علت هموروئید بعد از زایمان طبیعی و راهکارهای پیشگیری از آن
یکی از عارضه هایی که بعد از زایمان ممک است سبب آزردگی مادر شود، بواسیر و یا هموروئید است. علت هموروئید بعد از زایمان طبیعی ممکن است علاوه بر زور زدن های طولانی مدت، یبوست به علت کم تحرکی و عدم مصرف غذاهای پرفیبر باشد. از آنجا که ابتلا به بواسیر می تواند بسیار سخت و آزاردهنده باشد، به مادران بارداری توصیه می شود که به جلوگیری از بروز یبوست در دوران بارداری و نیز بعد از زایمان توجه ویژه ای داشته باشند.
علت هموروئید بعد از زایمان طبیعی
متخصصین هنوز درمورد علت اصلی بروز بواسیر اتفاق نظر ندارند ولی بر اساس منابع پزشکی علت بواسیر بعد از زایمان طبیعی ممکن است به یک یا چند مورد از موارد زیر مربوط باشد:
- زور زدن هنگام اجابت مزاج
- از عوارض یبوست مزمن
- نشستن طولانی مدت مخصوصا در توالت
- سابقه خانوادگی بواسیر
- از مهمترین علت بواسیر بعد از زایمان طبیعی می تواند زور زدن طولانی مدت در زایمان هایی باشد که بسیار سخت و طولانی بوده اند. در واقع در این موارد علت بواسیر بعد از زایمان طبیعی را نمی توان زایمان دانست، زیرا معمولا این افراد در دوران بارداری هموروئید دارند که در زایمان شدیدتر می شود.
عوامل خطر بواسیر بعد از زایمان
بواسیر ممکن است از والدین به فرزندان به ارث برسد. پس اگر سابقه خانوادگی دارید، به احتمال زیاد به بواسیر دچار خواهید شد. برداشتن بارهای سنگین، چاقی یا فشارهای دیگری که بر بدن وارد میشوند، میتوانند علت هموروئید بعد از زایمان طبیعی باشند.
ایستادن زیاد و بدون استراحت و نشستن های طولانی مدت، میتواند عامل ایجاد بواسیر باشد. رابطه جنسی مداوم مقعدی و همچنین اسهال نیز میتواند خطر ایجاد بواسیر را بالا برده و از دیگر علت هموروئید بعد از زایمان طبیعی محسوب شوند. هنگامیکه باردار هستید احتمال ایجاد بواسیر بالا میرود زیرا با بزرگ شدن رحم، فشار بر روی روده بزرگ زیاد میشود و باعث بیرون زدگی آن میشود.
بواسیر چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک با یک معاینه ساده مقعد شما میتواند بواسیر را تشخیص دهد. برای تائید این تشخیص، پزشک ممکن است از آزمایشهای مختلفی استفاده کند تا از وجود هرگونه ناهنجاری مربوط به مقعد مطلع شود. این بررسیها تحت عنوان آزمایش انگشتی مقعدی شناخته میشوند. در طی این آزمایشها، پزشک دستکش به دست میکند و انگشت چرب شده خود را در مقعد فرو میکند. اگر چیز غیرطبیعی احساس کرد، ممکن است پیشنهاد آزمایش دقیقتری به نام سیگموئیدوسکوپی بدهد.
در سیگموئیدوسکوپی، پزشک با استفاده از یک دوربین کوچک، بواسیر داخلی را به دقت معاینه میکند. دوربین فیبر نوری کوچک، که سیگموئیدوسکوپ نام دارد، درون یک لوله کوچک قرار گرفته و سپس به داخل رودهها فرستاده میشود. با این روش، پزشک به وضوح میتواند داخل روده را مشاهده کند و بواسیر را از نزدیک بررسی نماید.
پیشگیری از بواسیر در بارداری و بعد از زایمان
بعد از دریافتن علت هموروئید بعد از زایمان طبیعی، نوبت به توضیح راهکارهای پیشگیری از آن می رسد. برای پیشگیری از بدتر شدن بواسیر، باید از زور زدن هنگام دفع پرهیز کنید. مایعات زیاد مصرف کنید. این کار باعث میشود مدفوع شما سخت نشود. به هنگام احساس دفع، به دستشویی بروید تا از ایجاد بواسیر جلوگیری کنید. به طور مرتب ورزش کنید تا دچار یبوست نشوید و به مدت طولانی در جاهای سخت و بتنی و یا روی کاشی ننشینید. به یاد داشته باشید مصرف غذاهای با فیبر بالا، از به وجود آمدن بواسیر در آینده جلوگیری میکند.
منابع غنی از فیبر شامل موارد زیر است:
- گندم سبوسدار
- برنج قهوهای
- هویج
- گندم سیاه
- سبوس
از آنها که از مهمترین علت هموروئید بعد از زایمان طبیعی یبوست است، برای پیشگیری از این عارضه غذاهای سرشار از فیبر مصرف کنید. غذاهای حاوی فیبر، در روده حجم ایجاد میکند و مدفوع را نرم کرده و دفع را آسانتر میکند.
عوارض مربوط به بواسیر چیست؟
عوارض ناشی از بواسیر نادر است ولی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ایجاد لختههای خود در رگهای متورم مقعد
- خونریزی
- کمخونی ناشی از فقر آهن به دلیل از دست دادن خون
با درمان مناسب بهبود خواهید یافت. دستورات پزشک را رعایت کنید و رژیم غذایی مناسب داشته باشید. ورزش مرتب انجام دهید و از نشستن طولانی مدت پرهیز کنید. با این کارها به بهتر شدن بواسیر خود کمک خواهید کرد.
https://www.healthline.com/health/hemorrhoids#complications
بیشتر بدانید:
1- درمان بواسیر در بارداری با شناخت علل و علائم آن
2- آیا شیاف یا دارو برای درمان بواسیر در بارداری موثر است؟
3- با داشتن بواسیر (هموروئید)، میشود طبیعی زایمان کرد؟
4- استفاده از پمادهای آنتی هموروئید (بواسیر) در دوران بارداری بی ضرر است؟