روش دانسر در شیردهی و شیردهی به نوزاد با شرایط خاص ممکن است؟
اگرچه شیردهی فرآیندی لذت بخش و آرامش دهنده به حساب می آید که تقریبا هر کسی اصول ابتدایی آن را می داند، اما گاهی اوقات، ممکن است برای مادران به چالشی جدی تبدیل شود. در مادرانی که نوزادان آن ها از شرایط و بیماری های خاصی مانند شکاف کام یا شکاف لب رنج می برند، نوزادان دارای سندروم داون و حتی دو یا چندقلوها، شیردهی ممکن است به یک معضل تبدیل شود. به همین دلیل ما در این مقاله به روش های خاص شیردهی از جمله روش دانسر در شیردهی اشاره کرده ایم.
شیردهی به نوزادان با شرایط خاص، ممکن است؟
بزرگ کردن نوزادی با شرایط خاص، چالشی جدی در زندگی والدین به حساب آمده و طبیعی است که سوالات زیادی در این مسیر برای شما ایجاد شود، از جمله اینکه آیا شیردهی از سینه ها برای بچه های دارای شکاف کام یا شکاف لب و یا نوزادان مبتلا به سندروم داون ممکن است؟
شاید تعجب کنید اما پاسخ این است که بله! شیردهی از سینه ها به این بچه ها نه تنها امکان پذیر است، بلکه فواید و مزایای بسیار زیادی را نیز برای آن ها به ارمغان می آورد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1. شیر مادران، سیستم ایمنی بدن شیرخوار را تقویت کرده و بدین ترتیب از دلبند کوچکتان در برابر بسیاری از بیماری ها و به خصوص بیماری های عفونی، ویروسی و حتی آسم و آلرژی نیز محافظت می کند. این امر در نوزادان مبتلا به سندروم داون از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا این بچه ها بیش از دیگر هم سن و سالان خود مستعد ابتلا به انواع بیماری های تنفسی و ویروسی هستند.
2. با عمل مکیدن، عضلات و ماهیچه های دهان و فک تقویت می شود تا بچه ها در آینده بتوانند در مهارت های گفتاری به موفقیت های بیشتری برسند.
3. شیردهی از سینه ها راحت است! به علاوه شیر مادر همیشه در دسترس است و تمام مواد مغذی، کالری و مایعات مورد نیاز دلبند کوچک شما را در خود جای داده است.
4. شیردهی از سینه ها و تماس پوست به پوست، به تقویت رابطه عاطفی میان شما و فرزندتان کمک می کند.
این موارد، تنها چند مورد از مزایای بی شمار شیردهی از سینه ها هستند و به همین دلیل بهتر است با روش های شیردهی به شیرخواران با شرایط خاص آشنا شوید تا بدین ترتیب کمک کنید تا این بچه ها نیز بتوانند از فواید شیر مادر بهره مند شوند.
شیردهی به شیرخوار دارای شکاف کام و شکاف لب
روش دانسر در شیردهی (Dancer hand nursing position)، همان روشی است که باید برای بچه های دارای شکاف کام و یا شکاف لب به کار بگیرید. برای کمک گرفتن از این روش، دلبندتان را به گونه ای در آغوش بگیرید که در حالت نشسته و مقابل سینه شما قرار گرفته و بدن و سر او بر روی دستی قرار بگیرد که قرار است از همان سمت شیردهی را انجام دهید (دست چپ و سینه چپ). موقعیت شیرخوار باید طوری تنظیم شود که سر او در گودی یا فرورفتگی آرنج دست شما قرار گرفته باشد و صورت او کاملا به سمت سینه باشد.
حالا برای مرحله بعدی روش دانسر در شیردهی، چانه ظریف فرزندتان و همچنین سینه را به شکلی در دست بگیرید که انگشت شست در یک طرف و مابقی انگشتان در طرف دیگر قرار گرفته و سپس دست خود را به سمت جلو بچرخانید تا انگشت شست و اشاره شما درست در جلوی سینه، شکلی مشابه به U را درست کنند. سه انگشت دیگر نیز باید به حمایت از پستان در بخش زیرین ادامه دهند. بدین ترتیب شکاف لب اگر یک طرفه و منفرد باشد و یا شکاف کام، اگر بسیار کوچک بوده و در بخش جلویی کام قرار داشته باشد، به خوبی پر شده و شما می توانید به طور مستقیم از سینه های خود شیردهی را انجام دهید! به یاد داشته باشید که در هنگام تغذیه، حتما چانه فرزندتان در پایین U قرار گرفته و در عین حال با انگشت شست خود یکی از گونه ها و با انگشت اشاره نیز گونه دیگر را به آرامی نگه دارید. این کار به چفت شدن مطلوب و هر چه بهتر دهان شیرخوار با هاله سینه کمک کرده و در عین حال به شما نیز کمک می کند تا بهتر بتوانید موقعیت سر فرزندتان را کنترل کرده و شیردهی را به سرانجام برسانید!
شیردهی به شیرخوار دارای سندروم داون
شیرخواران مبتلا به سندروم داون، دارای ویژگی های بدنی هستند که ممکن است بر شیر خوردن آن از سینه ها تأثیر بگذارند. این بچه ها اغلب دچار شلی عضلات بوده و بنابراین در گرفتن سینه دچار مشکل می شوند. به علاوه اینکه به دلیل فقدان هماهنگی میان مکیدن، شیر خوردن و تنفس ممکن است دچار خفگی شوند که احتمالا ترس و وحشت زیادی را برای والدین به دنبال خواهد داشت.
پس چه باید کرد؟!
روش دانسر در شیردهی اینجا نیز به کمک مادران آمده و می توانید از آن برای تغذیه دلبند خود کمک بگیرید. البته باید به یاد داشته باشید که به دلیل مشکلات تنفسی در بچه های مبتلا به سندروم داون، طول مدت هر نوبت شیردهی می بایست کوتاه در نظر گرفته شده و در مقابل تعداد وعده های شیردهی افزایش پیدا کنند. به علاوه بعد از هر بار شیردهی، بادگلو باید حتما گرفته شود، زیرا شیرخواران مبتلا به سندروم داون ممکن است حین شیردهی هوای زیادی را ببلعند که در نتیجه آن دچار مشکل خواهند شد!
به یاد داشته باشید که علاوه بر روش دانسر در شیردهی، برای تغذیه نوزادان مبتلا به سندروم داون می توانید از وضعیت شیردهی زیر بغلی و یا آغوشی نیز کمک بگیرید و اگر می خواهید بدانید که در میان این روش ها، کدام یک از همه بهتر است، باید بگوییم مدل و موقعیتی از همه مناسب تر است که هم شما و هم فرزندتان در طی آن احساس راحتی داشته باشید!
مطالعه بیشتر:
آموزش پوزیشن های صحیح شیردهی به نوزاد
روش و زمان مناسب شیردهی به نوزاد پس از زایمان
مشکلات شیردهی ،8 مورد از مشکلات شیردهی چیست؟
همه چیز در مورد شیر دادن به نوزاد ،چطور برای شیردهی آماده شویم؟