اهمیت طول استخوان ران جنین در سونوگرافی چیست؟
هر بار که به سونوگرافی مراجعه می کنید، متخصص قسمت های مختلف بدن جنین از جمله دور سر، دور شکم، قد نشسته، قد ایستاده و طول استخوان ران جنین را اندازه گیری می کند. این اندازه ها نشان می دهد که آیا جنین شما رشد مناسبی دارد یا نه. در ادامه این مقاله پیرامون اهمیت اندازه گیری طول استخوان ران جنین اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم.
اهمیت طول استخوان ران جنین در بارداری
در اوایل دوران بارداری، سونوگرافیهای مشخصی برای وجود کیسه زرده و بررسی سر تا پای نوزاد برای تعیین سلامت بارداری، سن حاملگی و احتمال سقط جنین انجام میشود. پس از سه ماهه اول بارداری، رویان به جنین تبدیل شده و از نشانگرهای دیگری برای تعیین سن بارداری و سلامت جنین استفاده میشود.
اندازهگیری طول استخوان ران جنین
از جمله نشانگرهایی که برای ارزیابی رشد و سلامت جنین استفاده می شود، اندازهگیری طول استخوان بلند ران جنین است. طول استخوان ران از انتهای بلانت تا شفت آن اندازهگیری میشود. این اندازهها بر حسب میلیمتر است.
نتیجه کوتاه بودن طول استخوان ران جنین در سونوگرافی به این معناست که نیاز به بررسیهای بیشتر وجود دارد. اما لازم است به خاطر داشته باشید که اندازهگیری طول استخوان ران جنین برای تشخیص نتیجه بارداری دارای محدودیتهایی است.
در صورتیکه نتیجه اندازه طول استخوان ران در جنین زیر صدک پنجم باشد، ممکن است به والدین در مورد نتایج غیرطبیعی بارداری هشدار داده شود. نتیجه کوتاه بودن طول استخوان ران جنین در هفته ۳۲ بارداری، باعث نگرانیهایی میشود که در زیر به جزئیات آنها اشاره شده است.
اما این اندازهگیریها دارای محدودیتهای بسیاری از خطای انسانی گرفته تا تجهیزات قدیمی سونوگرافی و تغییرات طبیعی است. طول استخوان ران تنها یکی از متغیرهایی است که برای ارزیابی سلامت جنین انجام میشود.
لازم است بدانید، در اغلب این بارداریها (حدود ۷۳ درصد)، مادر زایمان کاملی خواهد داشت و اندازه جنین نسبت به سن بارداری مناسب خواهد بود.
علت کوتاه بودن طول استخوان ران جنین چیست؟
کم بودن طول استخوان ران جنین ممکن است فقط یک خطای سونوگرافی باشد اما کوتاهی طول استخوان ران جنین علل گوناگونی می تواند داشته باشد ازجمله:
کوتولگی
جنینهایی که طول استخوان ران آنها کمتر از حد انتظار است، در معرض خطر بیشتری برای دیسپلازی اسکلتی و به عبارتی دیگر کوتولگی قرار دارند. این مسئله با کوتاهی قد متفاوت است که در آن اندازه قد کمی از میانگین استاندارد قد جنین نسبت به سن او پایینتر، اما متناسب است. میتوان بیش از ۲۰۰ اختلال را در رده دیسپلازی اسکلتی طبقه بندی کرد. تمام آنها دارای عدم تناسب اسکلتی هستند که در نتیجه ناهنجاریهای رشد استخوان و غضروف ایجاد شده است.
نارسایی جفت
مطالعات دیگر باعث ایجاد نگرانی در مورد چبسندگی جفت برای فراهم آوردن تغذیه مناسب برای جنینهایی شده است که دارای طول استخوان ران کوتاه هستند. به همین دلیل، کوتاه بودن طول استخوان ران با سایر پیامدهای نامطلوب بارداری مرتبط است، مانند جنینهایی که در مقایسه با سن بارداری اندازه کوچکی دارند، نوزادانی که با وزن کم و یا از طریق زایمان زودرس به دنیا میآیند.
آنوپلوئیدی
وقتی اندازه طول استخوان ران جنین از اندازه مورد نظر کمتر باشد، میتواند نشانگر مشکلات ژنتیکی مانند تریزومی ۲۱ (سندرم داون)، تریزومی ۱۳ (سندرم پاتو) و تریزومی ۱۸ (سندرم ادوارد) باشد. نشانگرهای خفیف بدست آمده در سونوگرافی این جنینها به خودی خود دارای ناهنجاری نیست، اما مشخصاتشان اغلب در جنینهایی دیده میشود که تریزومی کروموزومی دارند.
در مقایسه با نشانگر مایع پشت گردن جنین، طول استخوان ران نشانگر خفیفتری برای سندرم داون هستند. حضور هر کدام از این نشانگرها به این معناست که برای اطمینان از سلامت جنین، باید آزمایشهای بیشتری انجام شود.
چکیده مطالب
شنیدن کوتاه بودن طول استخوان ران جنین در سونوگرافی یا هر نوع نشانگر دیگری از این قبیل، میتواند نگران کننده باشد. هر چند، در اغلب موارد، کودک سالم و کامل به دنیا میآید. در صورتیکه پزشک طول استخوان ران کودک را کمتر از حد انتظار اعلام کرد، انجام آزمایشهای بیشتر به شما و پزشک کمک میکند تا بفهمید چگونه از فرزندتان در دوران بارداری، هنگام تولد و پس از آن مراقبت کنید.
مطالعه بیشتر:
بررسی دور سر جنین (HC) در هفته های مختلف بارداری
بررسی اندازه طول ران (FL) جنین در هفته های مختلف بارداری
اصطلاحات انگلیسی سونوگرافی جنین (خواندن سونوگرافی بارداری)
بررسی اندازه بزرگترین قطر سر (BPD) جنین در هفته های مختلف بارداری