موقع پریدن شیر در گلوی نوزاد چه کنیم و علت پریدن شیر چیست؟
اگر شیر می دهید، احتمالا ترس و وحشت ناشی از پریدن شیر به درون گلوی نوزاد و اضطراب ناشی از خفه شدن احتمالی او را تجربه کرده اید. این اتفاق برای تمامی نوزادان خصوصا در ماه های اول بعد از تولد می افتد اما نکته مهم آن است که شما بدانید موقع پریدن شیر در گلوی نوزاد چه کنیم؟
علت پریدن شیر به درون گلوی نوزاد چیست؟
در روزها و هفته های اول بعد از تولد، تولید و تجمع شیر درون سینه های مادر بسیار زیاد است که با اولین مکش به صورت ناگهانی به بیرون جهش پیدا می کند. به دنبال آن نوزاد که همزمان با مکیدن، نفس نیز می کشد، نمی تواند حجم شیر وارد شده به درون دهانش را ببلعد در نتیجه شیر به درون مجاری تنفسی وارد شده و یا اصطلاحا به داخل گلوی نوزاد می پرد.
موقع پریدن شیر در گلوی نوزاد چه کنیم؟
اگر متوجه علایم خفگی در شیرخوار حین مکیدن شیر شدید برای خارج کردن شیر از مجاری هوایی از کمکهای اولیه استفاده کنید. از آنجا که بدن شیرخوار حساس و ظریف است این کارها را آرام و با احتیاط انجام دهید.
- در حالی که سر و گردن شیرخوار را با دست حمایت میکنید کمی سر او را به سمت پایین خم کنید. بازوی خود را دور قفسه سینه شیرخوار بپیچید. کف دست را روی ناف قرار داده و با دست دیگر که مشت شده با حرکتی ناگهانی و سریع و با فشار ضربهای به سمت معده وارد کنید.
- میتوانید شیرخوار را به شکم برگردانید و ضربات آهستهای به پشتش بزنید اما در این شرایط باید با دست دیگر سر و گردن او را حمایت کنید.
در صورتی که با این اقدامات حال شیرخوار بهتر نشد و به حالت نیمه هوشیار درآمد فورا به اورژانس مراجعه کنید.
چطور میتوان از پریدن شیر به حلق شیرخوار و خفگی پیشگیری کرد؟
موقع پریدن شیر در گلوی نوزاد چه کنیم، روشهای زیادی برای رفع این مشکل وجود دارد:
1- اولین قدم کاهش فشار شیر است. برای این منظور زمانی که شیرخوار را از یک سینه شیر میدهید، مثلا از پستان چپ، کف دست راست خود را روی نوک سینه راست قرار داده و به سمت دندهها به داخل فشار دهید و تا 5 بشمارید. تکرار این کار باعث قطع تولید شیر میشود.
2- شیردهی از یک سینه روش دیگری است که به کاهش فشار شیر کمک میکند. زمانی که شیرخوار تنها از یک سینه تغذیه میشود سینه کاملا خالی شده و شیرخوار به چربی و مواد مغذی شیر به طور کامل دست می یابد. در عین حال در سینه دیگر ترشح شیر متوقف شده و پس از تخلیه کامل یک سینه میتوانید شیردهی از سینه دیگر را آغاز کنید.
3- مطمئن شوید که شیرخوار حین مکیدن پستان به درستی به آن چفت شده و تمام نوک پستان و قسمت اعظم هاله دور آن در دهان شیرخوار قرار دارد. در صورتی که شیرخوار پستان را به درستی در دهان نگیرد حین مکیدن هوا نیز وارد دهانش میشود و اینکار میتواند زمینه ساز نفس کشیدن حین مکیدن شیر و پریدن شیر به مجاری تنفسیاش شود. در عین حال زمانی که شیرخوار به درستی سر سینه را در دهان داشته باشد بهتر میتواند جریان شیر را کنترل کند.
4- برای شیردهی موقعیت نشسته را انتخاب کنید. در این وضعیت شیر باید بر خلاف جاذبه روی به بالا حرکت کند و در نتیجه احتمال افتادن شیر در حلق شیرخوار کمتر میشود.
5- وضعیتی که مادر در آن به پشت خوابید و شیرخوار روی سینه قرار میگیرد هم از فشار شیر کاسته و مانع از پریدن شیر به حلق شیرخوار میشود. تکرار این وضعیت اما میتواند سبب انسداد مجاری شیری شود.
6- شیردهی زیر بغلی نیز وضعیت دیگری است که از فشار شیر میکاهد و مناسب زمانی است که بیرون از منزل هستید.
7- اگر شیر در پستان زیاد است و این موضوع آزار دهندهای شده است میتوانید از کمپرس خنک استفاده کنید. تکرار این عمل سبب کاهش ترشح شیر میشود.
8- در صورتی که به اندازه کافی شیر دارید از تحریک نوک پستان و پمپاژ شیر یا دوش ولرم گرفتن قبل از شیردهی خودداری کنید.
حال که میدانید موقع پریدن شیر در گلوی نوزاد چه کنیم، لازم به ذکر است که مهمترین نکته حفظ آرامش است. این اتفاق برای اغلب نوزادان رخ می دهد و معمولا بدون خطر برطرف خواهد شد.
بیشتر بدانید:
1- همه چیز در مورد شیر دادن به نوزاد،چطور برای شیردهی آماده شویم؟
3- فواید شیردهی پستانی برای مادر و نوزاد
4- آموزش پوزیشن های صحیح شیردهی به نوزاد
منبع: parenting.firstcry