molfix-مولفیکس

مصرف آنتی بیوتیک در شیردهی آیا برای نوزاد شما بی خطر است؟

مصرف آنتی بیوتیک در شیردهی آیا برای نوزاد شما بی خطر است؟

چه دوست داشته باشید یا خیر، مادران شیرده گاهی بیمار می شوند. اصلا وضعیت خوبی نیست... چون برای بیمار شدن والدین هیچ وقت زمان خوبی نیست. با این که تمام بیماری ها یا عوارض پزشکی نیازمند آنتی بیوتیک نیست، اما برخی به آن نیاز دارد مانند عفونت گوش یا سینوس، جراحی دندان یا آماس پستان. اگر در دوران شیردهی برایتان آنتی بیوتیک تجویز شده است، ممکن است با خود فکر کنید آیا مصرف آنتی بیوتیک در شیردهی بی خطر است یا خیر. آیا دارو وارد شیر می شود؟ آیا برای شیرخوار شما بی خطر است؟ اگر آنتی بیوتیک تجویز شده بی خطر نیست، آیا جایگزین مناسبی وجود دارد؟ تمام این سوال های در مورد خوردن آنتی بیوتیک در شیردهی می تواند استرس زیادی تولید کند. قابل درک است. برای پاسخ به این سوال ها به خواندن مقاله ادامه دهید.

آیا مصرف آنتی بیوتیک در شیردهی مجاز است؟

در بیشتر موارد آنتی بیوتیک ها برای والدین شیرده و شیرخواران بی خطر است.

آکادمی پزشکان اطفال می گوید: «آنتی بیوتیک ها یکی از رایج ترین داروهایی است که برای مادران تجویز می شود و تا حدودی وارد شیر نیز می شود. به طور کلی اگر آنتی بیوتیک بطور مستقیم برای نوزادان زودرس یا نوزاد استفاده می شود، پس مادر هم می تواند در دوران شیردهی آن را مصرف کند.»

مهم است بدانید دارو در دوران شیردهی چطور عمل می کند؟

کلینیک مایو می گوید، اکثر داروهایی که وارد جریان خون می شود وارد شیر نیز خواهد شد. اما مقدار موجود در شیر معمولا کمتر از جریان خون است. بیشتر داروها خطری برای اکثر نوزادان ندارد.

اما کلینیک مایو همچنین اشاره می کند تمام داروهای مصرفی، از جمله آنتی بیوتیک ها باید به تایید پزشک اطفال برسد. علاوه بر خود دارو عوامل دیگری را نیز باید در نظر بگیرید از جمله سن فرزند. قرارگیری در معرض آنتی بیوتیک برای نوزادان زودرس و نوزادان در مقایسه با شیرخواران و نوپایان خطر بیشتری ایجاد می کند.

آیا مصرف آنتی بیوتیک در شیردهی برای مادر و نوزاد هم زمان بی خطر است؟

اگر فرزندمان می تواند آنتی بیوتیک مصرف کند، احتمالا مصرف آنتی بیوتیک در شیردهی بی خطر است. اگر می خواهید آنتی بیوتیکی مصرف کنید که برای شیرخوار بی خطر محسوب نمی شود، باید ببینید مصرف دارو برای شما چقدر حیاتی است. آیا جایگزین کم خطرتری وجود دارد؟ چه مدت باید دارو مصرف کنید؟ آیا می توانید شیر خود را بدوشید و نگه دارید و سپس دارو مصرف کنید؟

کدام آنتی بیوتیک ها بی خطر هستند؟

این سوال معمولا مورد به مورد بسته به سن، وزن و سلامت عمومی کودک و همیشه با مشورت پزشک اطفال و پزشک خودتان در نظر گرفته می شود. اما برخی آنتی بیوتیک ها عموما برای بانوان شیرده بی خطر است. از جمله:

- پنیسیلین ها، شامل آموکسی سیلین و امپی سیلین

- سفالوسفورین ها، نظیر سفالکسین

- فلوکونازول ـ این آنتی بیوتیک نیست بلکه یک آنتی باکتریال رایج است که برای عفونت قارچی استفاده می شود.

اگر می خواهید آنتی بیوتیکی مصرف کنید که در فهرست بالا نیست، بهترین کار این است که با پزشک اطفال مشورت کنید. احتمالا آنتی بیوتیک بی خطر است یا جایگزینی برای آن وجود دارد.

مصرف آنتی بیوتیک در شیردهی چه تاثیراتی می تواند داشته باشد؟

فارغ از نگرانی ها درباره آسیب به سلامت شیرخوار، نگرانی های احتمالی نیز برای مادران شیرده وجود دارد. آنتی بیوتیک باکتری های بدن را از بین می برد، هم باکتری هایی که به شما ضرر می رساند و هم باکتری هایی که خوب محسوب می شود و شما را سلامت نگه می دارد. بنابراین آنتی بیوتیک می تواند وضعیت ناخوشایندی را هم برای مادر و هم شیرخوار ایجاد کند.

ناراحتی معده و بی قراری در شیرخواران

گاهی مادران گزارش می دهند پس از مصرف آنتی بیوتیک، شیرخواران و نوزادان دچار ناراحتی معده می شوند. دلیلش این است که آنتی بیوتیک باکتری های خوب معده کودک را نیز از بین می برد.  این در ذهن داشته باشید که این تاثیر کوتاه مدت است و آسیبی نمی رساند. همچنین به خاطر داشته باشید که شیر شما برای سلامت نوزاد عالی است و مهم است که شیردهی را ادامه دهید. می توانید برای جبران این مشکل به او پروبیوتیک بدهید، اما مهم است با پزشک اطفال مشورت کنید.

برفک

گاهی شما و یا نوزاد ممکن است برفک بزنید. برفک یک عفونت قارچی است که معمولا توسط کاندیدا آلبیکانز که یک مخمر قارچی است تولید می شود. رشد زیاد کاندیدا آلبیکانز می تواند باعث عوارض آزاردهنده در مادران و نوزادان شود. نوزادان ممکن است دچار ناراحتی معده، کهیر پوشک و پوششی سفید روی زبان و در دهانشان شوند. مادر ممکن است دچار درد نوک پستان (گاهی به آن شیشه در نوک پستان هم می گویند) و قرمز و شفافیت نوک پستان شود.

درمان برفک معمولا شامل داروهای ضدقارچ هم برای مادر و هم نوزادان است. اما پیشگیری کلید ماجراست. اگر آنتی بیوتیک مصرف نمی کنید، توصیه می شود برای متوازن و شاد نگه داشتن باکتری های خوب پروبیوتیک مصرف کنید.

اگر پزشک آنتی بیوتیک تجویز کرد باید درباره چه چیزهایی با او صحبت کنید؟

اگر آنتی بیوتیک برای شما تجویز شده است اول با پزشک اطفال مشورت کنید. می توانید این سوال ها را از او بپرسید:

- آیا این دارو برای نوزاد من بی خطر است؟

- آیا برای نوزاد من عوارض جانبی دارد؟

- آیا به نوزاد باید پروبیوتیک بدهم؟

اگر به شما گفته شد آنتی بیوتیک برای نوزاد شما بی خطر نیست، نگران نباشید. معمولا جایگزین هایی وجود دارد.

- از پزشک خود بپرسید آیا جایگزینی وجود دارد که برای شیردهی بی خطر باشد.

- بپرسید آیا دوز پایین تر آنتی بیوتیک می تواند جواب بدهد.

- بپرسید چقدر باید دارو را مصرف کنید و چقدر در بدن شما باقی می ماند.

اگر نگران هستید که پزشک نگرانی های شما را جدی نمی گیرد، می تواند با یک پزشک دیگر تماس بگیرید. تمام پزشکان درباره شیردهی آگاه نیستند، بنابراین حتما به دنبال کسی باشید که نسبت به این موضوع آگاهی داشته باشد.

اگر مجبور باشید دارویی استفاده کنید که برای شیردهی بی خطر نیست چه می شود؟

اگر مجبور هستید چنین دارویی را مصرف کنید، سعی کنید خیلی نگران نباشید. گاهی مصرف آنتی بیوتیکی که با شیردهی سازگار نیست برای سلامت خود شما مهم است و نباید احساس گناه کنید. نوزاد بیش از همه چیز به مادر سالم نیاز دارد.

آنتی بیوتیک می خورم و نمی توانم شیر بدهم، چیکار کنم؟

اگر نمی توانید حین مصرف آنتی بیوتیک شیردهی کنید، حتما شیر خود را بصورت منظم بدوشید تا تولید شیر ادامه داشته باشد. مسلما می توانید از جایگزین هایی برای تغذیه نوزاد استفاده کنید. می توانید پس از پاک شدن بدن از آنتی بیوتیک به شیردهی ادامه دهید.

مواجه شدن با بیماری یا هر گونه عارضه نیازمند به آنتی بیوتیک به خودی خود سخت است. فکر کردن به این موضوع که مصرف دارو بر سلامت نوزاد در دوران شیردهی تاثیرگذار است یا خیر نیز فشار مضاعفی وارد می کند.

احتمالا آنتی بیوتیک تجویزی کاملا بی خطر است. معمولا برای کودکان نیز آنتی بیوتیک تجویز می شود، بنابراین بیشتر آنتی بیوتیک ها برای آن ها بی خطر است.

گاهی درخواست جایگزین و مورد سوال قرار دادن توصیه پزشک می تواند سخت باشد. شیردوشی و ذخیره می تواند یک گزینه باشد و در زمان لازم جوابگو است، اما همیشه چاره ساز نیست. قابل درک است چرا بسیاری از مادران شیرده این گزینه را ترجیح نمی دهند.

حتما اطلاعات و دانش خود را درباره آنتی بیوتیک در شیردهی زیاد کنید. مشاوران شیردهی می تواند در این زمینه به شما کمک کنند. در آخر هر اتفاقی افتاد شما و نوزاد به سلامت از آن عبور خواهید کرد.

مطالعه بیشتر:

مترونیدازول در شیردهی آیا برای مادر و نوزاد ضرر دارد؟

آیا مصرف آنتی بیوتیک در دوران شیردهی بی‌خطر است؟

سرماخوردگی در زمان شیردهی و آیا میتوان به نوزاد شیر داد؟

آنتی بیوتیک های مجاز و غیر مجاز در دوران شیردهی چیست؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های آنتی بیوتیک در شیردهی

مصرف آنتی بیوتیک در شیردهی چه تاثیراتی می تواند داشته باشد؟

فارغ از نگرانی ها درباره آسیب به سلامت شیرخوار، نگرانی های احتمالی نیز برای مادران شیرده وجود دارد. آنتی بیوتیک باکتری های بدن را از بین می برد، هم باکتری هایی که به شما ضرر می رساند و هم باکتری هایی که خوب محسوب می شود و شما را سلامت نگه می دارد. بنابراین آنتی بیوتیک می تواند وضعیت ناخوشایندی را هم برای مادر و هم شیرخوار ایجاد کند.

آیا ممکن است شیرخوار در اثر مصرف دارو توسط مادر دچار معده در شود؟

گاهی مادران گزارش می دهند پس از مصرف آنتی بیوتیک، شیرخواران و نوزادان دچار ناراحتی معده می شوند. دلیلش این است که آنتی بیوتیک باکتری های خوب معده کودک را نیز از بین می برد.

اگر مجبور باشیم دارویی استفاده کنیم که برای شیردهی خطر ناک است چه می شود؟

اگر مجبور هستید چنین دارویی را مصرف کنید، سعی کنید خیلی نگران نباشید. گاهی مصرف آنتی بیوتیکی که با شیردهی سازگار نیست برای سلامت خود شما مهم است و نباید احساس گناه کنید. نوزاد بیش از همه چیز به مادر سالم نیاز دارد.

آنتی بیوتیک می خورم و نمی توانم شیر بدهم، چیکار کنم؟

اگر نمی توانید حین مصرف آنتی بیوتیک شیردهی کنید، حتما شیر خود را بصورت منظم بدوشید تا تولید شیر ادامه داشته باشد. مسلما می توانید از جایگزین هایی برای تغذیه نوزاد استفاده کنید. می توانید پس از پاک شدن بدن از آنتی بیوتیک به شیردهی ادامه دهید.

منبع: HEALTHLINE