مدفوع کردن جنین در شکم مادر و علائم مدفوع کردن جنین چیست؟
در دوران بارداری و تا حدود هفته چهلم آن جفت وظیفه دفع مواد زائد را از بدن جنین بر عهده دارد. در این مدت دستگاه گوارش جنین از لایه زایای اندودرم تشکیل شده و تا پایان دوران جنینی به رشد و نمو خود ادامه می دهد. به همین سبب معمولا تا حوالی هفته 40 تا 42، دفع مواد زاید توسط روده ها انجام نخواهد شد. اما هرقدر زمان از موعد مقرر زایمان بگذرد، احتمال مدفوع کردن جنین در شکم مادر افزایش می یابد که پدیده ای بسیار خطرناک محسوب می شود. در این مطلب برای شما شرح خواهیم داد که علت مدفوع کردن جنین در شکم مادر و نیز علائم مدفوع کردن جنین در شکم مادر چیست.
دلیل مدفوع کردن جنین در رحم مادر چیست؟
صادقانه بگوییم مدفوع نوزاد یک بخش ناخوشایند از فرزند پروری است و شما به عنوان یک مادر با مدفوع و سایر مایعات بدن نوزاد، پس از به دنیا آمدن او درتماس هستید. اما در درون رحم، برای مواد زائد بدن نوزاد چه اتفاقی می افتد؟
در انتهای رشد و نمو جنین در رحم، آنها شروع به انجام بعضی کارها برای تطابق با زندگی پس از تولد می کنند، مانند مدفوع کردن. اکثر نوزادان تا بعد از به دنیا آمدن مدفوع نمی کنند ، بنابراین دیگر لازم نیست شما نگران این باشید که پس از تولد نوزاد در معرض مدفوع او قرار بگیرید. با این حال، مدفوع کردن جنین در شکم مادر محتمل بوده و می تواند منجر به عوارضی شود که آن را سندروم آسپیراسیون مکونیوم می نامیم و باید بلافاصله تشخیص داده شده و اقدامات درمانی انجام شود.
به خواندن این مقاله ادامه دهید تا در مورد جنین در هنگامی که در رحم مادر است و اینکه چه اتفاقی رخ می دهد اگر جنین در رحم و قبل از تولد مدفوع دفع کند، بیشتر بدانید.
مدفوع جنینی، مکونیوم
در طی ماه هایی که جنین در رحم رشد می کند، مواد مغذی را مصرف می کند و مواد زائد آن را دفع می کند. اما در بیشتر موارد این مواد زائد به شکل مدفوع نیستند.
هنگامی که جنین برای بار اول مدفوع می کند، ماده ای به نام مکونیوم دفع می شود. این عمل معمولأ بعد از تولد نوزاد اتفاق می افتد، تقریبأ بلافاصله پس از تولد. مکونیوم یک ماده تیره رنگ متمایل به سبز و قیرگون است. در صورت تغذیه با شیر مادر، احتمالأ در اولین روز پس از تولد شاهد آن خواهید بود.
جنین کمی قبل از تولد این ماده را در روده خود تولید می کند. با این حال، در برخی موارد، عواملی باعث می شود که نوزاد زمانی که هنوز در رحم است مدفوع خود را دفع کند. این مدفوع می تواند وارد مایع آمنیوتیک شود.
چه اتفاقی برای مواد زائد نوزاد می افتد؟
نوزادان در رحم مادر برای دریافت مواد مغذی و همچنین از بین بردن مواد زائد به کمک نیاز دارند. در حقیقت کلیه این اعمال بر عهده جفت است. جفت از سلول هایی ساخته شده است که در هنگام بارداری تشکیل شده اند. جفت به وسیله بند ناف، به جنین وصل می شود، که به عنوان شاهرگ حیاتی زندگی جنین شناخته می شود، زیرا راهی است که مواد مغذی و اکسیژن از طریق آن به جنین منتقل می شود. از طریق جفت، مواد زائد جنین به بیرون منتقل می گردد. بنابراین در طی نه ماه بارداری هیچگونه مدفوع یا مواد زائد در اطراف جنین وجود ندارد. جفت نیز پس از زایمان خارج خواهد شد.
سندرم آسپیراسیون مکونیوم چیست؟
بعد از مدفوع کردن جنین در شکم مادر، مدفوع جنینی و یا همان مکونیوم وارد مایع آمنیوتیک شده و جنین آن را می بلعد، پس از بلع، بخش قابل توجهی از ذرات مدفوع وارد ریه های جنین شده و سبب انسداد راه های هوایی خواهد شد. به همین ترتیب بعد از زایمان، نوزاد دچار سندروم زجر تنفسی شده و احتمال عفونت مجاری تنفسی در او بیشتر خواهد شد.
بیشتر بدانید:
1- دفعات نرمال دفع ادرار و مدفوع در نوزادان چقدر است؟
2- تفاوت بین زجر جنینی و خفگی هنگام تولد با شناخت علل و نشانه های آن
3- همه چیز در مورد مکونیوم یا اولین مدفوع نوزاد