molfix-مولفیکس

پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی چگونه ترمیم می شود؟

پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی چگونه ترمیم می شود؟

پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی یکی از اتفاقاتی است که برای بیشتر مادران در طی انجام زایمان طبیعی و خروج جنین رخ خواهد داد. این جراحات با توجه به شدت آنها انواع گوناگونی دارد. برای کسب اطلاعات کامل درمورد پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی و راه های تسریع بهبودی آن این متن را مطالعه کنید.

کاملاً واضح است که در زایمان طبیعی، واژن کشیده می شود. بنابراین معمولاً در زایمان طبیعی و حتی در برخی موارد سزارین، درد در ناحیه پرینه وجود دارند. پرینه به ناحیه بین مقعد و واژن گفته می شود. زمانی که کودک برای خروج از کانال زایمان، با سر فشار وارد می کند، پارگی و بریدگی در این ناحیه و حتی در دهانه رحم رخ می دهد. حداقل نیمی از مادران پس از زایمان حداقل یک پارگی کوچک دارند. ممکن است پس از تولد نوزاد، تا مدتی احساس بدی داشته باشید، اما جای نگرانی نیست، به زودی بهبودی حاصل می شود و شرایط دوباره به حالت عادی باز می گردد.

رایج ترین انواع پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی کدام است؟

پارگی درجه یک که در آن پوست پاره می شود و پارگی درجه دو  که به پوست و عضله واژن آسیب می رسد، شایع ترین انواع پارگی هستند. پارگی های پرینه و واژن گاهی با درد همراه بوده و مدت درمان در آنها طولانی تر است. 

پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی چگونه ترمیم می شود؟

در بیشتر موارد، پارگی های بیشتر از 2 سانتی متر به بخیه نیاز دارد. بعد از ترمیم پارگی، تا زمانی که بهبودی کامل حاصل نشده است، تندرنس یعنی دردی که در صورت دست زدن به ناحیه آسیب دیده ایجاد می شود، وجود خواهد داشت.

بهبود پارگی واژن چقدر زمان می برد؟

مانند هر زخم دیگری، محل اپیزوتومی یا بریدگی برای ترمیم به زمان نیاز دارد. مدت زمان بهبودی زخم معمولاً 10 روز است. حتی اگر تا چندین هفته طول کشید، نگرانی به خود راه ندهید.

چگونه می توان از زخم های ناشی از پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی، مراقبت کرد؟

خود بخیه ها به مرور زمان جذب می شوند، اما برای کاهش درد، جلوگیری از عفونت و تسریع روند بهبودی، دستورالعمل پزشک را در مورد بهداشت پرینه بعد از زایمان به کار بندید. به این منظور باید:

  • بعد از ادرار ، محل را با بطری های پلاستیکی نرم مانند بطری سرم محتوی آب گرم به خوبی شستشو دهید.
  • موضع را با پد گاز یا دستمال کاغذی بهداشتی بدون مالش و به صورت ضربه ای خشک کنید.
  • حداقل از هر چهار تا شش ساعت یکبار نوار بهداشتی را تعویض نمایید.
  • ناحیه زخم را به حال خود بگذارید. دست زدن ممنوع! منظور این است که اگر دائم با دست زدن به ناحیه بخیه می خواهید از روال بهبود زخم سر در بیاورید، با این کار فقط بهبودی به تاخیر می افتد.
  • دفع باید به طور منظم انجام شود. هر چقدر زودتر اجابت مزاج داشته باشید برای شما بهتر است. اما اگر هم کمی به تاخیر افتاد، نگران نباشید. شاید وقتی بعد از زایمان، برای اولین بار اجابت دارید، از باز شدن بخیه ها بترسید. نگرانی به خود راه ندهید، مشکلی پیش نخواهد آمد. برای رفع مشکل، خود را به فیبرهای غذایی مانند: غلات کامل، میوه های تازه و سبزیجات عادت دهید، مایعات فراوان بنوشید و به محض اینکه آمادگی کسب کردید با گامهای کوتاه راه بروید. همچنین می توانید از پزشک در مورد نرم کننده یا ملین مشورت کنید.

کاهش درد در پارگی پرینه

برای تسکین درد ناشی از پارگی پرینه، توصیه های زیر را انجام دهید:

  • کمپرس یخ کنید. برای از بین بردن تورم می توانید از پد هازل، نوار بهداشتی نازک یا دستکش جراحی پر از خرده یخ روی موضع استفاده کنید.
  • موضع را گرم نگه دارید. حمام نشیمن گرم به مدت 20 دقیقه، سه بار در روز یا کمپرس گرم برای رفع برخی ناراحتی ها مناسب است. می توانید زخم را مقابل یک لامپ حرارتی قرار دهید. در مورد نحوه استفاده از چراغ مطالعه در مقابل زخم از پزشک راهنمایی بخواهید.
  • ناحیه را بی حس کنید. ممکن است پزشک برای بی حس کردن ناحیه، داروی بی حسی تجویز کند. این داروها به شکلهای مختلف اسپری تا پماد در بازار وجود دارند.
  • فشار وارد نکنید. از فعالیت هایی که باعث فشار مضاعف می شود، خودداری کنید. به پهلو بخوابید و از ایستادن و نشستن به مدت طولانی بپرهیزید زیرا درد پرینه را تشدید می کند.
  • روی بالش بنشینید. بالش های دونات شکل که برای مبتلایان به بواسیر به بازار عرضه می شود، در این دوران مناسب هستند. اگر در دوران بارداری بواسیر (هموروئید) نیز داشتید، در حال حاضر استفاده از این نوع بالش با یک تیر دو نشان زدن است.

چگونه روند بهبودی پارگی دهانه رحم در زایمان طبیعی را تسریع کنیم؟

انجام تمرینات کگل و ماساژ پرینه در ماه آخر بارداری یا قبل از زایمان به انعطاف پذیری بیشتر پرینه کمک کرده و به موجب آن هنگام خروج سر کودک واژن به اندازه کافی باز می شود. پس از زایمان، انجام مداوم تمرینات کگل موجب تحریک گردش خون و تسریع روند بهبود خواهد شد. این تمرینات برای تونوس عضلانی عالی هستند و خطر بی اختیاری را کاهش می دهند.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد:

اگر ناحیه پرینه قرمز، دردناک یا متورم شود و یا بوی نامطبوع داشته باشد، احتمال بروز عفونت وجود دارد و باید به پزشک مراجعه کرد. خوشبختانه پزشکان متخصص زنان و زایمان، اپیزوتومی یا برش پرینه را از پروتکل استاندارد زایمان طبیعی حذف کرده اند اما در بعضی موارد به دلایلی از جمله اندازه یا موقعیت کودک لازم است.

پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی به صورت شدید که به طور طبیعی اتفاق بیفتد بسیار نادر است و در کمتر از 2 درصد کل زایمان ها امکان وقوع آن وجود دارد. از آنجا که این پارگی ها نزدیک به مقعد رخ می دهد (پارگی درجه سوم) یا ممکن است به عضلات آن آسیب وارد کند (پارگی درجه چهارم)، خطر ابتلا به بی اختیاری مقعد و سایر مشکلات لگن در آن زیاد است. در برخی موارد، این پارگی ها هنگام مقاربت منجر به درد خواهند شد.

در صورت شدید بودن پارگی دهانه واژن در زایمان طبیعی نیز می توانید از روشهایی مانند حمام نشیمن، کمپرس یخ و اسپری های بی حسی استفاده کنید تا درد تسکین یافته و زخم با سرعت بیشتری بهبود یابد.

https://www.whattoexpect.com/first-year/perineal-tears/

 

بیشتر بدانید:

1- همه چیز در مورد اپیزیوتومی یا برش در ناحیه واژن در زایمان طبیعی

2- پارگی پرینه یا میان دوراه در زایمان طبیعی و روش های جلوگیری از آن

3- مراقبت از ناحیه پرینه و واژن پس از زایمان

4- ترمیم واژن بعد از زایمان طبیعی چقدر طول می کشد؟

 

استدیو عکس فیلیک