نگرانی های بلوغ زودرس، چرا بلوغ زودرس خطرناک است؟
شاید والدین این سوال را مطرح کنند که آیا بلوغ فرزندشان زودرس است یا خیر؟ چرا بلوغ زودرس خطرناک است؟ عوامل بسیاری در بلوغ زودرس کودکان نقش دارند اما به عقیده متخصصان بسیاری از این عوامل قابل کنترل نیستند؛ به عنوان مثال دختران بیشتر از پسران بلوغ زودرس را تجربه می کنند، همینطور کودکان آفریقایی-آمریکایی و اسپانیایی تبارها اغلب زودتر از کودکان سفیدپوست بالغ می شوند. آگاهی از علائم بلوغ زودرس به شما کمک می کند تا بدانید چه زمانی باید کمک بگیرید. در ادامه با ما همراه باشید.
بلوغ چیست؟
رشد پستان به طور معمول در دختران و بزرگ شدن بیضه ها در پسران از اولین نشانه های بلوغ است. جهش رشد، افزایش بوی بد بدن، رشد موهای شرمگاهی و زیر بغل و آکنه از سایر نشانه های بلوغ به شمار آید. رشد آلت تناسلی، رویش مقادیر کمی از موهای صورت و بم شدن صدا در پسران مشاهده می شود. همه ما بلوغ را به عنوان یک تغییر اساسی و تجربه ای که خودمان پشت سر گذاشته ایم، می شناسیم اما باید بدانیم که زمان و چگونگی بلوغ فرزندمان و رسیدن به بزرگسالی با آنچه ما از سر گذرانده ایم، تفاوت دارد.
سن بلوغ چه زمانی است؟
بلوغ دختران معمولاً بین 8 تا 13 سالگی و پسران بین 9 تا 14 سالگی تعیین شده است. بلوغ در پسران قبل از 8 سالگی و در دختران قبل از 9 سالگی زودهنگام بوده و بلوغ زودرس نامیده می شود.
چه موقع باید برای بلوغ زودرس به پزشک مراجعه کرد
بیشتر موارد بلوغ زودرس خطری برای سلامتی کودک ندارند، در برخی موارد نادر ممکن است بلوغ زودرس نشانه مشکلی باشد که نیاز به درمان دارد. در این صورت، آزمایشهای لازم توسط پزشک تجویز خواهد شد.
نگرانی های بلوغ زودرس در دختران
اختلالات تیروئید، ساختار غیر طبیعی مغز، قرار گرفتن در معرض پرتودرمانی یا کیست تخمدان می تواند عامل بلوغ زودرس در دختران باشد. شرایط ژنتیکی نیز می تواند بلوغ زودرس ایجاد کند که با کمک آزمایش قابل تشخیص است. در 90 درصد موارد علت مشخصی برای بلوغ زودرس دختران وجود ندارد.
نگرانی های بلوغ زودرس در پسران
بلوغ زودرس در پسران به احتمال زیاد ناشی از یک بیماری زمینه ای است. دلایل بلوغ زودرس در پسران نیز همانند دختران می تواند اختلالات تیروئید، ساختار غیر طبیعی مغز ، قرار گرفتن در معرض پرتودرمانی و برخی شرایط ژنتیکی باشد. همچنین تومورهای مغزی، بیضه، کبد و یا غدد فوق کلیوی بلوغ زودرس ایجاد می کنند.
تغییرات جسمی و روانی بلوغ زودرس
ممکن است دلیل بلوغ زودرس شاهد جهش قابل توجهی در فرزندتان باشید، اما یکی از عوارض آن پایان ناگهانی و زودرس این رشد است که منجر به کوتاهی قد در بزرگسالی خواهد شد. اگر این تغییرات غیرطبیعی یا نگران کننده است، باید به پزشک مراجعه کنید.
اگرچه در بلوغ زودرس تغییرات جسمی کودک نگران کننده است اما نمی توان از توجه به نیازهای روانی او غافل شد. کودکانی که بلوغ زودرس دارند بیشتر در معرض اعتماد به نفس پایین، افسردگی و سوء مصرف مواد هستند. از این رو برای رویایی با تغییرات بدنی خود و تأثیر درمانی که دریافت می کنند به مشاوره نیاز دارند.
آزمایش های بلوغ زودرس
پزشک برای ارزیابی بلوغ کودک، ابتدا معاینات فیزیکی انجام می دهد. برای پی بردن به تغییرات هورمونی، آزمایش خون به ما کمک می کند. ممکن است برای ارزیابی رشد و بلوغ استخوان، اشعه ایکس از دست و مچ دست کودک نیاز باشد. سونوگرافی برای دختران به منظور بررسی کیست تخمدان یا MRI مغز برای پسران و دختران جهت یافتن ناهنجاری های مغزی انجام می شود.
درمان بلوغ زودرس
در برخی موارد، ممکن است برای قطع یا کند شدن روند بلوغ دارو تجویز گردد. این داروها تولید هورمون را تنظیم می کنند و از طریق تزریق یا کاشت زیر پوست کودک استعمال می شوند. داروهای زیر پوستی با گذشت زمان دارو آزاد می کنند. برای درمان بلوغ زودرس به ندرت به جراحی نیاز است، مگر اینکه علت آن تومور باشد.
آیا می توان از بلوغ زودرس جلوگیری کرد؟
بیشتر اوقات، بلوغ به دلیل عوامل ژنتیکی آغاز می شود و کاری از دست والدین ساخته نیست. تنها کاری که می توان انجام داد به حداقل رساندن دلایل محیطی برای رسیدن به بلوغ زودرس است مانند کمک به کودک در حفظ وزن سالم و جلوگیری از قرار گرفتن در معرض تستوسترون یا استروژن که می تواند در کرم ها و ژل های بدون نسخه، روشهای درمانی مو ، داروها و مکمل های غذایی وجود داشته باشد.
مطالعه بیشتر:
سن بلوغ در دختران و پسران چند سالگی است؟
بلوغ زودرس چیست و چه دلایل و درمان های دارد؟
بلوغ در پسران و مراحل و علائم بلوغ در پسران چیست؟
بلوغ دختر از چه سنی شروع میشود و علام بلوغ در دختران چیست؟