدآفتاب به بدنتان بزنید و هر دو ساعت آن را تکرار کنید. حتی اگر هوا ابری باشد کرم ضدآفتاب را فراموش نکنید. ولی حالا که نوزادی در راه دارید، احتمالا تمایل ندارید از کرم ضدآفتاب هایی که حاوی مواد شیمیایی مضر مثل اٌکسی بنزوان، که به سرعت توسط پوست جذب می شود و عوارضی مثل: نوزاد کم وزن، فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و متعادل نبودن هورمون ها برای جنین تان دارد، استفاده کنید. کرم های ضدآفتابی که حاوی اکسید و زنگ یا دی اکسید تیتانیوم که درجه spf  آنها 30 یا بالاتر است بهترین انتخاب برای دوران بارداری هستند.

3- استفاده از کلاه مخصوص آفتاب و عینک آفتابی

به وسیله یک کلاه زیبا از پوست و موی حساس سرتان و با یک عینک که 100 در صد با اشعه UVA وUVB مقابله می کند، از چشمان تان در برابر این اشعه های مضر مراقبت کنید.

4- لباس های پوشاننده بپوشید

اگر می توانید لباس های گشاد و آزاد با بافت ریز بپوشید و دست و پاها یتان را هم بپوشانید. لباس های خاصی هم هستند که از الیاف مخصوص ساخته شده اند و می توانند پوست را از اشعه های مضر محافظت کنند.

5- در سایه قرار بگیرید

اگر می خواهید زمان بیشتری را بیرون از خانه بگذرانید و یا در ساعات گرم روز بیرون هستید، حتما در سایه بنشینید.

 

آیا استفاده از دستگاه های سولاریوم در بارداری بی خطر هستند؟

دستگاه های سولاریوم مطلقاً انتخاب مناسبی نیستند چه در زمان بارداری و یا غیر آن. اشعه ماوراء بنفش که از دستگاه های سولاریوم ساطع می شود متمرکزتر از اشعه خورشید است و نحوه تابش اشعه UVA ارتباط مستقیمی با سرطان پوست دارد. در واقع مطالعات نشان می دهد سولاریوم وسیله ای است که استفاده از آن منجر به سرطان می شود پس باید حداقل در دوران بارداری دور استفاده از این دستگاه خط بکشید!

مطالعات متعدد نشان دهنده این واقعیت است که اگر در طول 12 ماه، 10 بار از سولاریوم استفاده کنید، با افزایش ریسک مبتلا شدن به ملانوما یعنی خطرناک ترین نوع سرطان پوست مواجه هستید. و افرادی که قبل از سن 35 سالگی از سولاریوم استفاده کنند این ریسک را تا 75 درصد افزایش می دهند. شما را نمی دانم اما من قطعاً چنین ریسکی را نمی پذیرم.

اشعه UVA تابیده شده از این دستگاه ها سبب پیری زودرس پوست، کک و مک، لکه های قهوه ای پوست، آسیب های چشمی، مثل ورم ملتحمه و آب مروارید می گردد. عوامل بسیاری برای چروک شدن پوست مان در اطرافمان موجود است پس به آنها دامن نزنیم. پرتوهای UV همچنین می توانند اسید فولیک که یک عنصر حیاتی برای ساختن سیستم عصبی جنین است را تجزیه کنند.

عوارض منفی اشعه UV بر جنین، در سه ماهه اول بارداری که ساختمان مغز جنین در حال شکل گیری و ساخته شدن است شدیدتر است.

متمرکز شدن اشعه UV تنها نگرانی در باره دستگاه های سولاریوم نیست. درجه حرارت بالای درون آنها احتمال بروز خطرات را برای مادر باردار افزایش می دهد.  در صورت بالا رفتن درجه حرارت بدن مادر تا 102 درجه فارنهایت احتمال وارد شدن صدمات بسیاری به روند شکل گیری جنین وجود خواهد داشت خصوصاً اگر مادر در سه ماهه اول بارداری باشد.

دراز کشیدن به پشت به مدت طولانی هم برای مادر توصیه نمی شود، زیرا جریان خون جنین را مختل می کند و احساس گیجی و همینطور تنگی نفس مادر را به دنبال دارد.

 

مطالعه بیشتر:

1- پیشگیری و کاهش ترک های پوستی و کشیدگی های پوستی در بارداری

2- روش های مقابله با تغییرات پوست در بارداری

3- آلرژی پوستی و حساسیت غذایی در دوران بارداری

4- 7 مشکل پوستی در دوران بارداری

5- علت و درمان ترک های پوستی بارداری

6- 6 توصیه برای مقابله با احساس گرمای زیاد در بارداری

 

استدیو عکس فیلیک