molfix-مولفیکس

درمان گرفتگی بینی در بارداری چگونه است ؟

درمان گرفتگی بینی در بارداری چگونه است ؟

بسیاری از مادران در دوران بارداری گرفتگی بینی دارند. این شرایط بعضاً به دلیل رینیت بارداری یا رینیت غیر آلرژیک رخ می دهد. گرفتگی بینی یا رینیت بارداری، التهاب مخاط بینی در دوران بارداری است. چنانچه مادر از قبل مبتلا به بیماری های پیش زمینه ای مانند آسم یا آلرژی باشد، علائم گرفتگی بینی به ویژه در سه ماهه سوم بارداری بدتر بروز می کند. این علائم معمولا ظرف 10 روز بعد از تولد نوزاد برطرف خواهد شد. دراین مقاله با شما درمورد درمان گرفتگی بینی در بارداری گفت و گو خواهیم کرد و به شما میگوییم که آیا می توان برای رفع گرفتگی بینی در بارداری از دارو استفاده کرد یا نه.

گرفتگی بینی در بارداری

اگر دلیل گرفتگی بینی عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یا آلرژی نباشد، رینیت بارداری تشخیص داده می شود. علائم رینیت بارداری عبارتند از :

  • گرفتگی بینی که موجب دشواری تنفس و بدخوابی شبانه می شود.
  • آبریزش بینی
  • ترشحات عقب بینی یا سینوسی
  • عطسه
  • عفونت سینوس
  • عفونت گوش
  • تجمع مایع در گوش (اوتییت سروزی گوش میانی)

مطالعات نشان داده اند احتقان بینی در دوران بارداری كیفیت زندگی مادر را کاهش داده و در موارد شدید به خصوص اگر مادر دچار بیماری های زمینه ای مانند آسم باشد، برای جنین نیز خطر دارد. برخی تحقیقات حاکی از آن است که تقریباً 39 درصد مادران باردار دچار گرفتگی بینی و سایر علائم رینیت هستند.

علت مشکلات بینی در دوران بارداری هنوز به طور دقیق مشخص نشده است اما از مدتها پیش، تغییر سطح هورمون ها به ویژه استروژن و پروژسترون را دلیل بروز آن قلمداد می کردند. شاید بروز علائم بینی همزمان با چرخه قاعدگی شاهد دیگری بر این مدعا است. علائم رینیت غیر آلرژیک با استفاده از قرص های ضد بارداری  نیز گزارش شده است.

درمان گرفتگی بینی در بارداری

احتقان می تواند به وضعیت جدی تر مانند عفونت سینوس یا عفونت گوش منجر شود  که به درمان آنتی بیوتیکی نیاز دارد. کنترل احتقان از بروز این عفونت ها جلوگیری می کند. شستشوی بینی با نتی پات از اولین اقدامات درمانی محسوب می شود. نتی پات وسیله ای کوچک شبیه به قوری برای شستشوی بینی است. برخی دیگر از راهکارهای درمان احتقان بینی در بارداری عبارتند از:

  • آب به مقدار کافی بنوشید؛
  • هنگام خواب از یک بخور سرد کنار بستر خود استفاده کنید؛
  • تمرینات ورزشی سبک انجام دهید، لازم به ذکر است هرگونه فعالیت ورزشی در دوران بارداری باید با اجازه پزشک باشد.
  • هنگام خواب، سر را بالاتر از تنه قرار دهید،
  • برای رقیق تر شدن ترشحات بینی (برای باز شدن مجاری بینی) از اسپری بینی سالین (کلرور سدیم) استفاده کنید.
  • از شرایط آلرژی زا مانند هوای آلوده و دود سیگار اجتناب ورزید.

درمان گرفتگی بینی در بارداری با کمک دارو درمانی

اگر اقدامات درمانی برای کنترل علائم کافی نباشد، می توان از داروهایی که در دوران بارداری، منع مصرف ندارند، با مشورت پزشک استفاده کرد. چند نمونه از این داروها عبارتند از:

  • کورتیکواستروئیدهای استنشاقی بینی: این دارو اغلب برای کنترل آسم در مادران باردار و نیز در برخی موارد برای کنترل علائم گرفتگی بینی ناشی از بارداری مورد استفاده قرار می گیرد. انتخاب اول رینوکورت (بودزوناید) است. وزارت بهداشت و درمان این دارو را جز داروهای گروه B برای بارداری دسته بندی کرده است. داروهای دسته B با توجه به اطلاعات موجود خطری برای مادر و جنین ندارند.
  • داروهای ضد احتقان: داروهای ضد احتقان یا ضد گرفتگی بینی مانند افرین (اکسی متازولین) در تسکین موقتی احتقان بسیار مؤثر است. اما به طور کلی در دسته داروهای C دسته بندی می شوند و در کل دوران بارداری بجز سه ماهه اول باید به مقدار کم مورد استفاده قرار گیرند. داروهای گروه C در دوران بارداری فقط باید به تجویز پزشک مصرف شوند، مضرات این داروها هنوز به طور کامل رد نشده اند، اما فواید آن بیشتر از مضرات آنهاست. استفاده از داروهای ضد احتقان بیش از سه روز پشت سر هم می تواند به احتقان مجدد منجر گردد.

برای جلوگیری از بروز هر گونه خطر احتمالی برای جنین، از مصرف هر نوع داروی جدید، با نسخه، بدون نسخه مگر با تائید پزشک متخصص اکیداً خودداری کنید.

علی رغم اینکه استفاده از دارو برای درمان گرفتگی بینی در بارداری در بسیاری از مادران باردار توصیه نمی شود، اما در موارد خاص اگر علائم بیماری به موقع تحت کنترل و درمان قرار نگیرد، شرایط جدی و خطرناک دیگری در پی خواهد داشت و سلامت جنین را به مخاطره خواهد انداخت. بنابراین رینیت بارداری باید اطلاع پزشک رسیده و اقدامات درمانی لازم انجام گیرد.

 

بیشتر بدانید:

1- علت گرفتگی بینی در بارداری و روش های درمان

2- با گرفتی بینی و خر و پف در بارداری چه کنیم؟

3- درمان سینوزیت در بارداری، از راهکارهای خانگی تا دارو

4- سینوزیت در بارداری چیست وچه عواملی باعث بروز سینوزیت می‌شود؟

منبع: verywellhealth

استدیو عکس فیلیک