molfix-مولفیکس

درمان درد و سفت شدن سينه در دوران شيردهی

درمان درد و سفت شدن سينه در دوران شيردهی

شیردهی علی رغم تمام لذاتی که دارد، گاهی با درد و ناراحتی هایی همراه می شود، برخی از مادران در این دوران تورم و سفتی بسیار دردناکی را تجربه می کنند که معمولا بسیار آزار دهنده است. در قدم اول برای درمان درد و سفت شدن سينه در دوران شيردهی باید علت آن مشخص گردد. در این متن راهکارهای خانگی برای درمان درد و سفت شدن سينه در دوران شيردهی برای شما بیان کرده ایم.

علت درد و سفت شدن سينه در دوران شيردهی

درصورتی که درد و سفتی سینه ها با قرمزی شدید، تب، خروج خون و ترشحات چرکی و ... همراه نیست، احتمالا علت آن تورم در اثر تجمع شیر ور مجاری و آلوئول های پستان است. لازم است بدانید که مدتی طول می کشد تا تولید شیر در پستان ها مقدار تقاضای نوزاد شما متناسب شود. در این مدت ممکن است گاهی این حالات دردناک را تجربه کنید. اما نگران نباشید خوشبختانه راهکارهای زیادی برای درمان درد و سفت شدن سينه در دوران شيردهی وجود دارد.

راهکارهای خانگی برای درمان درد و سفت شدن سينه در دوران شيردهی

در زیر با کارهایی که می‌توانید در خانه برای کاهش آماس پستان انجام بدهید آشنا می‌شوید:

  • ماساژ آرام: پستان‌های خود را از سینه به سمت نوک‌پستان به آرامی ماساژ بدهید. اگر پستان‌ها دردناک نیستند، می‌توانید آن‌ها را به آرامی با حرکت دایره‌وار ماساژ بدهید. ماساژ جریان خون را بهبود می‌بخشد و اجازه می‌دهد که شیر انباشته شده بهتر از پستان‌ها خارج شود.
  • دوشیدن شیر: روزانه ۸ تا ۱۰ بار شیر خود را با استفاده از شیردوش یا دست بدوشید. شیر دوشیده را در بطری استریل نگه دارید و به نوزاد بدهید. اگر نوزاد سیر است می‌توانید شیر را در یخچال نگه دارید و بعد از آن استفاده کنید. برای یادگیری راه درست شیردوشیدن و نگهداری آن با پزشک خود مشورت کنید یا به متخصص شیردهی مراجعه کنید.
  • کمپرس آب‌گرم، حمام آب گرم، یا بسته یخ: یک حوله تمیز را در آب گرم بگذارید و پنج دقیقه روی پستان‌های خود قرار دهید یا برای بهبود جریان شیر و کاهش سفتی پستان حمام آب گرم بگیرید. اگر آب یا کمپرس آب گرم شما را نارحت می‌کند، می‌تواند به جای آن از بسته یخ استفاده کنید. بسته یخ و نه خود یخ را مستقیم، به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی محل ورم‌کرده قرار دهید تا احساس بهتری پیدا کنید.
  • تعداد شیردهی را در صورت لزوم بیشتر کنید: بیشتر نوزادان روزانه ۸ تا ۱۰ بار شیر می‌خورند. اگر تعداد شیردهی‌ها به دلایلی کمتر از حد معمول است، سعی کنید آرام‌آرام آن‌ها را افزایش بدهید..

آماس عادی پستان بیش از ۴۸ ساعت طول نمی‌کشد. اگر عارضه بیش از این طول کشید برخی از درمان‌های خانگی را امتحان کنید. اگر کمکی نکرد با پزشک خود مشورت کنید. گاهی اوقات آماس پستان به مشکلات دیگری منجر می‌شود.

آیا پستان آماس‌کرده باعث مشکلات دیگری می‌شود؟

مشکلات پستان آماس کرده شامل مواد زیر است:

  • آماس عفونی: باکتری به شیر انباشته هجوم می‌برد و منجر به التهاب دردناکی به نام آماس عفونی می‌شود. این عارضه می‌تواند باعث احساس سوزش و خونریزی خفیف از نوک‌پستان‌ها شود.
  • نشانه سرطان پستان: برآمدگی‌های سفت داخل پستان معمولا نشانه اولیه سرطان پستان است اما دلیل قطعی نیست.

اگر پستان شما به مدت طولانی‌تری آماس‌کرده باقی ماند وحشت نکنید. احتمالا در کنار درمان‌های خانگی نیاز به دارو نیز دارید. آماس پستان در زمان شیردهی معمولا نشانه انباشتگی شیر است تا عارضه‌ای دیگر.

در مرحله بعد به شما می‌گوییم که چطور می‌توانید از این عارضه دردناک جلوگیری کنید.

چطور می‌توان از درد و سفتی پستان ها در شیردهی جلوگیری کنید؟

جلوگیری از آماس پستان مستلزم شیردهی به نوزاد و کارهایی دیگر است.

  • برنامه منظم شیردهی را حفظ کنید: نوزادان در چند هفته اول زندگی خود در مدت ۲۴ ساعت باید ۸ تا ۱۲ بار شیر بخورند. فاصله متوسط بین دو نوبت شیردهی باید حدود دو تا سه ساعت باشد که یعنی نوزاد شما هر دو تا سه ساعت یکبار باید شیر بخورد. یک برنامه بسیار منظم شیردهی را دنبال کنید تا میزان تولید شیر با گرسنگی نوزاد تنظیم شود.
  • هر بار اجازه دهید نوزاد از یک پستان شیر بخورد: یک پستان را خالی کنید و بعد شیردهی از پستان دیگر را شروع کنید. وقتی نوزاد شیر کمتری می‌نوشد و همچنین پستان از شیر خالی می‌شود متوجه خواهید شد. وقتی پستان خالی می‌شود، شیردهی از پستان دیگر را شروع کنید.
  • تا وقتی نوزاد سیر شود به شیردهی ادامه دهید: اجازه بدهید نوزاد تا جایی که می‌خواهد شیر بنوشد و بگذارید خودش نوک پستان را رها کند. وقتی هنگام مک زدن دیگر صدا درنمی‌آورد متوجه می‌شوید که سیر شده است.
  • از مکیدن خوب اطمینان حاصل کنید: دهان نوزاد باید تمام هاله دور نوک پستان را بپوشاند، نه فقط نوک پستان را. اگر نوزاد شما به دلایلی نمی‌تواند درست مک بزند با پزشک یا متخصص شیردهی مشورت کنید.
  • از پوشیدن لباس‌های تنگ خودداری کنید: لباس‌های تنگ مانند سینه‌بند تنگ می‌تواند فشار زیادی به پستان‌های شما وارد کند. فشار بر مجاری شیر حرکت مایع را محدود می‌کند و منجر به آماس پستان می‌شود.
  • هر وقت می‌خواهید شیر بدوشید: اگر نوزاد نمی‌تواند در زمان معمول خود شیر بنوشد، شیر خود را بدوشید و برای استفاده بعدی نگهدارید.
  • شیرخوار را به تدریج از شیر بگیرید: قطع شیردهی بصورت ناگهانی زمان کافی را برای تنظیم تولید شیر به پستان‌ها نمی‌دهد. شیرخوار را با جایگزین کردن غذای کمکی در میان نوبت‌های شیردهی به تدریج از شیر بگیرید. قطع تدریجی شیردهی می‌تواند از انباشتگی شیر در پستان جلوگیری کند.

یک برنامه منظم شیردهی احتمالا مهمترین اقدام برای اجتناب از انباشتگی شیر در پستان‌ها و حتی درمان درد و سفت شدن سينه در دوران شيردهی است. تولید شیر متناسب با گرسنگی نوزاد تنظیم می‌شود. پستان‌ها تولید شیر را طوری تنظیم می‌کنند که بتوانید نوزاد را با بهترین و مطمئن‌ترین غذا تغذیه کنید، که همان شیر مادر است.

 مطالعه بیشتر:

علت بروز و روش های درمان درد نوك سينه در شيردهي

نحوه صحیح قرار دادن نوک پستان در دهان نوزاد

نکات لازم در شیردهی پستانی (با سینه) موفق

استدیو عکس فیلیک