مشکلات شیردهی ،8 مورد از مشکلات شیردهی چیست؟
شیر نمی آید... شیر خوار پستان مادر را به درستی نمی گیرد.... سینه ها مانند سنگ سفت شده اند. در این مقاله پیرامون 11 مورد از مشکلات شیردهی که بیشتر در میان مادران شیرده متداول است با شما گفتگو خواهیم کرد و به بررسی راه حل های آن می پردازیم.
مشکلات شیردهی و راه حل آنها
زایمان را پشت سر گذاشته اید و حالا قصد دارید به فرزندتان شیر مادر بدهید. به نظر شما آیا شیردهی کار ساده ای است؟ باید بگوئیم متاسفانه خیر، همیشه اینطور نیست. به عبارت دیگر، اگرچه شیردهی یک عمل طبیعی است اما همیشه به طور طبیعی پیش نمی رود. در واقع چند روز اول با دردسرهای شیردهی سپری می شود.
شرایطی که می تواند بر شیردهی تأثیر بگذارد
اگرچه بعید به نظر می رسد همه این مشکلات شیردهی باهم رخ دهد، اما به هر حال انتظار شرایط ایده آل را نداشته باشید. اکثر مادران در دوران شیردهی مشکلاتی را تجربه می کنند. برخی نیز با مشکلات شیردهی بیشتری مواجه می شوند. در این میان عده ای خوش شانس ترند و بدون هیچ کمکی به راحتی به فرزندانشان شیر می دهند. رایج ترین مشکلات شیردهی به شرح زیر است:
1- احتقان سینه
مشکل: ازجمله مشکلات شیردهی به نوزاد سفت شدن سینه هاست. پس از زایمان، سینه ها مانند سنگ سفت می شود. به طوریکه فکر می کنید شیر در پستان گیر کرده است و به سختی می توانید بازوهای خود را بلند کنید.
راه حل: این درد بدترین درد دوران شیردهی است، اما خوشبختانه طی چند روز فروکش می کند و عملاً ظرف هفته از بین می رود. تا آن زمان برای تسکین درد، مرتبا به کودک شیر بدهید، حین شیردهی پستان ها را ماساژ دهید، از کمپرس سرد استفاه کنید، همیشه از یک پستان شیرخوار را تغذیه نکنید و سینه بند مخصوص شیردهی بپوشید.
2- نشت سینه ها
مشكل: بخصوص در چند هفته اول پس از زایمان با افزایش چرخه عرضه و تقاضای شیر، شیر با فشار از پستان خارج شده یا به بیرون تراوش و نشت می کند که ازجمله مشکلات شیردهی نوزاد محسوب می شود. ممکن است ترشح شیر حتی با فکر کردن و شنیدن درباره نوزاد تحریک شده و نشت داشته باشد.
راه حل: باید از پدهای مخصوص شیردهی استفاده کنید و یک لایه محافظ هم روی آن قرار دهید. سعی کنید لباسهایی با رنگهای تیره و طرح دار بپوشید. خودتان تنها کسی هستید که از این نشتی خبر دارید. بعد از چند هفته که مقدار شیر تنظیم شد، می توانید با فشار دادن پستان جلوی این موج را بگیرید.
3- ماستیت
مشکل: ماستیت التهاب بافت پستان است و زمانی اتفاق می افتد که پستان به اندازه کافی تخلیه نمی شود که ازجمله دردناکترین مشکلات شیردهی در زنان است. ماستیت می تواند در اثر انسداد مجاری شیر یا ورود باکتری به پستان ایجاد شود. میکروب ها از روی پوست مادر یا دهان کودک به نوک پستان می رسند و در نوک سینه ترک ایجاد می کنند. همچنین میکروب می تواند به مجاری شیری نفوذ کرده و باعث عفونت شود، این نوع عفونت با بروز درد در یک پستان و یا علائم شبه آنفولانزا از جمله تب و خستگی همراه است.
راه حل: پزشک برای رفع مشکل آنتی بیوتیک تجویز می کند و مادر می تواند در دوره درمان عفونت نیز به شیردهی ادامه دهد و حتی به این منظور تشویق نیز می شود.
4- مشکل نوزاد در گرفتن سینه
مشکل: از مهمترین مشکلات شیردهی در روزهای اول نگرفتن سینه مادر است. اوایل شیرخوار به سختی می تواند پستان را به درستی بگیرد، اما درست گرفتن پستان مقدار شیر را افزایش داده و موجب می شود نوزاد به خوبی تغذیه کند.
راه حل: تمرین و بعضی اوقات کمک گرفتن از یک متخصص، واقعاً عالی است. در وضعیت شیردهی صحیح بنشینید و هاله پستان را بین دو انگشت خود بگیرید. برای تحریک بازتاب دهان گردی، به آرامی ضربه های کوچکی به چانه نوزاد بزنید تا دهانش را باز کند، سپس کودک خود را به سمت سینه بیاورید. وقتی سینه را گرفت، تمامی نوک و هاله پستان باید در دهان کودک قرار بگیرد. اگر هاله پستان خیلی بزرگ بود، نیازی نیست که کل هاله در دهان نوزاد باشد. با حرکت دهان، چانه و بینی شیرخوار باید مماس با پستان باشد.
5- مشکلات دهان
مشکل: گاهی اوقات نوزادان به دلیل مشکلات آناتومی دهان و دندان مانند کام گنبدی شکل ، زبان خیلی بزرگ یا زبانی که محدودیت حرکت دارد، ناهنجاری هایی چانه، فک یا کام نمی تواند پستان را به درستی بگیرد. بسیاری از نوزادان نارس نیز چون در بخش مراقبت های ویژه نوزادان با لوله های مخصوص تغذیه می شوند، مشکل مکیدن دارند.
راه حل: اگر شیرخوار مشکلی مانند شکاف کام دارد، تنها راه حل آن جراحی است. اما در غیر این صورت می توانید با تمرین و اصلاح وضعیت شیردهی و دهان و نیز با کمک مشاوران شیردهی مشکل را حل کنید.
6- کمبود شیر مادر
مشکل: از دیگر مشکلات شیردهی بعد از سزارین کم بودن شیر مادر است. شیر متناسب با تقاضا تولید می شود اما به سختی می توان مقدار آن را تعیین کرد. برخی مواقع، شیر دادن کوتاه مدت، نامنظم و یا با استفاده از شیشه شیر می تواند باعث کاهش شیر مادر شود. به یاد داشته باشید اکسی توسین ترشح شده در بدن مادر حین زایمان طبیعی، جاری شدن شیر بعد از زایمان را راحت تر می کند.
راه حل: اگر شیرخوار طی چند هفته اول روزانه شش پوشک مرطوب یا بیشتر و حداقل سه تا چهار بار اجابت مزاج داشته باشد، شیر مادر به سرعت افزایش یابد و نوزاد نیز بعد از تغذیه سیر شده و وزن می گیرد. اگر شیر کم بود، مادر باید وضعیت گرفتن پستان را بررسی کند، ببیند آیا شیرخوار به اندازه مورد نیاز تغذیه می شود، به نوزاد اجازه دهد به صورت چرخشی از هر دو پستان شیر بخورد و خود نیز مابین وعده های شیردهی، پستان را بدوشد. تغذیه مناسب، نوشیدن آب به مقدار کافی و استراحت کافی نیز مهم است.
7- نوک پستان مسطح یا فرورفته
مشکل: شکل ظاهری نوک پستان اغلب بیرون زده و ایده آل برای شیرخوار است. اما در مواقعی نوک سینه می تواند صاف یا فرو رفته باشد که مشکلاتی در شیردهی ایجاد می کند.
راه حل: پستان فرو رفته یا مسطح ارتباطی به میزان شیر تولید شده در پستان مادر ندارد و اغلب شیرخوار می تواند بدون مشکل شیر بخورد. اگر فرزند شما در گرفتن پستان مشکل دارد، هاله پستان را حین تغذیه، فشار دهید.
8- درد یا سوزش نوک سینه ها
مشکل: متاسفانه سوزش یا ترک نوک پستان در دوران شیردهی رخ می دهد و از شایع ترین مشکلات شیردهی بعد از زایمان است. اما حساسیت پستان بیشتر به دلیل وضعیت نامناسب قرارگیری کودک یا مشکل در گرفتن پستان است. اگر نوک پستان به رنگ صورتی در آمده، سوزش دارد یا پوسته پوسته شده است، می توان علت آن را نوعی عفونت مخمر به نام برفک دانست.
راه حل: به موقعیت قرارگیری کودک هنگام شیردهی توجه کنید، کودک باید نوک و هاله پستان را گرفته باشد. بعد از شیردهی، روی پستان را نپوشانید تا در معرض هوا خشک شود، سپس روی پستان را کرم لانولین یا شیر مادر بمالید تا به کاهش ناراحتی کمک کند. برفک باید با پماد ضد قارچ درمان شود. داروی ضد قارچ هم برای مادر و هم برای نوزاد تجویز می گردد. اگر همچنان سوالی در رابطه با مشکلات شیردهی دارید میتوانید با کارشناسان اپلیکیشن نی نی پلاس مشورت کنید.
مطالعه بیشتر:
2- آموزش نحوه صحیح شیردهی پستانی به نوزاد
3- مشکلات شیردهی با پروتز سینه و نکاتی که باید بدانید چیست؟
4- همه چیز در مورد شیر دادن به نوزاد ،چطور برای شیردهی آماده شویم؟