molfix-مولفیکس

چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم؟

چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم؟

یک نوزاد به طرز شگفت انگیزی در فاصله بسیار کوتاهی پس از تولد آماده شیر خوردن از سینه مادر است. این پدیده زیبا به قدری در نوزادان شایع است که حتی اصطلاح مخصوص به خود را دارد: خزیدن نوزاد به سمت سینه مادر یا the breast crawl. به محض اینکه نوزاد برای اولین بار طعم شیر را چشید احتمالا از خود می پرسید که یک نوزاد تازه متولد شده چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم؟ چگونه نوزاد خود را شیردهی پستانی کنید و چگونه با استفاده از شیر خشک او را تغذیه کنید ممکن است این سوال در ذهنتان مطرح شود که چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم؟ در ادامه این متن پاسخ این سوال شما را به طور کامل شرح داده ایم.

چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم؟

تشخیص اینکه هر چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم؟ به دو فاکتور نوع تغذیه –شیردهی پستانی و یا استفاده از شیر خشک- و سن نوزاد بستگی دارد. اگرچه برای هر دو نوع تغذیه یک دستورالعمل کلی وجود دارد ولی لازم به یادآوری است که این ارقام تقریبی و در حکم یک رهنمود کلی است. بنابراین بهترین کار آن است که در مورد تغذیه نوزاد به خصوص در صورت وجود هرگونه مشکل در روند افزایش وزن با یک پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.

برای نوزادانی که شیر مادر می خورند، چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم؟

اولین روز پس از تولد: نوزاد خود را بر اساس تقاضا و یا حداقل هر دو الی سه ساعت یکبار شیردهی کنید. به یاد داشته باشید که در طول 24 ساعت پس از تولد ممکن است نوزاد شما فقط در حدود نیم اونس یا به عبارتی 14 گرم آغوز یا کلستروم بنوشد. اگرچه مقدار شیری که نوزاد می نوشد بسیار کم است ولی همین وعده شیردهی ممکن است 45 دقیقه زمان ببرد مخصوصا اگر نوزادتان نیز غالبا در خواب باشد.

اولین ماه پس از تولد: نوزاد خود را بر اساس تقاضا و یا حداقل هر 2 الی 3 ساعت یکبار در روز و هر 3 الی 4 ساعت یکبار در شب شیردهی کنید. به عبارت دیگر نوزاد به حدود 8 الی 12 وعده شیردهی در روز نیاز دارد. همچنین به یاد داشته باشید که نوزاد در این سن جهش رشد و تغذیه خوشه ای را تجربه می کند طوری که تقریبا هر 10 الی 45 دقیقه یکبار باید نوزاد خود را شیردهی کنید!

برای نوزادانی که شیر خشک می خورند، هر چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم؟

چنانچه نوزاد خود را با شیر خشک تغذیه می کنید باید بدانید که شیر خشک با سرعت کمتری نسبت به شیر مادر هضم می شود بنابراین دفعات تغذیه در این نوزادان در مقایسه با نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر است.

اولین ماه پس از تولد: نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند در نخستین ماه پس از تولد هر 3 الی 4 ساعت یک بار به تغذیه نیاز دارند.

ششمین ماه پس از تولد: در شش ماه اول زندگی انتظار می رود نوزاد به حدود 4 الی 5 وعده شیردهی در یک روز یا هر 24 ساعت نیاز داشته باشد.

برنامه غذایی نوزادانی که شیردهی پستانی می شوند

چنانچه اولین تجربه مادر شدن خود را پشت سر می گذارید ممکن است این سوال در ذهنتان مطرح شود که چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم و نوزاد به چند وعده شیردهی در روز نیاز دارد؟ حتی ممکن است برای سهولت کار خود به دنبال برنامه غذایی نوزادان باشید. ولی آیا واقعا استفاده از جدول غذایی نوزادان ضرورت دارد؟

برنامه تغذیه نوزادانی که شیردهی پستانی می شوند بیشتر شبیه یک دستورالعمل برای مادرانی است که به دنبال دانستن جزئیات دقیق هستند. در واقع نکته مهم آن است که بدانید الگوی تغذیه هر نوزاد با نوزاد دیگر متفاوت بوده و برخی از نوزادان کمتر یا بیشتر از حد متوسط نوزادان دیگر غذا می خورند. بنابراین باید خود را با نیازهای نوزادتان هماهنگ کرده و هر بار او را بر اساس تقاضا شیردهی کنید.

تغذیه بر اساس تقاضا به تنظیم شیرمادر نیز کمک می کند. چون شیر مادر بر اساس عرضه و تقاضا تولید می شود بنابراین هر چقدر نوزاد شیر بیشتری بخورد به همان نیز شیر بیشتری در سینه های مادر تولید می شود. چنانچه جزء مادرانی هستید که برنامه محور بوده و می خواهید نمونه ای از برنامه غذایی نوزادان را ببینید جدول زیر می تواند به شما کمک کند.

جدول تغذیه نوزادانی که شیر مادر می خورند

سن

دفعات تغذیه در روز

دفعات تغذیه در شب

مقدار تقریبی شیر در هر وعده

24 ساعت اول پس از تولد

 

 

0 تا 4 هفتگی

 

 

 

6 ماهگی

 

 

شیردهی بر اساس تقاضا، حداقل هر دو ساعت یکبار

 

شیردهی بر اساس تقاضا، حداقل هر 3-2 ساعت یکبار

 

شیردهی بر اساس تقاضا،

5-3 نوبت در روز

شیردهی بر اساس تقاضا، حداقل هر دو ساعت یکبار

 

شیردهی بر اساس تقاضا، حداقل هر 4-3 ساعت یکبار

 

شیردهی بر اساس تقاضا،

2-1 بار بیدار شدن از خواب برای تغذیه

14 گرم آغوز یا کلستروم در روز

 

60 الی 80 گرم شیر در هر وعده شیردهی

 

 

110 الی 140 گرم شیر در هر وعده شیردهی

برنامه غذایی نوزادانی که شیردهی پستانی می شوند

تنظیم برنامه غذایی برای نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند کمی آسان تر است زیرا به راحتی می توان میزان شیر خشک مصرفی نوزاد را اندازه گرفت. همانگونه که پیش از این نیز گفته شد باید همواره خود را با خواسته های نوزاد هماهنگ کنید. بنابراین چنانچه نوزاد از گرفتن شیر امتناع می کند ممکن است گرسنه نباشد.

جدول زیر به شما کمک می کند با برنامه غذایی نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می کنند آشنا شوید.

جدول تغذیه نوزادانی که شیر خشک می خورند

سن

دفعات تغذیه در روز

دفعات تغذیه در شب

مقدار تقریبی شیر در هر وعده

24 ساعت اول پس از تولد

 

 

0 تا 4 هفتگی

 

 

1 تا 6 ماهگی

 

 

 6 ماهگی به به بالا

 

هر 3 الی 4 ساعت یکبار

 

 

هر 3 الی 4 ساعت یکبار

 

 

هر 4 ساعت یکبار

 

 

4 الی 5 نوبت در روز

هر 3 الی 4 ساعت یکبار

 

 

هر 3 الی 4 ساعت یکبار

 

 

هر 4 ساعت یکبار

28 الی 42 گرم در هر وعده

 

56 الی 84 گرم در هر وعده

 

112 گرم

 

 

168 الی 224 گرم در هر وعده

چند وقت یکبار به نوزاد شیر خشک بدهیم؟

حتی اگر هر 2 الی 3 ساعت یکبار هم نوزاد خود را با شیر تغذیه کنید باز هم ممکن است نشانه های گرسنگی را در او مشاهده کنید، این نشانه ها عبارتند از:

• گریه

• بیقراری

• مکیدن انگشت ها

• بیرون آوردن زبان

جهش رشد

گاهی نوزاد چندین جلسه تغذیه را در یک بازه زمانی کوتاه درخواست می کند. این امر باعث می شود برخی از مادران از کافی نبودن شیر خود برای نوزاد نگران شوند. با این حال این رفتار که به تغذیه خوشه ای موسوم است موقتی بوده و از نشانه های معمول جهش رشد نوزادان به شمار می رود.

کسب آرامش

همچنین تقاضای مداوم برای تغذیه روشی است که نوزاد با استفاده از آن در آغوش مادر به آرامش می رسد. اگرچه پستانک نیز به همین منظور طراحی شده است ولی با این حال حاصل مطالعات مختلف محققان نشان می دهد که شیردهی در آغوش مادر با کاهش سطح هورمون کوتیزول بدن نوزاد باعث ایجاد احساس آرامش و تسکین در نوزاد می شود. ضمن آنکه این جلسات تغذیه با افزایش هورمون اندورفین در بدن مادر به تقویت هر چه بهتر پیوند مادر و نوزاد نیز کمک می کند.

بی قراری های شبانه نوزاد

چه بخواهیم و چه نخواهیم همه نوزادان در برخی ساعات شبانه روز بی قرار و کلافه اند. این بی قراری اغلب در ساعات پایانی روز و آغاز شب رخ می دهد. نوزاد در طول این زمان معمولا بسیار گریه و بدخلقی کرده و شیر بیشتری برای خوردن طلب می کند.

 در پایان در این مورد که چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم به خاطر بسپارید که...

جدول های تغذیه نوزادان در عین مفید بودن در حکم یک رهنمود ساده اند و نباید با استناد بر آن نوزاد خود را شیردهی کنید. بلکه توجه به نشانه های گرسنگی نوزاد بهترین راه برای شیردهی و هیدراته نگه داشتن نوزاد است.

چنانچه تصور می کنید نوزادتان شیر کافی دریافت نمی کند به علائم کم آبی بدن از جمله بی حالی غیرمعمول، خشکی پوشک (نوزاد در طول نخستین هفته های پس از تولد باید حداقل 5 الی 6 پوشک مرطوب در روز داشته باشد) و همچنین فرورفتگی نقطه نرم روی جمجمه نوزاد توجه کنید و در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا در اولین فرصت به یک پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.

مطالعه بیشتر:

1- دفعات شیر خوردن نوزاد در شبانه روز چقدر است؟

2- دفعات شیر خوردن نوزاد به تفکیک سن نوزاد چگونه است؟

3- در شب چند بار باید به نوزاد شیر داد وچندبار باید بیدار شوید؟

4- شیردهی به نوزاد نارس ،شروع،نحوه و دفعات شیردهی به نوزاد نارس

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های چند وقت یکبار به نوزاد شیر بدهیم

در اولین روز پس از تولد هر چند ساعت یکبار به نوزاد شیر بدهیم؟

نوزاد خود را بر اساس تقاضا و یا حداقل هر دو الی سه ساعت یکبار شیردهی کنید. به یاد داشته باشید که در طول 24 ساعت پس از تولد ممکن است نوزاد شما فقط در حدود نیم اونس یا به عبارتی 14 گرم آغوز یا کلستروم بنوشد. اگرچه مقدار شیری که نوزاد می نوشد بسیار کم است ولی همین وعده شیردهی ممکن است 45 دقیقه زمان ببرد مخصوصا اگر نوزادتان نیز غالبا در خواب باشد.

در اولین ماه پس از تولد هر چند وقت یکبار باید به نوزاد شیر بدهیم؟

نوزاد خود را بر اساس تقاضا و یا حداقل هر 2 الی 3 ساعت یکباردر روز و هر 3 الی 4 ساعت یکبار در شب شیردهی کنید. به عبارت دیگر نوزاد به حدود 8 الی 12 وعده شیردهی در روز نیاز دارد. همچنین به یاد داشته باشید که نوزاد در این سن جهش رشد و تغذیه خوشه ای را تجربه می کند طوری که تقریبا هر 10 الی 45 دقیقه یکبار باید نوزاد خود را شیردهی کنید!

نوزاد شش ماهه چقدر باید شیر خشک بخورد؟

در شش ماه اول زندگی انتظار می رود نوزاد به حدود 4 الی 5 وعده شیردهی در یک روز یا هر 24 ساعت نیاز داشته باشد.

از کجا بفهمیم نوزاد شیر کافی نمیخورد؟

چنانچه تصور می کنید نوزادتان شیر کافی دریافت نمی کند به علائم کم آبی بدن از جمله بی حالی غیر معمول، خشکی پوشک (نوزاد در طول نخستین هفته های پس از تولد باید حداقل 5 الی 6 پوشک مرطوب در روز داشته باشد) و همچنین فرورفتگی نقطه نرم روی جمجمه نوزاد توجه کنید. و در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا در اولین فرصت به یک پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.

منبع: mamanatural