molfix-مولفیکس

کیسه زرده جنین چیست و آیا دیده نشدن کیسه زرده خطرناک است؟

کیسه زرده جنین چیست و آیا دیده نشدن کیسه زرده خطرناک است؟

اگر به تازگی باردار شده اید و برای اطلاع از سن بارداری و وضعیت جدید سونوگرافی انجام دهید، احتمالا در برگه پاسخ سونوگرافی عبارتی تحت عنوان دیده شدن و یا دیده نشدن کیسه زرده را مشاهده خواهید کرد. ممکن است این سوال برای شما بوجود آید که کیسه زرده جنین چیست؟ آیا دیده نشدن کیسه زرده خطرناک است؟ 

کیسه زرده جنین چیست؟ 

کیسه زرده یک کیسه غشایی متصل به جنین است که توسط سلول های هیپوپلاست متصل به دیسک جنین تشکیل شده است. در انسان کیسه زرده جنین در تامین اولیه خون جنین بسیار حایز اهمیت است و بیشتر آن در طول هفته چهارم رشد به روده اولیه جنین تبدیل می شود.

کیسه زرده اولین عنصر در کیسه بارداری است که در دوران بارداری، معمولا در هفته سوم تشکیل می شود.

کیسه زرده در قسمت جلویی (شکمی) جنین قرار دارد، این کیسه به وسیله پرده میانی جنینی پوشانده می شود که یک لایه اضافی مزودرم است و از مزودرم مشتق شده است.

خون به وسیله آئورت اولیه به دیواره کیسه زرده منتقل می شود و پس از گردش از طریق یک رشته مویرگی گسترده به لوله قلب جنین بازگردانده می شود. این باعث گردش خون بین‌ جنین و کیسه زرده می شود، که در انسان به عنوان محل تشکیل سلول های خونی، عمل می کند. بر اساس منابع جنین شناسی کیسه زرده قبل از برقراری ارتباط خونی بین مادر و جنین، سلول های رویان در حال رشد را تغذیه می کند.

در پایان هفته چهارم بارداری، کیسه زرده جنین به شکل یک گلابی کوچک متصل به مجرای تشکیل دهنده لوله گوارش، ظاهر می شود. به ندرت کیسه زرده را می توان پس دوره رویانی به عنوان یک بدنه کوچک بیضی شکل به ابعاد ۱ تا ۵ میلی متری دید. این کیسه بین پرده آمنیون و کوریون قرار دارد و ممکن است در فاصله متغیری از جفت قرار داشته باشد. باقی مانده کیسه زرده جنین هیچگونه اهمیتی ندارد.

به طور معمول، لوله اتصال دهنده مجرای گوارش به کیسه زرده تا هفته ۲۰ بارداری به طور کامل محو می شود، زیرا بیشتر کیسه زرده با دستگاه گوارش در حال رشد یکپارچه شده، اما در حدود دو درصد از موارد آن به شکل یک کیسه در روده باریک باقی می ماند. که در فاصله ۶۰ سانتی متری نزدیک به دهانه روده باریک قرار دارد و ممکن است به واسطه طناب فیبروییدی در ناحیه ناف به دیواره شکم وصل شود. گاهی اوقات باریک شدن مجرای روده باریک در مقابل محل اتصال مجرا مشاهده می شود.

 بافت سازی

سلول های کیسه زرده در طول هفته دوم رشد جنین و همزمان با تشکیل کیسه آمنیوتیک، شروع به تکثیر می کند. در همین حال غشای «هیوزر» که در قطب مخالف کیسه کوچک قرار دارد شروع به تکثیر می کند و به غشاي داخلی جنین می پیوندد.

 کیسه زرده اولیه جنین: در هفته دوم کیسه کوچک ظاهر می شود. کف آن توسط غشای هیوزر و سقف آن توسط غشا داخلی جنین، نشان داده می شود و همچنین به عنوان حفره اگزوکولومیک نیز شناخته می شود.

 کیسه زرده ثانویه جنین: این ساختار زمانی شکل می گیرد که پوسته خارجی جنین از حفره بدن و سلول های یک ناحیه از کیسه زرده جدا می شوند و آنچه باقی می ماند کیسه زرده ثانویه جنین است.

 کیسه زرده نهایی جنین: در طول هفته چهارم رشد، در طول تشکیل اندام ها، قسمتی از کیسه زرده جنین به وسیله پوسته داخلی (آندودرم) احاطه شده وبه صورت جنین و به عنوان روده شکل می گیرد. قسمت باقی مانده کیسه زرده، کیسه زرده نهایی است.  

اهمیت دیده شدن کیسه زرده جنین در سونوگرافی چیست؟

در مراحل ابتدایی بارداری جنین بسیار کوچک بوده و در سونوگرافی دیده نمی شود. دیده شدن کیسه زرده در تصاویر سونوگرافی نشان می دهد که در درون ساک حاملگی محتویاتی وجود دارد به این ترتیب احتمال پوچ بودن حاملگی برای پزشک متخصص رد خواهد شد.

 

بیشتر بدانید:

1- ساک حاملگی چیست و در چند هفتگی دیده می شود؟

2- ساک حاملگی بدون کیسه زرده یا بارداری پوچ چیست؟

3- اندازه ساک حاملگی در هفته پنجم چقدر است؟

4- سونوگرافی در هفته اول بارداری چه چیزی را نشان می دهد؟

استدیو عکس فیلیک