شیردهی در صورت ابتلا به دیابت بارداری چگونه است؟
دیابت از هر نوعی که باشد، دیابت بارداری یا نوع یک و دو، مادر را با محدودیت هایی خصوصا در رژیم غذایی مواجه می کند. با وجود این محدودیت ها و در برخی موارد دریافت دارو، این سوال مطرح می شود که آیا شیردهی در صورت ابتلا به دیابت برای مادر و نوزاد ایمن است؟ در ادامه این مطلب همه چیز را درمورد شیردهی در صورت ابتلا به دیابت خواهید خواند.
شیردهی در صورت ابتلا به دیابت
اکثر متخصصان بهداشت شیر مادر را بهترین راه تغذیه نوزاد می دانند و معتقدند اگر می توانید این کار را انجام دهید، دریغ نکنید. در شرایط ایده آل، شیرخوار باید 6 ماه اول زندگی صرفاً با شیر مادر تغذیه شود. در مورد مادران مبتلا به دیابت شاید این سوال مطرح شود که آیا موارد فوق برای آنها نیز صادق است؟
بله. نگران نباشید، چنانچه می خواهید به فرزندتان شیر بدهید، دیابت مانع نمی شود و هر دو می توانید از مزایای ارزشمند آن بهره مند گردید.
البته شیردهی همیشه ساده نیست، در افراد مبتلا به دیابت نیز ممکن است عوارض دیگری بروز کند، بنابراین مادران دیابتی که قصد شیردهی دارند باید آمادگی و اطلاعات لازم را در خصوص شیردهی در صورت ابتلا به دیابت کسب کنند.
فواید شیردهی در صورت ابتلا به دیابت بارداری
همگان بر این عقیده اند که تغذیه با شیر مادر، صرف نظر از اینکه مادر مبتلا به دیابت باشد یا نباشد، برای کودک مزایای بسیاری دارد و او را از ابتلا به امراض مختلف از جمله عفونت های تنفسی، عفونت گوش، مشکلات گوارشی و آسم مصون می دارد. همچنین احتمال ابتلا به دیابت نوع 1 یا 2 کاهش می یابد. این شیردهی برای سلامت شما نیز مزایایی دارد.
در صورت ابتلا به دیابت بارداری، یعنی اینکه مادر سابقه دیابت نداشته و برای نخستین بار در دوران بارداری با افزایش قند خون مواجه شده است، به احتمال زیاد قند خون بعد از زایمان به حالت عادی باز می گردد. اما امکان ابتلای به دیابت نوع 2 وجود دارد. شیردهی به کاهش قند خون و نیز احتمال بروز دیابت نوع دوم در آینده کمک می کند.
صرف نظر از نوع دیابت مادر، بارداری یا نوع 1 و 2 ، شیردهی در صورت ابتلا به دیابت به کاهش اضافه وزن دوران بارداری منجر شده و این امتیاز دیگری برای مادر است. سرطان پستان و تخمدان در مادران شیرده کمتر بروز می کند. همچنین ترشح هورمون در دوران شیردهی موجب انقباض رحم و بهبود زودهنگام پس از زایمان خواهد شد.
اگرچه اکثر کارشناسان و متخصصان (انجمن دیابت آمریکا) بر این عقیده اند که تغذیه با شیر مادر برای مادران مبتلا به دیابت خوب است، اما در مواردی مشکلاتی نیز رخ می دهد که دور از انتظار نیست.
تاثیر دیابت بر شیر مادر
از نظر ترکیب، شیر مادران دیابتی تفاوتی با شیر مادران غیردیابتی ندارد خصوصا به عنوان یک مادر آگاه می دانید باید قند خونتان را با کمک دارو، ورزش و رژیم غذایی کنترل کنید.
مشکلات شیردهی در صورت ابتلا به دیابت
مشکلات شیردهی برای همگان رخ می دهند اما دیابت به عنوان مثال موجب کندی جریان شیر می شود و چالشهایی به همراه دارد. اگر مانند اکثر خانم های مبتلا به دیابت نوع 2 اضافه وزن دارید، فرآیند شیردهی به خصوص در اوایل دوره برایتان دشوارتر خواهد بود.
اگر نیاز به راهنمایی دارید و نمی دانید که آیا می توانید از غذای کمکی یا شیرخشک استفاده کنید از پزشک یا مشاور شیردهی مشورت بگیرید.
آیا داروهای دیابت برای شیرخوار بی خطر است؟
در بیشتر موارد، مصرف داروهای مجاز در بارداری در دوران شیردهی منع مصرف ندارند، اما همیشه با پزشک مشورت کنید. متفورمین معمولاً انتخاب مناسبی است و انسولین نیز مشکلی ندارد. اگر مبتلا به دیابت نوع 1 هستید، مطمئناً باید به مصرف انسولین ادامه دهید، البته ممکن است مقدار آن کمتر از دوران قبل از بارداری باشد.
با وجود دیابت نوع 1، ممکن است نسبت به زمان زایمان تغییرات هورمونی ایجاد شود، شیردهی نیز میزان انسولین مورد نیاز را تغییر می دهد. برای تعیین مقدار لازم انسولین باید با یک مشاور شیردهی، دیابت یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
قند خون پایین درهنگام شیردهی در صورت ابتلا به دیابت
تولید شیر مادر به مقدار زیادی انرژی نیاز دارد و شیر مادر حاوی نوعی قند به نام لاکتوز است. هنگامی که به شیرخوار شیر می دهید، مقدار زیادی قند از دست می دهید و سطح قند خونتان ممکن است تا 25٪ کاهش یابد و منجر به قند خون خیلی پایین یا هیپوگلیسمی شود.
اندازه گیری قند خون به دفعات و برخورداری از برنامه ریزی صحیح بسیار موثر است. بهتر است قبل از شیردهی میان وعده میل کنید و اگر علائم افت قند خون دارید، هنگام شیردهی چیزی مانند آب میوه در نزد خود نگه دارید. آب زیادی بخورید تا تشنه نمانید.
تغذیه درهنگام شیردهی در صورت ابتلا به دیابت
صرف نظر از نوع دیابت، مادر شیرده به حمایت خانواده و دوستان خود نیاز دارد. برای هر مادری که به تازگی صاحب فرزند شده است، مصرف وعده های غذایی سالم دشوار است اما شما به عنوان یک مادر دیابتی باید غذای خوب و منظم داشته باشید و این برای شما اهمیت بسیار دارد.
کمبود خواب و عادت به روال زندگی با یک عضو کوچک جدید از شما مادری فراموشکار می سازد بنابراین لازم است کسی را در کنار خود داشته باشید تا آزمایش قند خون، تزریق انسولین یا مصرف داروهای خوراکی را به شما یادآوری کند.
اگر به طور معمول قبل از هر وعده غذایی، انسولین تزریق می کنید، باید مقدار مشخصی کربوهیدرات خیلی زود وارد بدن شوند. ممکن است کودک گریه کند و شما ناگزیر دست از خوردن بکشید و احساس بهتری داشته باشید. اما باید برای جلوگیری از افت قند خون، تزریق انسولین را به تعویق بیندازید. اگر انسولین را تزریق کرده باشید، تأخیر در خوردن غذا باعث هیپوگلیسمی یا افت قند خون خواهد شد. بهتر است در این فاصله کودک را به دست همسرتان یا فرد دیگری بسپارید.
مراقبت از سینه ها در هنگام شیردهی در صورت ابتلا به دیابت
مراقب برفک باشید. دیابت اگر به درستی کنترل نشود، احتمال ابتلا به عفونت های مخمر را افزایش می دهد که درد و خارش در نوک سینه ها را به همراه دارد. اگر حین شیردهی دچار بثورات پوستی یا تاول شدید یا دردهای جدی دارید، با پزشک تماس بگیرید. حتما لازم است از کارکرد دستگاه تست قند خون اطمینان حاصل کنید.
مطالعه بیشتر:
2- آزمایش دیابت بارداری هفته چندم انجام می شود؟
3- عوارض دیابت بارداری روی جنین و راههای پیشگیری از آن
4- علت بروز دیابت بارداری چیست و قند خون نرمال چند است؟