داروهای مجاز برای درمان میگرن در بارداری
اگر مثل بسیاری افراد سردردتان را با مسکنهای بدون نیاز به نسخه تسکین میدهید، توجه داشته باشید که وقتی باردار هستید، نوع داروهایی که میتوانید مصرف کنید بطور جدی محدود می شود. در این دوران برخی از عوارض شایع بارداری – نظیر خستگی، قند خون پایین، تغییرات خلقی هورمونی – موجب بروز سردرد میشود.
سردردهای میگرنی در بارداری
بطور کلی، بیشتر سردردها به عنوان سردرد تنشی قلمداد میشوند و معمولاً بصورت دردی شدید در اطراف سر و گاهی پشت گردن بروز میکند. عوامل احساسی (نظیر استرس و اضطراب) گاهی سبب پدید آمدن این نوع سردردها میشود، اما دلایل فیزیکی گستردهای نیز دارند. به عنوان مثال، خستگی چشم (ناشی از نور کم یا نشستن طولانیمدت پشت کامپیوتر) میتواند باعث سردرد شود. سردردهای سینوسی (درد پشت پیشانی، گونهها یا پل بینی) کمتر شایع است اما اگر عفونت یا حساسیت باعث التهاب و عدم جریان مخاط به بینی شود میتواند ایجاد سردرد کند.
و اما سرانجام سردردهای میگرنی. اگر آنها را تا به حال تجربه کرده باشید، میدانید که صرفا کلمه «سردرد» نمی تواند درد ضعف آوری را که اغلب با تهوع و حساسیت به نور یا صدا همراه است توصیف کند. چیزهای زیادی می تواند باعث میگرن شود، از جمله تغییرات آب و هوا، چرخه های قاعدگی و برخی غذاهای خاص و ... .
برای درمان میگرن در بارداری چه داروهای مجاز است؟
سردرد معمولا در دوران بارداری شایع است، اما گاهی ناشی از چیز جدی تری است. باید بدانید که چه زمانی نیاز به مشاوره با پزشک وجود دارد.
خوشبختانه تمام مسکن ها ممنوع نیست. این موضوع برای برخی بانوان که در دوران بارداری خود دچار سردردهای شدید میشوند خبر خوبی است.
پزشکان توصیه میکنند مسکن هایی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین استفاده نکنید. همچنین پیشنهاد میکنند از داروهای معمول سردرد (و میگرن) که حاوی تریپتان هاست نیز نباید استفاده کرد. اما اکثرا خیالشان در مورد تجویز استامینوفن معمولی طبق یک دوز مشخص راحت است. اما درنظر داشته باشید که نباید بیشتر از دو یا سه قرص ۵۰۰ میلی گرمی در هفته مصرف کنید.
اگر میخواهید قرص مصرف کنید، به محض اینکه حس میکنید درد در حال شروع شدن است آن را بخورید. دکتر آرورا میگوید: «وقتی سردرد طول میکشد، اعصاب [که باعث درد میشوند] فعالتر میشوند.» اما اول با پزشک خود که از تاریخچه پزشکی شما خبر دارد و میداند چه قرصهای دیگری میخورید مشورت کنید. اگر درد شدید است و همراه با تهوع یا اختلال بینایی همراه است، پزشک شما سریعا باید شما را معاینه کند.
ممکن است مشکل جدیتری مانند پره اکلامپسی (یک عارضه بارداری شامل فشار خون بالا) داشته باشید. یا در موارد خیلی نادر، بارداری میتواند یک عارضه سلامتی ناشناخته قبلی را نمایان کند. به عنوان مثال، کسی که مشکل عروقی مغز دارد، ممکن است پیش از بارداری نشانههایی را بروز ندهد و زمانی که فشار خون در زمان بارداری بالا میرود و بر شرایط او تاثیر میگذارد این مشکل ظاهر شود. در چنین مورد نادری، برای معاینات بیشتر باید به بیمارستان بروید.
میگرن چیزی بیشتر از یک سردرد ساده است. یک عارضه عصب شناسی است که درد بسیار بیشتری را ایجاد میکند. از ۳۰ میلیون نفری که در ایالات متحده دچار میگرن هستند، ۸۰ درصدشان را بانوان تشکیل میدهند. اما خبر خوبی هم داریم: میگرن ۵۸ درصد از بانوان هنگام بارداری از بین میرود (یا حداقل خفیفتر میشود). در مورد بقیه نیز بعد از سه ماهه اول محو خواهد شد. دلیل آن این است که در بسیاری از بانوان، میگرن بهخاطر تغییرات هورمونی حوالی قاعدگی رخ میدهد. اما وقتی که باردار میشوند و سه ماهه اول میگذرد، هورمون های آن ها در یک سطح ثابت میماند.
دکتر مرل دایموند از مدیران مرکز سردرد دایموند در شیکاگو میگوید، در واقع بیشتر مسکن های میگرن دسته C محسوب میشود که یعنی نمیدانیم بیخطر هستند یا خیر. او میافزاید، اما در مواردی دکتر ممکن است تشخیص بدهد که داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی برای مادر بهترین انتخاب است. یک دسته دیگر از داروهای میگرن مشتقات ارگوتامین (مانند کافرگات) در دسته X قرار میگیرند که به هیچ وجه نباید از آنها استفاده کنید!
روش های طبیعی برای کنترل و پیشگیری از میگرن در بارداری
این مشکل برای بانوانی که میگرن آنها در دوران بارداری شدیدتر و متناوبتر میشود (یک اقلیت بداقبال) سختتر است. پس کسی که دچار میگرن است چه کار میتواند بکند؟ دکتر آرورا میگوید: «بر پیشگیری از آنها تمرکز کنید.» او گزینه های غیردارویی مانند فیزیوتراپی، ماساژ یا طب سوزنی، کنترل عوامل روز مره ایجاد کننده میگرن را پیشنهاد میدهد. و مسلما اینکه از محرک های شخصی میگرن خود اجتناب کنید، بیشتر از همه موارد موثر خواهد بود. روش هایی همانند: بالابردن پاها، نوشیدن آب بیشتر و زدن یک چرت نیم ساعته می تواند درد را کم تر می کند.
اگر گزینه «بدون دارو» برای شما عملی نیست، از پزشک خود بخواهید داروی مناسب تجویز کند. دکتر دایموند میگوید: «ما با خیال راحت از تایلنول با کدئین استفاده میکنیم. مسدودکننده های بتا، که برای پایین آوردن فشارخون مصرف میشود نیز میتواند از میگرن جلوگیری کند و در زمان بارداری تقریبا بی خطر محسوب میشود. اگر درد با استفراغ همراه است ممکن است پزشک شما یک داروی ضدتهوع برایتان تجویز کند. او احتمالا از داروهای بی خطر دیگر نیز اطلاع دارد اما سؤال کردن هیچ اشکالی ندارد.
ممکن است دردناک باشد، اما به خاطر داشته باشید که بیشتر سردردها بی خطر هستند. حتی میگرنها هم خطری برای جنین از خود نشان ندادهاند. این هم یک یادآور خوب دیگر: دکتر شاپیرو میگوید: «وقتی سردرد را از بین میبرید، معمولا [برای همیشه] قطع میشود.» بنابراین میتوانید روی مشکلات دیگر بارداری تمرکز کنید. همانند کمردرد، یبوست و ...
مطالعه بیشتر:
1- علت و روش های درمان سردرد میگرنی در بارداری
2- عوارض داروهای میگرن در دوران بارداری
3- با میگرن در بارداری چه کار کنیم؟
4- پیشگیری و درمان سردرد در دوران بارداری
5- درمان میگرن در بارداری با طب سنتی
6- درمان خانگی میگرن و سردرد های شدید در بارداری