درمان عفونت رحمی چگونه است و چگونه تشخیص داده می شود؟
عفونت رحمی یا اندومتریت به معنای التهاب لایه داخلی (لایه مخاطی) رحم است. این عارضه که نه تنها بر توان باروری بانوان موثر است، درصورتی که در دوران بارداری فرد را درگیر کند، می تواند بر روی ادامه روند بارداری نیز تاثیر بگذارد. اگر می خواهید در مورد روش های تشخیص و درمان عفونت رحمی، عوارض عفونت رحم و ... اطلاعات کاملی کسب کنید، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
عفونت رحمی چیست؟
اندومتریت یا عفونت رحمی به معنای التهاب لایه درونی رحم است که در اثر عواملی همچون سزارین، سقط، بیماری های مقاربتی، استفاده از آی یو دی و ... بروز می کند و با علائمی همچون دردهای مزمن لگنی، خونریزی ها و لکه بینی های غیر طبیعی، تب و لرز و ... خود را نشان خواهد داد.
عفونت رحمی چگونه تشخیص داده می شود؟
هنگام تشخیص این عارضه، پزشک جهت پیدا کردن بهترین راه درمان عفونت رحمی ابتدا شرح حال بیمار را می گیرد و معاینات بدنی را انجام می دهد. معاینه لگن که برای ارزیابی اندامهای تولید مثل داخلی انجام می شود، یکی از این معاینات است. همچنین حساسیت به لمس در رحم و ترشحات احتمالی دهانه رحم مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
در معاینات پزشکی، علل دیگر نیز یک به یک با استفاده از روشهای زیر کنترل می شوند:
- آزمایش خون: از شمارش کامل خون می توان برای بررسی احتمال عفونت یا ارزیابی شرایط التهابی استفاده کرد.
- کشت دهانه رحم: پزشک ترشحات دهانه رحم را با سواب برداشته و مواردی چون کلامیدیا، سوزاک یا سایر باکتری ها را بررسی می کند.
- آزمایش وت مونت: در این آزمایش برای شناسایی علل دیگر عفونت یا التهاب، ترشحات دهانه رحم جمع آوری شده و زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرد.
- بیوپسی آندومتر: روشی بسیار ساده و در مطب پزشک قابل انجام است. در این روش دهانه رحم باز شده و یک ابزار کوچک به داخل رحم وارد می شود تا نمونه ای از دیواره آندومتر تهیه و برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال گردد.
- لاپاروسکوپی یا هیستروسکوپی: این روشهای جراحی امکان مشاهده درون رحم را به طور مستقیم فراهم می آورد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد:
در صورت بروز درد یا ناراحتی در لگن یا ترشحات غیرمعمول یا خونریزی غیرطبیعی باید به پزشک مراجعه کرد. برخی عفونتهای لگنی عوارض بسیار جدی دارند و درمان به موقع در این قبیل عفونت ها بسیار مهم است.
درمان عفونت رحمی چگونه انجام می شود؟
به هنگام درمان عفونت رحم، هدف از بین بردن عفونت و التهاب رحم است. شیوه های درمانی عبارتند از:
- آنتی بیوتیک ها: برای مقابله با باکتری های مولد التهاب دیواره رحم، آنتی بیوتیک تجویز می شود. اگر عفونت بسیار شدید باشد، آنتی بیوتیک وریدی در بیمارستان به بیمار تزریق خواهد شد.
- آزمایش های بیشتر: کشت دهانه رحم یا بیوپسی آندومتر برای اطمینان از برطرف شدن عفونت پس از اتمام دوره مصرف آنتی بیوتیک. چنانچه عفونت باقی باشد، آنتی بیوتیک دیگری تجویز خواهد شد.
- برداشتن بافت: اگر بعد از زایمان یا سقط جنین هر بافتی در رحم باقی بماند، برای برداشتن آن جراحی لازم است.
- درمان هرگونه آبسه: اگر در اثر عفونت آبسه در شکم تشکیل شود، برای برداشتن مایع یا چرک، عمل جراحی یا آسپیراسیون یا مکش با سوزن نیاز خواهد بود.
به یاد داشته باشید که اگر عفونت از طریق رابطه جنسی منتقل شده باشد، همسر بیمار نیز باید تحت درمان قرار بگیرد. نتایج درمان (پیش آگهی) اندومترین در بانوان به ویژه آن دسته که با آنتی بیوتیک درمان می شوند، بسیار خوب است. مراجعه به موقع به پزشک و شروع درمان تا حد زیادی می تواند به کاهش خطر عوارض کمک کند.
چگونه از عفونت رحمی پیشگیری کنیم؟
هنگامی که فرد در معرض عفونت رحم قرار دارد مثلاً قبل از جراحی یا عمل لگن برنامه ریزی شده، برای پیشگیری از بروز عفونت رحم، آنتی بیوتیک تجویز می شود. آنتی بیوتیک تجویز شده باید دقیقا بر اساس دستور پزشک استفاده شود.
همچنین پس از انجام عمل داخلی نیز آنتی بیوتیک تجویز می شود که باید حتی در صورت فقدان علائم بیماری یا عفونت، درست بر اساس دستور مصرف گردد.
بعد از زایمان یا عمل جراحی روی لگن، پزشک یا پرستار نیز باید در مورد علائم و نشانه های عفونت هشدارهای لازم را به بیمار بدهند. فردی که تحت درمان قرار می گیرد باید به طور کامل دستورالعمل های کادر پزشکی را درک کرده و در صورت لزوم پرسشهای خود را مطرح نماید.
از آنجا که عفونت رحم می تواند به دلیل عفونت های منتقله جنسی ایجاد شود، رعایت بهداشت جنسی، اهمیت بسیار دارد، در این خصوص استفاده از کاندوم و غربالگری منظم پیشنهاد می شود.
عوارض عفونت رحمی چیست؟
عدم درمان عفونت رحمی و یا استفاده از روش های درمان عفونت رحمی خانگی که مور تایید متخصصان نیست، ممکن است عوارض زیر را ایجاد کند:
- ناباروری
- پریتونیت لگن (عفونت عمومی لگن)
- آبسه در لگن یا رحم
- سپتی سمی (وجود باکتری در جریان خون)
- شوک سپتیک یا شوک عفونی
منبع: medicalnewstoday