سرماخوردگی در زمان شیردهی و آیا میتوان به نوزاد شیر داد؟
با شروع فصل سرما و شیوع دوباره سرماخوردگی و آنفولانزا این سوال ذهن اغلب مادران شیرده را به خود مشغول می کند که چگونه می توان میکروب ها و عوامل بیماری زا را از محیط منزل دور نگه داشت؟ و آیا در صورت ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا می توان همچنان به شیردهی پستانی به نوزاد ادامه داد؟ آیا سرماخوردگی در زمان شیردهی مانعی برای شیر دادن به نوزاد است؟ با ما تا پایان این مطلب همراه باشید تا همه چیز را درمورد سرماخوردگی در زمان شیردهی بدانید.
پاکسازی محیط زندگی از عوامل بیماری زا
تمیز نگه داشتن تمامی اشیاء و وسایل مورد استفاده در محیط پیرامون خود بهترین راه پیشگیری از انتشار میکروب ها در منزل و محل زندگی است. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های آمریکا CDC برای این منظور باید دست های خود را به طور مرتب شسته و کلیه سطوح و وسایل مورد استفاده در منزل، مدرسه و محل کار خود را تمیز و ضدعفونی کنید. این نکته شامل کلیه لوازم شیردهی از جمله شیردوش ها نیز می شود! به همین علت است که برخی برندها در کنار محصولاتی مانند پکیج های شیردهی اسپری ضدعفونی کننده نیز ارائه می دهد. استفاده از محصولات ضدعفونی کننده می تواند 99 درصد از باکتری ها و ویروس ها از جمله ویروس سرماخوردگی و آنفولانزا را که بر روی لوازم مختلف شیردهی و یا سطوح مختلف از جمله میز تعویض پوشک نوزاد، پیشخوان آشپزخانه، کنترل تلویزیون، نرده های منزل و غیره وجود دارد را به راحتی از میان ببرد!
آیا سرماخوردگی مادر در زمان شیردهی مانعی برای شیر دادن به نوزاد است؟
سرماخوردگی در دوران شیردهی مانعی برای شیر دادن نیست. درحقیقت در مادران مبتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا در اغلب موارد نه تنها نیازی به توقف شیردهی پستانی نمی باشد بلکه برعکس بیمار بودن مادر دلیل محکمی برای ادامه روند شیردهی به نوزاد است! ضمن آنکه اختصاص زمان های کوتاهی از روز برای شیردهی به نوزاد می تواند فرصتی را برای استراحت بیشتر مادر فراهم کند. در صورتی که بیماری شما بسیار شدید بوده و به هیچ وجه قادر به شیردهی به نوزاد خود نمی باشید می توانید شیر خود را دوشیده و از پرستار کودک بخواهید که زمان تا بهبود وضعیت جسمی و تایید پزشک برای ادامه شیردهی پستانی وظیفه تغذیه نوزاد را برعهده بگیرد.
چرا ادامه سرماخوردگی در زمان شیردهی ایمن است؟
شیر مادر در برابر ابتلا به بیماری های مختلف از نوزاد محافظت می کند. آنتی بادی های موجود در شیر مادر مهمترین عامل تقویت سیستم ایمنی نوزاد در مقابل ابتلا به انواع عفونت ها است. در اغلب موارد در صورت ابتلا مادر به بیماری های مسری مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و یا بیماری های خفیف تر، نوزاد حتی پیش از ظهور علائم بیماری در بدن مادر در معرض این عوامل بیماری زا قرار می گیرد. در این شرایط بدن مادر آنتی بادی هایی تولید می کند که به بدن شیرخوار ایمنی می بخشد. ولی با این حال برای حفظ سلامت نوزاد توصیه می شود که دست های خود را به طور مرتب با آب و صابون شسته، از عطسه و سرفه در نزدیکی نوزاد خودداری کرده و همچنین تا مدتی از بوسیدن او چشم پوشی کنید!
خوردن قرص سرماخوردگی در زمان شیردهی
احنمالا می پرسید که آیا مصرف داروهای سرماخوردگی در زمان شیردهی می تواند در توانایی شیردهی مادر تاثیر بگذارد؟ بله، برخی داروها به دلیل دارا بودن ترکیباتی خاص می توانند میزان تولید شیر مادر را تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین پیش از مصرف آنتی بیوتیک ها و یا هر نوع داروی دیگر برای درمان سرماخوردگی در زمان شیردهی ابتدا با پزشک متخصص و یا یک مشاور شیردهی مشورت کنید.
در صورت کاهش تولید شیر مادر در هنگام سرماخوردگی در زمان شیردهی چه باید کرد؟
گاهی میزان تولید شیر مادر در دوران بیماری کاهش می یابد. ولی این مساله کاملا موقت و گذرا بوده و پس از بهبودی مادر میزان تولید شیر مجددا به وضعیت عادی خود باز می گردد. استفاده از روش های مختلفی مانند افزایش دفعات شیردهی به نوزاد، دوشیدن شیر، برخورداری از تغذیه مناسب و آبرسانی کافی به بدن در طول دوره بیماری به شما کمک می کند که میزان تولید شیر خود را در این دوران همچنان حفظ کنید.
در صورت نیاز به بستری شدن آیا می توان همچنان به شیردهی در زمان سرماخوردگی ادامه داد؟
برخی از بیمارستان ها به مادران شیرده اجازه می دهند که نوزادشان را نزد خود آورده و از او نگهداری کنند. چنانچه به هر دلیل این امکان فراهم نشد می توانید با استفاده از لوازم و تجهیزات موجود در بیمارستان شیر خود را دوشیده و در این مدت همچنان به برنامه تغذیه نوزاد با شیرمادر ادامه دهید.
مطالعه بیشتر:
1- شناخت علائم و روش های درمان سرماخوردگی و تب نوزاد
2- مصرف عسل و دارچین، چای زنجبیل و عسل در دوران شیردهی
3- واکسن آنفولانزا و داروهای آنفولانزا در دوران شیردهی چیست؟
4- آیا مصرف لوراتادین و دیفن هیدرامین در بارداری و شیردهی مجاز است؟