عوارض مصرف کافئین در بارداری
کافئین در چیزهایی مثل قهوه، چای، سودا، شکلات و برخی نوشابههای انرژیزا و داروها یافت می شود. یک محرک است و یعنی شما را بیدار نگه میدارد.
شاید نوشیدن یک فنجان قهوه سرشار از کافئین در ساعات بعد از ظهر بتواند تمامی خستگی روز را از تن شما به در کرده و برای ساعات باقی مانده انرژی مضاعفی به شما بدهد، و یا این که خوردن یک فنجان قهوه با همسرتان در ساعات پایانی روز و یا مصرف مقدار زیادی نوشابه همراه با هر وعده غذایی از عادات روزمره شما باشد، اما آیا می توانید در دوران بارداری خود به چنین عادت هایی ادامه دهید و یا اکنون زمان آن رسیده که برخی لذت ها را برای مدت کوتاهی کنار بگذارید؟
اثرات کافئین در بارداری
کافئین یکی از دوست داشتنی ترین محرک ها است. اما حالا که باردار هستید، شاید نیاز باشد توجه بیشتری به میزان مصرف کافئین خود در روز نشان بدهید.
کافئین یک محرک و مدر است
از آنجا که کافئین محرک است، فشارخون و ضربان قلب را بالا میبرد که هر دو در دوران بارداری توصیه نمی شود. کافئین همچنین تناوب ادرار کردن را افزایش میدهد. این موجب کاهش سطح مایعات بدن می شود و میتواند به کم آبی انجامد.
کافئین از طریق جفت به جنین منتقل می شود
با اینکه بدن شما میتواند از پس کافئین مصرفی بر بیاید، اما جنین تان نمیتواند. متابولیسم جنین هنوز در حال رشد است و نمیتواند کافئین را هضم کند.
هر مقداری از کافئین میتواند موجب تغییر در الگوی خواب یا در مراحل بعدی بارداری تغییر در الگوی حرکات جنین شود. یادتان باشد کافئین یک محرک است و میتواند هم شما و جنین تان را بیدار نگه دارد.
کافئین فقط در قهوه یافت نمی شود
کافئین فقط در قهوه وجود ندارد، همچنین در چای، سودا، شکلات و حتی برخی داروهای سردرد بدون نیاز به نسخه هم یافت می شود. به چیزهایی که میخورید توجه کنید.
کافئین موجب نقص عضو در نوزاد می شود
مطالعات متعددی در حیوانات نشان داده است که کافئین میتواند باعث نقص عضو مادرزادی، زایمان زودرس، کاهش باروری و افزایش خطر کم وزنی نوزاد و دیگر مشکلات تولیدمثلی شود.
تحقیقات جامعی روی انسانها انجام نشده است، اما بهتر است در مورد تحقیقات ناکافی جانب احتیاط را رعایت کنیم.
کافئین باعث ناباروری می شود
برخی مطالعات ارتباط بین میزان مصرف کافئین و تاخیر در باردار شدن را ثابت کردهاند.
کافئین باعث سقط جنین می شود
در سال ۲۰۰۸ دو تحقیق درباره تاثیرات کافئین بر سقط جنین نتایج بسیار متفاوتی را نشان داد. در یک تحقیق که در نشریه زنان و زایمان آمریکا منتشر شد، این طور نتیجه گرفته شد که مادران بارداری که روزانه ۲۰۰ میلیگرم یا بیشتر کافئین مصرف میکنند، نسبت به کسانی که اصلا کافئین مصرف نمیکنند، دو برابر بیشتر احتمال دارد که دچار سقط جنین شوند.
کافئین چه تاثیری بر شما و جنین تان در دوره بارداری میگذارد؟
کافئین فشار خون و ضربان قلب و میزان تولید ادرار توسط بدن شما را مقداری افزایش میدهد. کافئین ممکن است موجب اضطراب، سوء هاضمه یا بی خوابی شود. در دوران بارداری احتمال دارد نسبت به کافئین حساستر شوید چراکه نسبت به زمان غیربارداری زمان بیشتری برای پاکسازی آن از بدن نیاز دارید.
وقتی در دوران بارداری کافئین مصرف میکنید، از طریق جفت به بدن جنین منتقل می شود. جفت در رحم شما رشد میکند و غذا و اکسیژن مورد نیاز جنین را از طریق بند ناف به آن میرساند.
ممکن است شنیده باشید که مصرف کافئین زیاد ممکن است باعث سقط جنین شود. برخی مطالعات میگویند این حقیقت دارد و برخی دیگر آنرا قبول ندارند. تا وقتی مطمئن شویم که کافئین چه تاثیری بر بارداری میگذارد، بهتر است مصرف آن را به ۲۰۰ میلیگرم در روز کاهش بدهیم. مطمئن شوید که فنجان خود را اندازه بگیرید تا بیش از حد مصرف نکنید.
چه غذاها و نوشیدنی هایی حاوی کافئین هستند؟
کافئین در غذاها و نوشیدنی ها زیر یافت می شود:
- قهوه و محصولات با طعم قهوه، مانند ماست و بستنی
- چای
- برخی از نوشیدنی های بدون الکل
- نوشیدنی های انرژی زا
- شکلات و محصولات شکلاتی مانند شیره شکلات و کاکائوی داغ
میزان کافئین در غذا و نوشیدنی ها بسیار متفاوت است. برای قهوه و چای مقدار کافئین بستگی به موارد زیر دارد:
- برند
- چگونه آماده کردن آن
- نوع دانه و برگهایی که استفاده می شود
- نوعی که سرو می شود (به عنوان مثال، به عنوان اسپرسو یا لاته)
- اندازه فنجان. تمام فنجانها یک اندازه نیستند.
اندازه گیری کنید که فنجان شما چه قدر گنجایش دارد، مخصوصا اگر برای قهوه یا چای فنجان میخرید. اگر در خانه قهوه و چای آماده میکنید، حجم فنجان را اندازه گیری کنید.
برخی از نوشیدنی های انرژی زا مقدار زیادی کافئین دارند. به عنوان مثال، یک نوشابه حدود 750 گرمی ممکن است تا ۵۰۰ میلیگرم کافئین داشته باشد. نوشابه های انرژی زا مقدار زیادی قند هم دارد و ممکن است موادی داشته باشد که برای جنین شما در دوران بارداری مضر باشد. به این علت که چیز زیادی درباره مواد تشکیل دهنده نوشیدنی های انرژی زا نمیدانیم بهتر است هنگام بارداری از آنها مصرف نکنیم.
مقدار کافئینی که روزانه از غذا و نوشیدنی ها دریافت میکنید انباشته می شود. بنابراین اگر صبح یک فنجان قهوه نوشیدهاید، شاید بد نباشد در طول روز غذا و نوشیدنی هایی که کافئین دارد مصرف نکنید.
فهرست زیر مقدار کافئین غذاها و نوشیدنی های مختلف را نشان میدهد. میزان کافئین میانگین است، بنابراین ممکن است بسته به برند یا چگونگی درست شدن آنها تغییر کند. برچسب روی غذا و نوشیدنی ها را بخوانید تا مقدار کافئین موجود در آنها را بفهمید.
غذا/نوشیدنی |
مقدار میانگین کافئین |
قهوه دمی (یک فنجان متوسط 250 گرم) |
۱۳۷ میلیگرم |
قهوه فوری (250 گرم) |
۷۶ میلیگرم |
بستنی قهوه یا ماست یخ زده (125 گرم) |
۲ میلیگرم |
چای دمی (250 گرم) |
۴۸ میلیگرم |
چای فوری (250 گرم) |
۲۶ تا ۳۶ میلیگرم |
نوشیدنی های بدون الکل (مانند کولا) (375 گرم) |
۳۷ میلیگرم |
نوشیدنی انرژی زا (250 گرم) |
۱۰۰ میلیگرم |
مخلوط کاکائوی داغ |
۸ تا ۱۲ میلیگرم |
شیر کاکائو (250 گرم) |
۵ تا ۸ میلیگرم |
شکلات تلخ (تکه ۴۰ گرمی) |
۳۰ میلیگرم |
شکلات شیری (تکه ۴۴ گرمی) |
۱۱ میلیگرم |
شیره شکلات (۱ قاشق غذاخوری) |
۳ میلیگرم |
چه داروهایی کافئین دارند؟
برخی داروهای مسکن، سردردهای میگرنی، سرماخوردگی و بیدارنگهدارنده ها حاوی کافئین هستند. سازمان غذا و دارو لازم میداند که داروها روی برچسب خود مقدار کافئین را درج کنند.
اگر باردار هستید، پیش از مصرف هرگونه داروی حاوی کافئین با پزشک خود مشورت کنید. این هم شامل داروهای با نسخه و هم داروهای بدون نیاز به نسخه می شود. نسخه دستوری است برای داروهایی که پزشک به شما میدهد. برخی داروها مانند مسکنها و داروهای سرماخوردگی را میتوانید بدون نسخه پزشک خریداری کنید.
برخی محصولات گیاهی نیز حاوی کافئین هستند. از جمله گوارنا، یربا ماته، دانه کولا و عصاره چای سبز. محصولات گیاهی از گیاهانی درست شدهاند که در غذاها و داروها مورد استفاده قرار میگیرند. سازمان غذا و دارو لازم نمیداند که محصولات گیاهی میزان کافئین خود را درج کنند. اگر باردار هستید، از محصولات گیاهی استفاده نکنید، چراکه نمیدانیم چه مقدار کافئین در آنها وجود دارد.
آکادمی متخصصان اطفال آمریکا میگوید مصرف کافئین برای مادران شیرده بی خطر است. مقدار کمی از کافئین وارد شیر مادر می شود، بنابراین اگر به نوزاد خود شیر میدهید مصرف آن را کاهش بدهید. شیرخواران مادرانی که روزانه بیشتر از ۲ تا ۳ فنجان قهوه مینوشند ممکن است بهانهگیر شوند یا مشکل خواب پیدا کنند.
مطالعه بیشتر:
1- چه مقدار مصرف کافئین در بارداری مجاز است؟
2- خوردن قهوه و مصرف کافئین در بارداری چه عوارضی دارد؟
3- آیا خوردن قهوه در بارداری مضر است؟
4- فواید خوردن شکلات در بارداری
5- خوردن شکلات صبحانه، کاکائو و هات چاکلت در بارداری
6- میزان مصرف روزانه کافئین در دوران بارداری