molfix-مولفیکس

پارگی واژن در زایمان طبیعی آیا می توان بخیه نخورد؟

پارگی واژن در زایمان طبیعی آیا می توان بخیه نخورد؟

پارگی واژن در زایمان طبیعی موضوعی عادی است و بسیاری از مادرانی که برای نخستین بار فارغ می‌شوند آن را تجربه خواهند کرد. در هنگام زایمان پارگی دیواره واژن طبیعی است و برای پیشگیری از بیشتر شدن پارگی واژن در زایمان طبیعی و بروز عفونت بخیه ضروری است. جای بخیه در ابتدا دردناک است و به مرور با شروع روند بهبودی خارش شروع می‌شود. نکته مهم پیشگیری از آلوده شدن بخیه‌ها و بروز عوارض ثانویه است. پس از زایمان واژینال واژن عموما دردناک و ملتهب است و به همین دلیل لازم است مراقبت‌های لازم برای بهبودی سریع تر زخم‌‌ها انجام شود.

علت پارگی واژن در زایمان طبیعی

در طول زایمان، جنین از طریق کانال زایمان وارد واژن می‌شود. اگرچه این ناحیه برای جا دادن جنین در خود باز می‌شود و خاصیت ارتجاعی دارد اما گاهی جنین به فضای بیشتری نیاز خواهد داشت. در نتیجه باز شدن بیش از حد پرینه سبب بروز شکاف و پارگی‌هایی می‌شود. گاه پارگی‌‌ها سطحی‌اند و به طور طبیعی بهبود پیدا می‌کنند اما گاه پارگی بافت عضلانی منجر به خونریزی‌های قابل توجه می‌شود که به بخیه نیاز دارد. در برخی شرایط برای پیشگیری از بروز این نوع پارگی‌‌ها از اپیزیوتومی استفاده می‌شود. اپیزیوتومی نوعی جراحی برای بزرگ کردن دهانه واژن است که از پارگی بافت‌‌ها پیشگیری می‌کند. در صورت انجام اپیزیوتومی به بخیه نیاز است.

پارگی واژن در زایمان طبیعی، کدام پارگی‌‌ها به بخیه نیاز دارند؟

در مادرانی که برای نخستین بار فارغ می‌شوند پارگی بافت‌‌ها نیاز به بخیه دارد. درمان پارگی واژن در زایمان طبیعی به شدت پارگی بستگی دارد. پارگی را معمولا به 4 دسته تقسیم می‌کنند:

1- پارگی واژن در زایمان طبیعی، پارگی درجه یک: این نوع جراحت‌‌ها جزئی بوده و بدون هیچ درمانی خود به خود بهبود می‌یابند. این نوع جراحات شامل پارگی سطحی پوست پرینه و لایه بیرنی دهانه واژن است که اغلب نیازی به بخیه ندارد و به سرعت بهبود می‌‌یابد.

2- پارگی واژن در زایمان طبیعی، پارگی درجه دو: این نوع پارگی عمیق تر است و به سمت عضلات زیرین پوست می‌رود. این نوع پارگی را باید با بخیه لایه‌های پوست درمان کرد که در عرض 2-3 هفته نیز بهبود می‌یابد.

3- پارگی واژن در زایمان طبیعی، پارگی درجه سه: این نوع پارگی شدیدتر است و می‌تواند ماهیچه‌‌ها و بافت‌های پرینه را درگیر کند و گاه سبب پارگی اسفنکتر مقعد ‌شود. این نوع پارگی نیاز به بخیه دارد و بهبودی تا چند ماه طول می‌کشد و با درد بالا همراه است. احتمال بی اختیاری مدفوع نیز بعد از این پارگی وجود دارد.

4- پارگی واژن در زایمان طبیعی، پارگی درجه چهار: این نوع پارگی جدی است و عضلات اطراف مقعد و بافت زیر مقعد را شامل می‌شود. برای درمان خانم به جراحی نیاز دارد. در برخی موارد پارگی در بالای واژن و نزدیک مجاری ادراری رخ می‌دهد که نیازی به بخیه ندارد اما در هنگام ادرار کردن ناراحتی ایجاد می‌کند.چگونه بخیه‌‌ها زده می‌شوند؟در صورتی که پارگی جزئی باشد در اتاق زایمان پس از انجام بی حسی موضعی بخیه‌‌ها زده می‌شود. بخیه‌‌ها جذبی اند و پس از بهبودی نیازی به کشیدن آنها نیست.

در انواع پارگی درجه دو و سه بیمار به سالن عمل انتقال داده می‌شود تا بسته به نوع پارگی و شدت جراحات با بی حسی اپیدورال یا بیهوشی عمومی پرینه بخیه زده شود. برای تخلیه ادرار سوند وصل می‌شود که اینکار کمک می‌کند تا پرینه سریع تر بهبود یابد.

جلوگیری از پارگی واژن در زایمان طبیعی، آیا می‌توان بخیه نخورد؟

بیشتر پزشکان برای زایمان طبیعی بار اول اپیزیوتومی انجام می‌دهند اما ماساژ دهانه واژن در طول بارداری یا در هنگام زایمان و استفاده از کمپرس گرم روی پرینوم می‌تواند سبب باز شدن بیشتر دهانه واژن و عدم نیاز به اپیزیوتومی شود. انجام برخی تمرینات دوران بارداری نظیر تمرینات چمباتمه‌ای و تقویت عضلات کف لگن و یوگا به تقویت خاصیت ارتجاعی پوست کمک می‌کند.

آیا بخیه‌‌های پارگی واژن در زایمان طبیعی باعث بروز مشکلاتی در آینده می‌شوند؟

اگر از بخیه‌‌ها به درستی مراقبت کنید تا بدون مشکل بهبود یابند مشکلی ایجاد نخواهد شد. برخی از خانم‌ها ممکن است طی ماه‌‌ها در حین مقاربت درد داشته باشند. برخی نیز برای مدتی دچار درد پرینه و مشکل در تخلیه مدفوع یا ادرار دارند. اما با مراقبت درست و تغذیه مناسب و ورزش می‌توان از این مسایل پیشگیری کرد.

چه موقع باید با متخصص مشورت کرد؟

با وجود مراقبت بعضی اوقات ممکن است خانم دچار عوارض خاصی بعد از بخیه شود. در صورت بروز علایم زیر با متخصص زنان مشورت کنید:

• درد مداوم و شدید در ناحیه بخیه

• بوی ناخوشایند از ناحیه واژن

• تب و لرز بالا

• احساس سوزش شدید هنگام ادرار کردن

• عدم کنترل حرکات روده

• خونریزی غیرقابل کنترل، به ویژه به صورت لخته

• قرمزی بیش از حد یا تورم بخیه ها

• ترشحات غیرمعمولی از بخیه

پارگی واژن در زایمان طبیعی امری اجتناب ناپذیر و جزء معمول کل فرایند زایمان است. نکته مهم این است بعد از زایمان استراحت کافی داشته باشید و سالم بمانید تا سریع‌تر بخیه‌‌ها بهبود یابد.

 بیشتر بدانید:

1- پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی چگونه ترمیم می شود؟

2- پارگی پرینه یا میان دوراه در زایمان طبیعی و روش های جلوگیری از آن

3- مراقبت از ناحیه پرینه و واژن پس از زایمان

4- ترمیم واژن بعد از زایمان طبیعی چقدر طول می کشد؟

منبع: parenting.firstcry

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های پارگی واژن در زایمان طبیعی

آیا می توان در زایمان طبیعی بخیه نخورد؟

انجام برخی تمرینات دوران بارداری نظیر تمرینات چمباتمه‌ای و تقویت عضلات کف لگن و یوگا به تقویت خاصیت ارتجاعی پوست و کاهش احتمال پارگی کمک می‌کند.

آیا بی اختیاری جزئی بعد از زایمان واژینال طبیعی است؟

خیر، هیچ گونه بی اختیاری ادرار، مدفوع و گاز بعد از زایمان واژینال طبیعی محسوب نمی شود.

آیا باید بخیه های زایمان طبیعی را بکشیم؟

بخیه‌‌ها جذبی اند و پس از بهبودی نیازی به کشیدن آنها نیست.

بخیه محل پارگی زایمان باز شده چیکار کنم؟

اگر به هر دلیلی بخیه های شما باز شده حتما در اسرع وقت به متخصص مراجعه کنید.