ایدز در دوران بارداری،امکان انتقال ویروس به جنین وجود دارد؟
برای بسیاری از بانوان، بچهدار شدن بخشی از برنامهی زندگی آنهاست. با در نظر گرفتن این موضوع که مادر باید مراقبتهای پزشکی مناسب را بموقع دریافت کند، تشخیص اچآیوی مثبت به این معنا نیست که برنامههای آن خانم باید تغییر کند. مثل بانوانی که به اچآیوی مبتلا نیستند، خانم مبتلا به اچآیوی نیز میتواند زندگی طولانی و نسبتاً سالمی داشته باشد، از جمله بارداری سالم، زایمان طبیعی و داشتن بچهای سالم که به اچآیوی مبتلا نیست. ایدز در دوران بارداری باید تحت کنترل با کمک داردهای موجود قرار بگیرد.
ایدز در دوران بارداری، انتقال ویروس به جنین
درمان آنتیرترووایرال یا آرت (ART)، مخلوطی از سه داروی استفاده شده در مدیریت عفونت اچآیوی است. در دوران پیش از آرت، اکثر موارد سرایت اچآیوی از مادر به فرزند هنگام روند زایمان رخ میداد که بچه با خون و مایعات بدن مادر تماس مییافت.
برای کاهش قرارگیری بچه در معرض این مایعات عفونی با اچآیوی و در نتیجه، به حداقل رساندن خطر عفونت اچآیوی، به مادران باردار مبتلا به اچآیوی توصیه میشد که جراحی سزارین ایمنترین روش برای زایمان بچه است. با کمک درمان آرت، تصمیمگیری بین جراحی سزارین و زایمان طبیعی دیگر مثل قبل نیست.
انتخاب نوع زایمان برای مادران مبتلا به ایدز
برای خانم باردار مبتلا به اچآیوی که زایمان سزارین را فقط به علت وضعیت اچآیوی خود در نظر دارد، باید بار ویروسی بدن نقش مکملی در روند تصمیمگیری آنها داشته باشد. بار ویروسی سنجش توان اچآیوی در خون شخص مبتلاست. با در نظر گرفتن اینکه درمان ضد ویروسی برای استفاده تجویز شده باشد، در دوازده هفته از شروع درمان، بار ویروسی شخص مبتلا به اچآیوی باید "ناچیز (تشخیصناپذیر)" باشد. به این معنا که ویروس از بازآفرینی نمونهی خود بازایستاده و خون تقریباً از ویروس پاک شده باشد.
متاسفانه، ویروس اچآیوی در مکانهای خاصی از بدن پنهان میشود، پس اگر شخص مصرف داروها را متوقف سازد، ویروس اچآیوی دوباره به بازآفرینی خود مشغول میشود و بار ویروسی دوباره افزایش مییابد به همین سبب هر زمان پزشک صلاح بداند باید آزمایش ایدز در دوران بارداری انجام شود.
افزون بر این، برای زایمان سزارین احتمال اقامت طولانیتر در بیمارستان، معاینههای بعدی بیشتر و خطر پیچیدگی در بارداریهای آتی وجود دارد.
ایدز در دوران بارداری
رهنمودهای سازمانهای مدیریت سلامت اچآیوی بیان میکنند که تمام بانوان باردار مبتلا به عفونت اچآیوی باید برای بقیهی زندگی خود استفاده از داروهای ضد ویروسی را شروع کنند. بهتر است، خانم مبتلا به عفونت اچآیوی پیش از باردار شدن از آرت استفاده کند. این بهترین وضعیت است، زیرا بچه به احتمال بسیار کمی با خطر ابتلا به بیماری روبهرو خواهد شد و مادر نیز در دوران بارداری تا حد امکان سالم خواهد ماند.
برای کاهش بیشتر خطر سرایت اچآیوی به بچه، مادر باید مطمئن شود که در دوران بارداری، شریک جنسی او مدام از کاندوم استفاده کند و اگر (مادر) بیمار شد، هرچه سریعتر نزد پزشک برود.
کارکنان بخش زایمان نیز باید از فعالیتهایی که روند زایمان و تولد بچه را با احتمال خطر بیشتر ابتلا به اچآیوی قرار میدهد، دوری کنند. (در صورت امکان، آنها از پاره کردن مصنوعی بافت مخاطی، راهکارهای تهاجمی نظارت جنین و ساکشنهای رایج بچه پس از زایمان پرهیز خواهند کرد.)
مراقبت از نوزاد پس از زایمان
پس از زایمان، از نوزادان در معرض اچآیوی آزمایش اچآیوی پیسیآر گرفته میشود. این نوع آزمایش اچآیوی فوراً میتواند عفونت در نوزاد را تشخیص دهد تا هرچه سریعتر بچه مصرف داروهای ضد ویروسی را شروع کند. در نخستین سالهای زندگی، بچهی در معرض اچآیوی باید در ده هفتگی و دوباره شش هفته پس از اتمام شیردهی پستانی آزمایش اچآیوی پیسیآر را انجام دهد. کودکان در معرض عفونت اچآیوی در هجده ماهگی باید برای اچآیوی آزمایش شوند. اگر در هر زمانی بچه ناخوش شد، مادر باید وضعیت اچآیوی خود را به پزشک اطلاع دهد – شاید برای از رده خارج کردن احتمال ابتلا به اچآیوی باید آزمایشهای بیشتری انجام شود.
اگر جواب آزمایش اول منفی باشد، پس از زایمان برای مدتی بین شش تا دوازده هفته، روزانه به بچه شربت آرت خورانده میشود. برنامهی واکسیناسیون به همان ترتیب بچههای سالم (غیرمبتلا) انجام میشود.
اکثراً بخش بهداشت کشورها از سیاست جهانی شیردهی پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی پیروی میکنند. به این معنا که به تمام مادران (صرف نظر از وضعیت اچآیوی) توصیه میشود که فرزندشان را شیردهی پستانی کنند. بار ناچیز ویروسی باعث میشود که خانم مبتلا به اچآیوی به شکل شگفتانگیزی احتمال انتقال اچآیوی به فرزند خود طی شیردهی پستانی را کاهش دهد.
درمورد ایدز در دوران بارداری و انتخاب نوع زایمان، بهترین روش برای تصمیمگیری این است که از فواید و مضرات هر روش زایمان آگاه باشید و اینکه چگونه این ها بر عفونت اچآیوی شما اثر میگذارند. برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
بیشتر بدانید:
1- بارداری پر خطر چیست و چگونه ایجاد می شود؟
2- شناخت انواع بیماری هپاتیت و تاثیر آن بر بارداری
3- چه موادی میتوانند از جفت عبور کنند و به جنین آسیب برسانند؟
4- ابتلا به سوزاک در بارداری چه تاثیری بر جنین دارد؟