molfix-مولفیکس

علت کم شدن ادرار در بارداری چیست و چه درمانی دارد؟

علت کم شدن ادرار در بارداری چیست و چه درمانی دارد؟

بارداری دورانی است که با فراز و نشیب های بسیار زیادی برای بیشتر مادران همراه خواهد بود. گرچه بسیاری از بانوان در این دوران از زیاد بودن حجم ادرار و نیز تکرر ادرار ناشی از آن شکایت دارند، اما در برخی مادران نیز به طرز غیر معمولی حجم ادرار کاهش پیدا می کند. در این مطلب قصد داریم تا برای شما شرح دهیم که علت کم شدن ادرار در بارداری چیست؟ کم ادراری در بارداری چه درمانی دارد و ...

علت کم شدن ادرار در بارداری

 بیشتر بانوان در دوران بارداری میل بیشتری به ادرار کردن دارند. این یک پاسخ طبیعی به تغییرات هورمونی است که در دوران بارداری به علت فشار فیزیکی جنین روی مثانه ایجاد می شود. در سه ماهه اول بارداری بسیاری از خانمها ،  با تکرر ادرار مواجه می شوند. علاوه بر تغییرات هورمونی که تولید ادرار را افزایش می دهد ، رحم شما گسترش می یابد و به مثانه فشار می آورد - حتی وقتی جنین شما اندازه ی بسیار کوچکی دارد- و این موضوع باعث تکرر ادرار می شود.

ولی برخی از آنها نیز ممکن است از حجم کم ادرار در بارداری شاکی باشند.

علت کم شدن ادرار در بارداری ممکن است به مشکلاتی مثل عفونت، بالارفتن فشار خون و مشکلات کلیوی برگردد.

دامنه طبیعی خروج ادرار 800 تا 2000 میلی لیتر در روز است. که به میزان مصرف مایعات در روز بستگی دارد. کاهش میزان ادرار به معنای تولید ادرار کمتر از حد معمول است. اکثر بزرگسالان حداقل 24 میلی لیتر ادرار در 24 ساعت (کمی بیش از 2 فنجان) دارند. با این حال ، این مقیاس ها برای آزمایشگاههای مختلف ممکن است یکسان نباشد.

کاهش جریان ادرار یا الیگوریا به معنای کاهش تولید ادرار کمتر از 400 میلی لیتر در روز است. و معمولا وجود اشکال در سیستم ادراری را نشان می دهد.

علت کم شدن حجم ادرار در بارداری

 معمولا عدم توانایی در ادرار کردن (احتباس ادراری) ممکن است در اثر عفونت ، فشار بر روی لوله هایی که ادرار را از کلیه ها به مثانه (مجرای ادرار) می برند، استفاده از داروها یا انسداد مجرای ادرار و یا پره اکلامپسی رخ می دهد. در موارد نادر ، مجرای ادرار توسط لخته خون یا سنگ مثانه مسدود می شود. اگر قادر به ادرار کردن در دوران بارداری نیستید ، با پزشک خود تماس بگیرید.

عفونت مثانه در دوران بارداری شایع است. هنگامی که عفونت مثانه ایجاد می شود ، ممکن است هنگام ادرار کردن احساس ناراحتی کنید و یا  با وجود نیاز شدید به ادرار تنها مقدار کمی خارج شود. ابتلا به این عفونت در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به عفونت کلیه ، سقط جنین و داشتن نوزاد نارس یا کم وزن را افزایش دهد.

بیماری دیگری که ممکن است علت کم شدن ادرار در بارداری  باشد ، بیماری پره اکلامپسی است. علائم و نشانه های دیگر پره اکلامپسی ممکن است شامل موارد زیر باشد: پروتئین بیش از حد در ادرار شما (پروتئینوری) یا علائم مشکلات کلیوی، کاهش تولید ادرار و کاهش سطح پلاکت ها در خون (ترومبوسیتوپنی)

یکی از بارزترین علائم نارسایی کلیه ، کاهش ادرار است. به علت ادرار کم در بارداری ، احتباس مایعات اتفاق می افتد و باعث تورم در پاها ، پا و مچ پا می شود.

کم آبی یکی دیگر از شایع ترین دلایل کم شدن حجم ادرار در اوایل بارداری است. کم آبی زمانی اتفاق می افتد که فرد به میزان کافی مایعات مصرف نمی کند یا به دلیل ابتلا به اسهال، استفراغ و تهوع مایعات زیادی را از دست می دهد و یا میل به نوشیدن ندارد.

تغییرات سیستم ادراری در ماه های بارداری

 سه ماهه اول: برای بسیاری از خانمها ، تکرر ادرار یکی از اولین علائم بارداری است. علاوه بر تغییرات هورمونی که تولید ادرار را افزایش می دهد، رحم شما بزرگ شده و به مثانه فشار می آورد. بنابراین بیشتر اوقات دچار تکرر ادرار می شوید.

سه ماهه دوم: خوشبختانه ، در سه ماهه دوم تسکین موقتی خواهید داشت. رحم همچنان بزرگتر شده و از لگن به سمت شکم برجسته می شود و ممکن است ادرار کمتری داشته باشید.

سه ماهه سوم: در ماه های آخر بارداری ، نیاز به رفتن مکرر به دستشویی بیشتر می شود. چون سر جنین وارد لگن شده و به رحم فشار می آورد. حتی ممکن است در طی شب چندین بار از خواب بلند شوید. اگر این مسئله خواب شما را بیش از حد مختل می کند ، سعی کنید مایعات را بعد از ساعت 4 بعد از ظهر ننوشید. (حتما قبل از آن شش تا هشت لیوان آب لازم را بنوشید). همچنین از قهوه ، چای ، کولا و سایر نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید. کافئین می تواند ادرار را افزایش دهد.

 چه زمانی برای ادرار کم در بارداری باید به پزشک مراجعه کرد؟

علت کم شدن ادرار در بارداری باید حتما به وسیله ی پزشک متخصص مشخص شود. اگر علائم زیر را دارید حتما برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

  • اگر میزان ادرار شما کمتر از حد معمول شده است.
  • علائمی مثل استفراغ، اسهال و یا تب دارید که باعث کاهش مایعات بدنتان شده است.
  • دچار سرگیجه، سبکی سر و افزایش ضربان قلب شده اید.

 درمان ادرار کم در بارداری : 

درمان بستگی به تشخیص علت کم شدن ادرار در بارداری دارد.  پزشک بسته به علت توصیه هایی به شما خواهد کرد. اگر دچار عفونت شده باشید و یا مشکلی در کلیه ها وجود داشته باشد، گاهی درمان دارویی توصیه می شود. معمولا پزشک توصیه می کند مایعات بیشتری مصرف کنید.

آیا  کم شدن حجم ادرار در بارداری برای جنین خطرناک است؟

کم شدن حجم ادرار در بارداری می تواند برای عملکرد کلیه شما خطرناک باشد. به همین سبب حتما باید برای تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کنید. ولی این موضوع برای جنین خطری ندارد و معمولا میزان مایع آمنیوتیک را کاهش نمی دهد.

 

استدیو عکس فیلیک