آمادگی بارداری بعد از کورتاژ و کارهایی که می توان انجام داد؟

آمادگی بارداری بعد از کورتاژ و کارهایی که می توان انجام داد؟

در هر بارداری 10% تا 15% احتمال سقط جنین (پراکنده) وجود دارد، حتی اگر عوامل شناخته شده ای برای آن وجود نداشته باشد. بنابراین شما تنها فردی نیستید که دچار این رخداد شده اید. اگر برای انجام سقط جنین کورتاژ کرده اید در این مطلب قصد داریم درمورد آمادگی بارداری بعد از کورتاژ با شما صحبت کنیم.

به گفته‌ی دکتر کریس ونتر، متخصص زنان و زایمان، سقط جنین پراکنده (در فواصل نامنظم) معمول‌ترین نوع سقط جنین است و 80% اوقات به اختلالات کروموزومی مرتبط است. می‌دانیم که هر چه سن مادر بیشتر باشد، احتمال اختلالات کروموزومی زیادتر خواهد بود، خصوصاً وقتی سن بالای 35 سال باشد. اختلالات کروموزومی به این معناست که از همان آغاز، مشکلاتی با دی‌ان‌ای و شکل‌گیری جنین وجود دارد.

برای این نوع از سقط جنین‌ها علت و درمان‌ مشخصی وجود ندارد. زیرا نمی‌توان سن یا کیفیت تخمک‌ها که مشخص می‌کند آیا بارداری پیشرفت خوبی خواهد داشت یا خیر، تغییر داد. بنابراین بارورسازی غیرطبیعی که باعث سقط جنین می‌شود، به احتمال کمی دوباره رخ می‌دهد. پس اگر فقط یک سقط جنین داشته‌اید، به این معنا نیست که دوباره رخ خواهد داد اما توجه به آمادگی بارداری بعد از کورتاژ ضرورت دارد.

تقریباً تمام (90%) سقط جنین‌ها در دوازده هفته‌ی اول بارداری رخ می‌دهد. به همین علت توصیه می‌شود برای اعلام این خبر به اطرافیانتان تا هفته‌ی دوازدهم بارداری صبر کنید. به گفته‌ی دکتر ونتر، این خطرناک‌ترین زمان بارداری است. اما وقتی در هفته‌ی هفتم تا هشتم تپش قلب جنین تایید شد، خطر به 3% کاهش می‌یابد.

خطرات احتمالی چیست؟

خوشبختانه برای بانوانی که یک سقط جنین داشته‌اند، احتمال بارداری‌های موفق بعدی بسیار زیاد است – 85% تا 90% تمام بارداری‌های بعدی موفقند و داشتن یک سقط جنین به عنوان شاخص مشکل بالقوه‌ی باروری محسوب نمی‌شود. به گفته‌ی دکتر ونتر، معمولاً برای سقط جنین، افراد به دنبال علل هستند و اغلب احساس گناه می‌کنند.    

اگر دچار دو سقط جنین پیاپی (یکی پس از دیگری) شُدید، این رخداد به عنوان سقط جنین مکرر محسوب می‌شود. اما بنابر اعلام انجمن پزشکی تولیدمثل امریکا، فقط 5% از بانوان دچار سقط جنین مکرر می‌شوند و فقط 1% از خانم‌ها دچار سقط جنین مکرر سوم یا بیشتر خواهند شد. باید به یاد داشته باشید که داشتن یک سقط جنین و سپس بارداری موفق و در پی آن سقط جنینی دیگر به عنوان سقط جنین مکرر محسوب نمی‌شود. این عبارت فقط به خانم‌هایی اشاره دارد که به ترتیب بیش از یک سقط جنین داشته‌اند.

بیش از یک سقط!

اگر دو بار پیاپی سقط جنین به کمک کورتاژ داشته‌اید، جهت آمادگی برای بارداری بعد از کورتاژ باید نزد پزشک بروید. به گفته‌ی دکتر ونتر، این رخداد باید ارزیابی شود، زیرا احتمال زیادی وجود دارد که بارداری‌های سوم و چهارم به شکل مشابه به سقط جنین ختم شوند. اما در 50% تا 80% از این موارد، علل درمان‌پذیری برای پیشگیری از سقط جنین دوباره وجود دارد. امروزه با آزمایش‌های بیشتر می‌توان این مشکلات را زودتر شناسایی کرد. علل درمان‌پذیر شامل اختلالات رحم، جای زخم قبلی رحم، مشکلات لخته‌ی خون یا علل ژنتیکی والدین می‌شود که همگی در مراحل آمادگی بارداری بعد از کورتاژ بررسی خواهند شد.

برای آمادگی بارداری بعد از کورتاژ چه کار می‌توانم انجام دهم؟

گرچه 80% از سقط جنین‌های پراکنده در نتیجه‌ی اختلالات کروموزومی است و مادر هیچ کاری نمی‌تواند انجام دهد، ولی عواملی در رابطه با شیوه‌ی زندگی وجود دارد که با آن مرتبط اند. به سخن دیگر، برای کاهش خطر سقط جنین روش های موثری در رابطه با شیوه‌ی زندگی وجود دارد. به گفته‌ی این متخصص، تنش شدید احساسی و جسمی با افزایش خطر سقط جنین در ارتباط است. کشیدن سیگار، مصرف مسکن‌ها و نوشیدنی‌های الکلی خطر سقط جنین را افزایش می‌دهد. سنگین وزنی یا چاق بودن نیز احتمال خطر را بیشتر می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود که شیوه‌ی زندگی سالمی داشته باشید. خوب بخورید، اضطراب خود را مدیریت کنید، اگر سنگین وزن هستید، وزن کم کنید (با مشاور تغذیه حرف بزنید)، و پیش از لقاح جنین مکمل مناسب مولتی‌ویتامین و اسید فولیک را به طور روزانه مصرف کنید.

 برای تلاش دوباره تا چه مدت باید صبر کنم؟

 امروزه دانش پزشکی پیشنهاد می‌کند که جهت آمادگی بارداری بعد از کورتاژ حداقل سه ماه از باردار شدن و تلاش برای لقاح جنین دوباره خودداری کنید. طبق شواهد، اگر زودتر از این زمان باردار شوید، احتمال زیادی برای سقط جنین دیگر وجود دارد.

پرسش: پس از سقط جنین، دوباره باردارم و نمی‌توانم با فرزند در حال رشد درونم پیوند برقرار کنم، چون می‌ترسم او را از دست بدهم. لطفاً کمک کنید؟

پاسخ، دکتر روان‌شناس، آنتوانت میریک: بانوانی که پس از سقط جنین باردار می‌شوند، معمولاً احساسات پیچیده‌ای را تجربه می‌کنند که عبارتند از احساسات منفی مثل ترس، اضطراب، اندوه و گناه در هم آمیخته با احساسات مثبت مثل امید و شادی مربوط با بارداری کنونی. بارداری زمان تردیدهاست و ترس از سقط جنینی دیگر اغلب باعث می‌شود که مادر از برقراری پیوند با بارداری کنونی اجتناب ورزد – از بیم دلشکستگی بیشتر. اغلب بانوان باردار مضطرب، الگوهای فکر‌شان تغییر می‌کند و با افکار منفی درگیر می‌شوند. ادامه‌ی این افکار درباره‌ی گذشته و آینده فقط باعث نگرانی بیشتر و بروز احساسات ثانویه می‌شود، مثل احساس گناه از برقرار نکردن پیوند با بارداری کنونی.

برای مدیریت این وضعیت پیچیده و جلوگیری از تشدید آنان، این احساسات متناقض را شناسایی کنید و آنها را بپذیرید. مادران باردار باید تلاش کنند و به راهکارهای آرامش‌بخش بپردازند تا اضطراب آنان کاهش ‌یابد. نباید این احساسات ناراحت‌کننده را نادیده بگیرید، زیرا اضطراب شدید در دوران بارداری آثار منفی بر بدن دارد و به افسردگی مادر می‌انجامد. بسیاری از بانوان خودشان نمی‌توانند ترس‌ها و نقصان‌های خود را شناسایی کنند و باید در پی کمک باشند و درباره‌ی ترس‌های خود با شوهر، دوستان، مشاور یا پزشک حرف بزنند. همواره به خاطر داشته باشید که آمادگی بارداری بعد از کورتاژ یا سقط به هر روش دیگری تا حدود زیادی به شرایط روحی خود مادر وابسته است.

 

بیشتر بدانید:

1- آیا جلوگیری از سقط جنین ممکن است؟

2- چه مدت بعد از کورتاژ می توان باردار شد؟

3- بارداری موفق بعد از سقط جنین با شناخت دلایل و علائم

4- آشنایی با انواع سقط جنین و علت بروز هر کدام

 

دیگر مطالب اقدام به بارداری و نکات مهم برای اقدام بارداری صحیح

مطالب دیگر این دسته بندی را می توانید در این بخش مشاهده کنید