molfix-مولفیکس

درمان سینوزیت در بارداری، از راهکارهای خانگی تا دارو

درمان سینوزیت در بارداری، از راهکارهای خانگی تا دارو

سینوزیت و یا همان عفونت سینوس های هوایی در دوران بارداری یکی از مشکلات آزاردهنده برای مادران باردار در فصول سرد سال خصوصا در افرادی است که پیش از بارداری نیز از آن رنج می بردند. درمان سینوزیت در بارداری راهکارهای متفاوتی از دارو درمانی تا درمان های خانگی دارد که در این مطلب به آنها اشاره خواهیم کرد.

سینوزیت به معنای عفونت سینوس های هوایی موجود در استخوان های سر و صورت است. این عفونت می تواند منجر به بروز ترشحات به صورت آبریزش و حتی ترشحات چرکی به رنگ سبز و زرد، سر درد، احساس فشار و سنگینی در صورت، تب و ... گردد و خود یکی از عارضه های جانبی ابتلا سرماخوردگی محسوب می شود.

درمان سینوزیت در بارداری

شاید در دوران بارداری نسبت به مصرف دارو بدبین باشید که حق هم دارید، اما خبر خوب این است که برای درمان سینوزیت در بارداری داروهایی وجود دارد که کاملا بی‌خطر و عارضه هستند. مثلا برای تسکین سردرد و گلودرد می‌توانید قرص استامینوفن مصرف کنید اما مراقب باشید دوز مصرفی طبق دستور پزشک جعبه باشد. از دیگر داروهای مجاز دوران بارداری که آزاد می‌توانید تهیه کنید می‌توان به داروهای ضد احتقان ها و ... اشاره کرد.

اما مصرف آسپرین در دروان بارداری توصیه نمی‌شود. بهتر است در این دوران ایبوبروفن هم مصرف نکنید. به اثبات رسیده است مصرف ایبوبروفن با کاهش مایع آمنیوتیک و سقط جنین در ارتباط است. می‌توانید در مورد داروهای مورد نیاز و ایمن برای درمان عفونت سینوسی در دوران بارداری با متخصص زنان مشورت کنید.

درمان خانگی سینوزیت در بارداری

گرچه مصرف برخی داروها می‌تواند علایم عفونت سینوسی را کاهش دهد اما اگر ترجیح می‌دهید از مصرف دارو در دوران بارداری برحذر باشید می‌توانید درمان‌های خانگی را امتحان کنید.

با افزایش مصرف مایعاتی نظیر آب، آب مرکبات، آبگوشت و سوپ می‌توانید گلودرد را تسکین دهید و سبب شل شدن ‌مایع مخاطی و خالی شدن سریع‌تر آن از بینی شوید.

غیر از این، از دیگر درمان‌های خانگی نیز می‌توانید کمک بگیرید که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم:

- از دیگر راه های درمان خانگی سینوزیت بارداری استفاده از قطره بینی است. از داروخانه قطره بینی بگیرید یا خودتان آن را در خانه درست کنید: یک لیوان آب گرم، یک هشتم قاشق چای‌خوری نمک و نوک انگشت جوش شیرین.

-از بهترین راهکارهای درمان سینوزیت در بارداری استفاده از بخور است. شب‌ها بخور روشن کنید تا مخاط بینی خشک نشود و بتوانید راحت نفس بکشید.

-زیر سرتان بیش از یک بالشت بگذارید تا مانع از تجمع مایع‌ مخاطی در سینوس‌ها شوید.

-برای باز شدن راه بینی و شل شدن مایع‌ مخاطی از بخور استفاده کنید.

-با آب نمک گرم قرقره کنید تا گلودرد تسکین یابد.

-ارام باشید و استراحت کنید تا سیستم ایمنی تقویت شده و برای مقابله با عفونت توانا باشد. اگر احساس سردرد یا صورت درد دارید از کمپرس گرم یا سرد روی پیشانی استفاده کنید. ماساژ آرام پیشانی نیز به کاهش درد کمک می‌کند. می‌توانید دوش آب گرم بگیرید اما آب را در دوران بارداری بیش از حد داغ نکنید.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

عفونت سینوسی معمولا نیاز به درمان خاصی ندارد و با درمان‌های خانگی رفع می‌شود ولی گاهی نیاز است به متخصص مراجعه کنید مخصوصا اگر علایم عفونت با درمان‌های خانگی رفع نشود یا روز به روز علایم شدت یابد.

اگر تب بالای 38 درجه یا سرفه‌های شدید همراه با خلط سبز یا زرد دارید با متخصص مشورت کنید. ابتلا به عفونت‌های مکرر نیز دلیل دیگری است که باید با شروع علایم به پزشک خود مراجعه کنید زیرا عفونت سینوسی درمان نشده و کهنه خطر ابتلا به مننژیت را بالا می‌برد که نوعی التهاب غشای مغز یا نخاع است. در ضمن عفونت‌های درمان نشده می‌توانند به سایر قسمت‌های بدن از جمله استخوان‌ها، چشم‌ها و پوست نیز گسترش یابند و بر حس بویایی تاثیر منفی بگذارند.

آزمایشات مربوط به عفونت سینوسی در دوران بارداری

در صورتی که برای درمان عفونت سینوسی به متخصص مراجعه کنید پزشک ممکن است برخی آزمایشات را برای‌تان تجویز کند. از آن جمله می‌توان به آندوسکوپی بینی اشاره کرد که طی آن متخصص لوله‌ای نازک و انعطاف‌پذیر را وارد بینی شما می‌کند تا سینوس‌ها را معاینه کند. گاهی پزشک ممکن است سی‌تی‌اسکن یا ام‌آر‌ای برایتان تجویز کند تا برای تایید تشخیص بتواند عکس سینوس‌ها را ببیند. بر حسب کیس، متخصص ممکن است نمونه‌ای از آب بینی و خلط را هم به آزمایشگاه بفرستد تا علت اصلی عفونت را بیابد. گاهی تست آلرژی هم داده می‌شود تا مشخص شود آیا آلرژی زمینه‌ساز بروز عفونت سینوسی مزمن هست یا خیر.

راهکارهای پیشگیری از سینوزیت در بارداری

مبتلا شدن به عفونت سینوسی در دوران بارداری سخت است اما روش‌هایی برای پیشگیری و کاهش خطر وجود دارد. این نوع عفونت‌ها معمولا به دنبال یک سرماخوردگی ساده بروز می‌کنند بنابراین باید سعی کنید تا جای ممکن سرما نخورید. تماس خود را با افراد بیمار به حداقل برسانید و از ماسک جلوی بینی و دهانتان استفاده کنید. همچنین سعی کنید دستان‌تان را به طور مداوم با آب و صابون بشویید و دست آلوده را به سمت بینی و دهان خود نبرید.

اگر مبتلا به آلرژی هستید، از متخصص بخواهید در طول دوران بارداری برایتان داروهای ایمن و مناسب تجویز کند تا بتوانید علایم آلرژی را کنترل کنید. از شرایطی که سبب عود آلرژی در شما می‌شود دوری کنید. خود را در معرض دود سیگار یا عطرهای شدید قرار ندهید و محصولات شوینده و بهداشتی با اسانس و عطر قوی را کنار بگذارید.

 در نهایت باید بدانید که هوای خشک مانع از تخلیه سینوس‌ها شده و درمان سینوزیت در بارداری را به تاخیر می اندازد، بنابراین از بخور برای افزایش رطوبت در خانه استفاده کنید تا احتمال ابتلا به عفونت سینوسی کاهش یابد.

https://www.healthline.com/health/pregnancy/sinus-infection#next-steps

 

بیشتر بدانید:

1- آیا سرماخوردگی یا آنفولانزا در اوایل بارداری برای جنین خطرناک است؟

2- آلرژی فصلی در دوران بارداری

3- مسکن های مجاز برای سر درد در سه ماهه اول بارداری کدامند؟

4- نکات مراقبتی برای بارداری در فصل پاییز

 

استدیو عکس فیلیک