molfix-مولفیکس

علائم سوراخ شدن کیسه آب چیست و چه درمانی دارد؟

علائم سوراخ شدن کیسه آب چیست و چه درمانی دارد؟

پارگی زودرس غشاها (PROM) اصطلاحی پزشكی برای زمانی است که كیسه آب جنین قبل از شروع زایمان اما بعد از هفته 37 بارداری دچار پارگی  یا سوراخ شدگی شده و مایع آمنیوتیك از آن به بیرون نشت می‌کند. بسیاری از مادرانی که درون واژن خود احساس خیسی می کنند، نگران سوراخ شدن کیسه آبشان هستند و می پرسند که علائم سوراخ شدن کیسه آب چیست و چه درمانی دارد؟ با ما تا پایان این مطلب همراه باشید تا همه چیز را در رابطه با این موضوع بدانید.

سوراخ شدن کیسه آب جنین و نشت مایع آمنیوتیک در دوران بارداری

کنترل ادرار گاه در دوران بارداری و مخصوصا در سه ماهه آخر شایع است اما گاه نشت مایع آمنیوتیک با بی اختیاری ادرار اشتباه گرفته می‌شود. در این شرایط باید مراقب سایر علایم بود و هر چه سریع تر با متخصص تماس گرفت.

سوراخ شدن کیسه آب چگونه است؟

  • علائم اصلی که باید مراقب آن باشید، خیس شدن واژن است. برای آنکه مطمئن شوید دلیل خیسی واژن و لباس زیر ادرار نیست از آزمایش استشمام استفاده کنید.

  • • اگر مایع بویی مانند آمونیاک نداشته باشد، احتمالاً مایع نشت شده آمنیوتیک است اما اگر بوی آمونیاک داشته باشد، احتمالاً ادرار است.

  • اگر مایع بوی شیرینی دارد، احتمالاً مایع آمنیوتیک است.

  • اگر مایع بوی ناخوشایندی داشته باشد، ممکن است ادرار با مایع آمنیوتیک مخلوط شده باشد.

اگر کیسه آب واقعا سوراخ یا پاره شده باشد زمانی که بایستید یا بنشینید یا راه بروید میزان ریزش آب بیشتر از زمانی که خوابیده‌اید خواهد شد. اگر شک دارید که مایع نشتی، مایع آمنیوتیک است یا ادرار، شک نکنید و با پزشک تماس بگیرید.

علت سوراخ شدن کیسه آب چیست؟

در اکثر موارد علت نشتی، پارگی کیسه آب است که مقدمه‌ای برای زایمان محسوب شده و طی 24 ساعت پس از آن خانم زایمان خواهد کرد.

چه کسانی بیشتر در معرض خطر پارگی و سوراخ شدن کیسه آب هستند؟

برخی مسایل می‌تواند زمینه ساز پارگی زودرس کیسه آمنیوتیک جنین باشد. از جمله این مسایل می‌توان به استعمال دخانیات در دوران بارداری، خونریزی مزمن واژینال، داشتن سابقه پارگی زودرس غشا، آلوده بودن به واژینوز باکتریایی (BV) یا بیماری‌های مقاربتی عفونی دیگر، برخی اختلالات جفت و بارداری چندقلویی اشاره کرد.

نشت مایع آمنیوتیک در دوران بارداری چقدر شایع است؟

نشت مایعات آمنیوتیک بعد از هفته 37 بارداری، در 8 تا 15 درصد از بارداری‌ها رخ می‌ دهد.

احتمال پارگی زودرس غشا قبل از این زمان بسیار نادر است و در حدود 3 درصد از بارداری ها دیده شده است.

خطرات و عوارض مرتبط با نشت مایعات آمنیوتیک

زایمان زودرس از برجسته ترین خطرات برای پارگی زودرس غشایی چه قبل و چه بعد از هفته 37 بارداری محسوب می‌شود. پارگی غشا قبل از هفته 37 بارداری می‌تواند با عوارض دیگری از جمله عفونت مایع آمنیوتیک نیز همراه شود. در صورتی که براثر کاهش شدید مایع آمنیوتیک بند ناف بالای سرجنین فشرده شود احتمال بروز عوارض جدی ناشی از عدم اکسیژن رسانی و تغذیه کافی جنین نیز وجود دارد.

در هنگام پاره یا سوراخ شدن کیسه آب چه باید کرد؟

در هر مرحله‌ای از بارداری که به نشت مایع آمنیوتیک شک کردید با پزشک خود تماس بگیرید. او می‌‌تواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید دچار نشت مایع آمنیوتیک شده‌اید یا بی اختیاری ادرار دارید.

اگر بعد از هفته 37 بارداری دچار نشت مایع آمنیوتیک شدید احتمالاً طی 24 ساعت زایمان خواهید کرد. اگر انقباضات به خودی خود شروع نشوند، پزشک القای زایمان را پیشنهاد می‌کند.

اگر قبل از هفته 37 بارداری دچار پارگی غشاها شوید برای جلوگیری از عفونت، آنتی بیوتیک و برای بالغ شدن ریه‌های جنین دوزی از استروئید را دریافت خواهید کرد.   

آیا می‌‌توان از پارگی زودرس غشاها جلوگیری کرد؟

هیچ راهی برای جلوگیری از پارگی زودرس غشا وجود ندارد. اما می‌توان با عدم استعمال دخانیات و داشتن رژیمی متعادل و ... شرایطی که این احتمال را افزایش می‌دهند پایین آورد.

تا زمانی که سوراخ شدن کیسه آب و حتی پاره شدن آن به سرعت تشخیص داده شود و تحت درمان قرار گیرید، احتمال بروز عوارض برای مادر و جنین بسیار پایین است. اگر این پارگی قبل از هفته 37 بارداری رخ دهد احتمال اینکه نوزاد در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شود بالاست.

 

بیشتر بدانید:

1- نشانه های پارگی کیسه آب چیست و چه تفاوتی با ترشحات واژن دارد؟

2- چه دلایلی باعث پاره شدن کیسه آب می شود

3- عوارض و درمان سوراخ شدن کیسه آب و نشت مایع آمنیوتیک

4- آنچه در مورد کیسه آب یا کیسه آمنیوتیک باید بدانید

منبع: whattoexpect 

استدیو عکس فیلیک