molfix-مولفیکس

دیستوشی شانه در نوزادان و علت بروز دیستوشی شانه چیست؟

دیستوشی شانه در نوزادان و علت بروز دیستوشی شانه چیست؟

در مرحله دوم زایمان، بعد از بیرون آمدن سر نوزاد و قبل از خارج شدن تنه مکث کوچکی وجود دارد. در دیستوشی یا سخت‌زایی شانه این تاخیر طولانی‌تر از حالت عادی است و نوزاد برای تولد به کمک نیاز دارد. دیستوشی زمانی رخ می‌دهد که یکی از شانه‌های نوزاد پشت یکی از استخوان‌های شرمگاهی یا لگن مادر گیر کرده باشد. به این حالت دیستوشی شانه در نوزادان و یا گیر کردن شانه نوزاد در کانال زایمان گفته می شود.

دیستوشی شانه در نوزادان چیست؟

دیستوشی شانه و یا گیر کردن شانه نوزاد در کانال زایمان، از هر 200 تولد یک نوزاد را درگیر می‌کند و در زایمان طبیعی شایع‌تر است اما وقوع آن در سزارین غیر ممکن نیست. دیستوشی شانه اورژانس پزشکی است زیرا نوزادی که گیر کرده به علت فشرده شدن بند ناف نمی‌تواند نفس بکشد و باید به او کمک کرد تا با تولد سریع اکسیژن کافی دریافت کند. دیستوشی شانه می‌تواند منجر به عوارضی برای مادر از جمله خونریزی شدید شود. عصب دست و بازوی نوزاد ممکن است آسیب ببیند که به آن اصطلاحا آسیب شبکه بازویی می‌گویند یا دچار شکستگی شانه شود. این نوع عوارض نادر است اما احتمال نرسیدن اکسیژن به مغز در هنگام تولد و آسیب مغزی نوزاد یا حتی مرگ هنگام تولد بالاست. به همین دلیل لازم است پزشک و ماما آموزش‌ها و مهارت لازم را در رابطه با نحوه برخورد با دیستوشی شانه کسب کرده باشند.

علت بروز دیستوشی شانه در نوزادان چیست؟

این موضوع همانطور که گفته شد در زایمان‌های طبیعی شایع‌تر است و دلیل آن وزن بالای نوزاد هنگام تولد یا وضعیت بد قرارگیری یا تنگی لگن مادر است. دیستوشی شانه را نمی‌توان پیش از زایمان پیش‌بینی کرد اما احتمال بروز آن زمانی که مادر تجربه دیستوشی شانه را در فرزندان قبل داشته باشد، نوزاد مبتلا به ماکروزومی یا وزن بالای هنگام تولد باشد، مادر مبتلا به دیابت یا اضافه وزن های بالا باشد یا در نهایت زایمان سختی را تجربه کند که در آن نیاز به مداخلات با دستگاه باشد یا روند زایمان خیلی تند یا خیلی کند پیش رود، بالا می‌رود.

 درصورت بروز دیستوشی شانه در نوزادان چه باید کرد؟

اگر پزشک یا ماما به دیستوشی شانه مشکوک شوند به مادر می‌گویند که دیگر برای زایمان فشار نیاورد. گاهی اوقات تغییر موقعیت مادر کمک کننده است. ماما از مادر می‌خواهد در حالی که به کمر دراز کشیده تا جای ممکن زانوها را به عقب ببرد و با فشار ماما روی شکم، نوزاد متولد می‌شود. به این روش مانور مک روبرت می‌گویند. در روش دیگر خانم باید چهار دست و پا شود و ماما پس از انجام برش اپیزوتومی دستش را داخل واژن می‌کند تا شانه نوزاد را آزاد کند. در موراد نادر پزشک برای آزادسازی نوزاد نیاز دارد تا ترقوه نوزاد را بشکند. البته استخوان سریعا جوش خواهد خورد و مشکلی برای نوزاد پیش نمی‌آید. آخرین راه، سزارین مادر تحت بیهوشی عمومی است. در این روش مجدد نوزاد به داخل رحم بازگردانده می‌شود و با باز کردن شکم متولد خواهد شد. دو گزینه آخر معمولا آخرین راه‌های پیشنهادی‌اند و به دو روش نخست می‌توان نوزاد را رها کرد.

چگونه می‌توان از بروز دیستوشی شانه در نوزادان پیشگیری کرد؟

این موضوع غیر قابل پیش‌بینی است و به همین دلیل نمی‌توان از این موضوع پیش‌گیری کرد. تنها راه مدیریت وزن و جلوگیری از ابتلا به دیابت است. اگر جنین درشتی دارید بهتر است در وضعیت خوابیده به پهلو یا چهاردست و پا زایمان کنید.

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/shoulder-dystocia

استدیو عکس فیلیک