آیا رفتن به ارتفاعات برای زن باردار خطرناک است؟
گاهی سؤال میشود که آیا رفتن به ارتفاع زیاد در دوره بارداری بیخطر است یا خیر؟
پاسخ به این سؤال چندان ساده نیست. بارداریها با هم متفاوت هستند و هر کدام از ما نسبت به ارتفاع زیاد به شکل متفاوتی واکنش نشان میدهیم. به همین دلیل، قویا توصیه میکنیم که پیش از انجام سفر با پزشک خود مشورت کنید.
ارتفاع برای زن باردار چه خطراتی به دنبال دارد؟
هرچه ارتفاع ما نسبت به سطح دریا بیشتر شود، مقدار اکسیژن قابل دسترس برای بدن ما کاهش مییابد. تا ارتفاع ۱۵۰۰ متر مشکلی برای کسی پیش نمیآید، اما بالاتر از آن می تواند تاثیراتی بر بدن ما داشته باشد.
این موضوع خصوصا در دوران بارداری که بدن شما پیشاپیش باید بیشتر از قبل برای پشتیبانی از جنین در حال رشد تلاش کند مصداق دارد.
علائم نرسیدن اکسیژن کافی به مغز
- احساس سرگیجه
- احساس خستگی نسبت به مواقع عادی
- تنگی نفس
- سردرد
- حالت تهوع
اگر این نشانه ها را تجربه میکنید، احتمالا جنین شما هم اکسیژن کمتری نسبت به نیاز خود دریافت میکند. به مرور زمان این می تواند منجر به مشکلاتی برای رشد جنین شود.
ممکن است مشکلات دیگری نیز بروز کند. در واقع، تحقیقی که در مراقبت های زایمان کلرادو انجام شد نشان میدهد که و خونریزی از جمله مشکلاتی است که ممکن است بانوان باردار در ارتفاع زیاد دچار آن شوند.
عوامل مشخصی وجود دارد که این خطرات را افزایش میدهد. اگر دچار مشکلات زیر هستید از سفر به ارتفاع زیاد خودداری کنید.
- پره اکلامپسی
- فشار خون بالا
- سابقه سقط جنین
- کم خونی
- بیماری قلبی یا عروقی
- هرگونه خونریزی غیرمنتظره
- عملکرد ضعیف جفت
- هرگونه عوارض دیگر بارداری
- اگر سیگار میکشید
همچنین باید اشاره کرد که، اگر پیشاپیش دچار تهوع صبحگاهی هستید، به احتمال خیلی زیاد رفتن به ارتفاع زیاد آن را بدتر میکند.
همچنین اگر دچار دیابت بارداری هستید باید با پزشک خود مشورت کنید. ارتفاع زیاد می تواند با کنترل قند خون شما تداخل داشته باشد.
چه خطراتی بانوان بارداری که در ارتفاعات و کوهستان زندگی می کنند را تهدید می کند؟
تحقیقان نشان داده است، بانوانی که در مناطقی با ارتفاع زیاد زندگی میکنند به هوای رقیق خو میگیرند و برای همین بدن آنها طوری شکل یافته که اکسیژن کافی را برای جنین خود ذخیره میکند.
متخصصان عنوان میکنند که متابولیسم مادران بارداری که در ارتفاع زیاد زندگی میکنند، جنین خود را طوری «هدایت میکنند» که رشدش را محدود کند و این باعث میشود هر دوی آنها بهتر بتوانند با مقدار کم اکسیژن موجود کنار بیایند.
این بدان معناست که وقتی شما به ارتفاع زیاد سفر میکنید بیشتر از ساکنان محلی در معرض خطر هستید.
از این می توان نتیجه گرفت، مادرانی که در ارتفاع زیاد زندگی میکنند بیشتر در معرض خطر محدودیت رشد درون رحمی و پره اکلامپسی قرار دارند. علاوه بر این، نوزادان آنها هنگام تولد کوچکتر از نوزادانی هستند که در ارتفاع پایینتر بدنیا میآیند.
اگر پیشاپیش در منطقه مرتفعی زندگی میکنید، سفر به نقاطی با ارتفاع بالاتر نسبت به توصیه پزشکان می تواند برای شما خطرآفرین باشد.
توصیه های برای سفر به مناطق مرتفع در دوران بارداری
توصیهها با هم متفاوت است:
- نشریه پزشکی انگلیس میگوید اگر بارداری شما با احتمال خطر پایینی همراه است و سیگار نمیکشید، سفر به ارتفاع تا ۳۰۰۰ متر در دوران بارداری بی خطر است. همچنین ادامه میدهد که شواهد زیادی در دست نیست که سفر به ارتفاع بیشتر از ۳۰۰۰ متر خطری ندارد.
- دستورالعمل NICE میگوید، در سه ماهه اول بارداری از هرگونه سفر به مناطق مرتفع خودداری کنید و توصیه میشود پیش از سفر حداقل یک بار اسکن بدهید. این کار برای این است که از بارداری سالم درون رحمی اطمینان یابید. پس از آن این دستورالعمل، اقامت کوتاه تا ۲۵۰۰ متر را در صورتیکه بارداری شما با مشکلی همراه نیست توصیه میکند.
- دستورالعمل CDC توصیه میکند که از سفر به ارتفاع بیشتر از ۳۵۰۰ متر خودداری کنید.
توصیههایی برای راحتی شما
- از فعالیت پرتنش جلوگیری کنید، از جمله ورزش سنگین، اسکی، دوچرخه سواری و سنگ نوردی، یا اینکه حداقل این را بدانید که این فعالیتها باعث میشود نیاز بسیار بیشتری به اکسیژن پیدا کنید.
- به تدریج بالا بروید. این کار باعث میشود هرگونه تاثیر احتمالی کاهش یابد.
- خوب استراحت کنید و زیاد آب بنوشید. مسافران این مناطق گفتهاند کم آبی عوارضی را که تجربه کردهاند بدتر کرده است.
- اطمینان یابید در منطقه ای که به آن سفر کردهاید به کمک پزشکی دسترسی آسان وجود دارد.
- از همه مهمتر، پیش از برنامهریزی برای سفر از پزشک خود اجازه بگیرید و با دقت سیاست بیمه خود را مطالعه کنید تا اطمینان یابید که شما را پوشش میدهد.
مطالعه بیشتر:
1- افتادن از پله در دوران بارداری چه خطراتی برای جنین دارد؟
2- آیا مسافرت با هواپیما و کشتی در بارداری بی خطر است؟
4- ورزش و فعالیت های بدنی در دوران بارداری به چه شکل باید انجام شود؟