دست در دهان گذاشتن کودک، چرا بچه ها دست می خورند؟
بسیاری از بچه ها تمایل دارند انگشت شست خود را به دهان ببرند و در تمام طول روز به مکیدن آن ادامه دهند و اگر دست او را کنار بکشید، خواهید دید که عصبانی شده و بی وقفه گریه می کند. چرا این اتفاق میافتد و شما درمورد دست در دهان گذاشتن نوزادان و کودکان چه کاری می توانید انجام دهید؟ ما به شما خواهیم گفت.
علت دست در دهان گذاشتن کودکان چیست؟
احتمالا می پرسید که چرا فرزند شما مدام انگشتان خود را در دهان خود قرار می دهد؟ دلایل زیادی برای دست در دهان گذاشتن وجود دارند، این که چرا بچه های کوچک انگشت شست و سایر انگشتان خود را می مکند. بعضی از این دلایل در زیر آورده شده اند:
• بیشتر اوقات، مکیدن انگشتان یک روش برای بچه ها است که به واسطه آن تحریک زیاد را مدیریت و کنترل می کنند. این تحریکات ممکن است اشخاص جدید، سر و صدا و یا هر چیز دیگری باشند که می توانند برای او طاقتفرسا باشند. مکیدن چیزی به بچه ها در این شرایط یادآوری می کند که او از خطر دور و در امان است. این امر معمولاً با خمیازه کشیدن یا حرکت دادن سر از یک طرف به طرف دیگر همراه است.
• معمولا علت دست در دهان گذاشتن نوزاد، گرسنگی است. بچه ها نمی فهمند که فقط سینه ها هستند که شیر دارند و فکر می کنند مکیدن انگشت شست هم می تواند به آن ها شیر بدهد. به علاوه این کار همچنین ممکن است یک راه برقراری ارتباط باشد که نشان دهد او گرسنه است. هنگامی که بچه ها دچار جهش های رشدی می شوند، در طول این جهش های رشد، حتی پس از تغذیه، ممکن است انگشتان خود را بمکند.
• همچنین ممکن است علت دست در دهان گذاشتن کودک شما خستگی باشد یعنی فرزند شما خسته شده و بنابراین دستان خود را داخل دهان خود قرار می دهد. این مساله زمانی می تواند اتفاق بیافتد که او بخواهد بازی کند اما همه خواب هستند. در مواقع دیگر، ممکن است فرزند شما بخواهد با اسباب بازی های آویز بازی کند. اگر این اسباب بازی ها از دسترس او دور باشند ، ممکن است به جای آن انگشتانش را بمکد.
• اگر هنگامی که فرزندتان در تلاش برای خارج کردن باد معده بوده و یا پوشکش مرطوب شده است، شما را در همان اتاق نبیند، ممکن است بلافاصله شروع به گریه نکند. فرزند شما ممکن است سعی کند با مکیدن انگشت شست با بیشترین تمرکز خود را آرام کند.
• بسیاری از شیرخواران تمایل دارند در هنگام شیرخوردن، بخوابند و عادت دارند در هنگام خواب نوک پستان در دهانشان باشد. اگر نوک سینه یا پستانک در دسترس فرزند شما نباشد، ممکن است برای اینکه بتواند به خواب برود، دست در دهان گذاشتن را امتحان خواهد کرد.
• هرچه فرزند شما بزرگتر می شود، روند دندان در آوردن او باعث درد و سوزش در لثه هایش شده که در نتیجه منجر به بی قراری او می شود. بنابراین ممکن است فرزند شما احساس کند برای تسکین درد، نیاز به جویدن چیزی دارد. قرار دادن انگشتان در دهان و فشار دادن بر روی آن ها سریع ترین راهی است که او برای حل این مشکل پیدا می کند.
• همچنین دست در دهان گذاشتن ممکن است روش فرزند شما برای کاوش در دنیای اطراف خود باشد. از آنجا که قدرت دید و شنوایی او کاملاً توسعه نیافته است، ممکن است برای شناختن و آشنایی با چیزهای اطرافش، به حس چشایی خود تکیه کند.
دست در دهان گذاشتن بچه ها چه مدت طول می کشد؟
دست در دهان گذاشتن، عادت مکیدن انگشت شست و سایر انگشتان معمولاً تا زمانی که فرزند شما 6 یا 7 ماهه شود، ادامه می یابد و گاهی ممکن است تا 2 سالگی نیز تداوم داشته باشد. با این حال، حتی بچه ای که مکیدن انگشتانش را متوقف کرده است، در صورت احساس استرس ممکن است مجددا این کار را شروع کند.
چگونه می توانید جلوی فرزند خود را بگیرید تا دست ها و انگشتان خود را در دهان نبرد؟
• اگر فرزند شما در حال خوردن انگشتانش است، ممکن است گرسنه باشد، به خصوص اگر در سن جهش رشدی قرار داشته باشد، در صورت امکان هر چه سریع تر از سینه هایتان به او شیر دهید، یا اگر به استراحت نیاز دارید، شیر خود را دوشیده و به وسیله شیشه شیر به او بدهید و یا اینکه فرزندتان را با شیر خشک تغذیه کنید. پزشک خود را در مورد پیشرفت روند مطلع نگه دارید.
• اگر فرزند شما تمام مشت خود را به دهان خود فرو می برد، می توانید با دادن اسباب بازی او را فریب دهید تا دست خود را از دهانش خارج کند. این باعث می شود که او بخواهد اسباب بازی را بگیرد، که در نتیجه مجبور است دست خود را از دهانش بیرون بکشد. احتمال زیادی وجود دارد که او اسباب بازی را امتحان کرده و به جای دستش به دهان ببرد، بنابراین یک اسباب بازی نرم یا چیزی تمیز و جویدنی را انتخاب کنید. برخی از بچه ها نیز مدام یک دست خود را می مکند و از دست دیگر برای گرفتن اسباب بازی استفاده می کنند.
• این ممکن است تعجب آور باشد، اما بهتر است اجازه دهید فرزند شما به کار خود ادامه دهد، این نشانه خوبی از رشد او است و به این معنی است که او به تدریج مستقل می شود. البته قبل این کار، حتما بررسی کنید که آیا پوشک او مرطوب است یا اینکه با هرگونه ناراحتی روبرو است یا نه.
• درد دندان درآوردن ممکن است باعث شود کودک کوچک شما دستانش را به دهان ببرد. یک راه حل سریع خانگی برای تکسین این درد، استفاده از حلقه های دندانی سرد است. دمای پایین می تواند میزان زیادی از درد را کاهش دهد تا فرزندتان بدون هیچ نگرانی حلقه دندانی مخصوص را بجود.
• بعضی از شیرخواران حتی بعد از سیر شدن می خواهند به مکیدن ادامه دهند. در چنین شرایطی برای ترک این عادت می توانید بعد از هر بار خوراک به او پستانک بدهید.
• وقت خود را با کوچولوی خود بگذرانید. با او صحبت کنید، آواز بخوانید یا با اسباب بازی مورد علاقه اش بازی کنید. با کمی تحریک و ایجاد سرگرمی، می توان او را از مکیدن انگشتانش منحرف کرد.
چه زمانی باید درمورد دست در دهان گذاشتن بچه ها نگران باشم؟
دست در دهان گذاشتن، مکیدن انگشت شست و انگشتان دیگر تا زمانی که دندان های فرزند شما در نیامده باعث نگرانی نمی شود. اگر دندان های فرزند کوچک شما در آمده و در جای خود قرار دارند و او هنوز دستان خود را درون دهانش قرار می دهد، این کار می تواند بر موقعیت قرارگیری دندان ها تأثیر بگذارد و این باعث افزایش احتمال بروز مشکلات دندانی می شود. طبق نظر آکادمی پزشک اطفال آمریکا، فقط کودکان بالای 5 سال که این عادت را دارند، به درمان نیاز دارند. دلایل مختلفی وجود دارد که بچه ها دست های خود را در دهانشان قرار می دهند. از واضح ترین دلایل تا شگفت آورترین آن ها . هوشیار باشید و مرتباً راه هایی را برای جلوگیری از انجام چنین کاری پیدا کنید. به زودی، او یاد خواهد گرفت که ذهن خود را منحرف کند و این عادت را به طور کامل رها کند.
مطالعه بیشتر:
2- چرا کودکان دست های شان را می جوند؟
3- 8 دلیل اصلی بیرون آوردن زبان در نوزادان
4- علت و واکنش والدین به دهان بردن اشیا در کودکان