کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد؟چند سال باید به بچه شیر داد؟
تغذیه با شیر مادر فواید بیشماری برای مادر و کودک دارد، اما چه مدت باید شیر بدهید تا از این مزایا بهرهمند شوید؟ و آیا مواردی وجود دارد که ادامه تغذیه با شیر مادر مضر باشد؟ کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد؟ ممکن است شیر دادن تا یک سال برای همه مادران مقدور نباشد. مقاله زیر را بخوانید تا در مورد تغذیه با شیر مادر برای مدت کوتاهتر بیشتر بدانید و اینکه چگونه ترکیب شیر مادر با شیرخشک ممکن است همچنان برای کودک مفید باشد.
کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد؟
سازمان بهداشت جهانی (WHO) و آکادمی اطفال آمریکا (AAP) پیشنهاد میکند مادران سرتاسر جهان باید 6 ماه اول زندگی کودک به شیردهی مشغول شوند. به این معنا که هیچ نوع غذا و نوشیدنی دیگری نباید در این مدت مصرف شود. همچنین تا یک سال اول زندگی، تغذیه با شیر مادر در کنار غذای جامد که از 6 ماهگی شروع میشود، ادامه داشته باشد.
فواید تغذیه با شیر مادر چیست؟
شیر مادر فواید بیشماری دارد حتی اگر به مدت چند روز باشد. در زیر نکاتی در رابطه با شیر مادر و سن کودک میخوانید.
کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد؟ روزهای اول
متخصصان توصیه میکنند کودک پس از به دنیا آمدن در کنار مادر باشد و هر چه زودتر و در ساعات اولیه تولد شروع به نوشیدن شیر مادر کند. فواید شیر دادن در این زمان این است که بین نوزاد و مادر ارتباط پوستی برقرار میشود و غدد شیری مادر تحریک شده و تولید شیر آغاز میشود.
در ابتدا نوزاد مادهای زرد و غلیظ به نام آغوز دریافت میکند. آغوز اولین مرحله شیر مادر است که سرشار از مواد مغذی مهم و آنتیبادیها برای نوزاد است. در روزهای بعدی شیر مادر بیشتر تولید میشود تا تغذیه اولیه نوزاد را فراهم کند و حتی بدن نوزاد را از ابتلا به بیماری در امان نگه دارد.
کودک تا چه زمانی باید شیر مادر بخورد؟ ماه اول
صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) از شیر مادر به عنوان اولین ایمنسازی بدن نوزاد یاد میکنند. شیر مادر آنتیبادیهای پشتیبان تولید میکند و کودک حداقل تا یک سال اول زندگی از این بیماریها درامان است:
• اسهال عفونی
• عفونت گوش
• عفونت قفسه سینه
• مشکلات دیگر سلامتی مانند مشکلات گوارشی
مادران نیز از مزایای هورمونهای اکسیتوسین و پرولاکتین که معروف به هورمونهای حس خوب هستند بهرهمند میشوند. این دو هورمون با هم احساس لذت و کامروایی به مادران میدهد.
مادرانی که نوزاد را از شیر خود تغذیه میکنند، پس از زایمان سریعتر بهبود مییابند. زیرا شیر دادن باعث میشود رحم سریعتر به اندازه قبل خود بازگردد.
کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد؟ ۳ تا ۴ ماهگی
زمانیکه کودک به 3 ماهگی میرسد، شیر مادر به حمایت از دستگاه گوارش کودک ادامه خواهد داد. حتی در برابر برخی حساسیتهای غذایی یا مکملها، مقاومت ایجاد میکند. ادامه شیردهی به مادر کمک میکند روزانه 400 تا 500 کالری مصرف کند که در حفظ وزن سالم پس از زایمان به او یاری میرساند.همچنین شیر دادن به سلامت داخلی بدن مادر کمک میکند. برخی منابع موثق اعتقاد دارند که شیر دادن باعث کاهش خطر ابتلای مادر به دیابت نوع دو، رماتیسم مفصلی و بیماریهای قلبی-عروقی میشود. برای آگاهی از این ارتباط به تحقیقات بیشتر نیاز است.
کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد؟ ۶ ماهگی
فواید شیردهی حتی با اضافه کردن غذای جامد که اغلب پزشکان در 6 ماهگی توصیه میکنند همچنان ادامه دارد. شیر مادر انرژی و پروتئین و ویتامین A، آهن و سایر مواد مغذی مهم را تامین میکند. شیر مادر علاوه بر این فواید از کودک در برابر بیماریها محافظت میکند.
خطر ابتلا به سرطان پستان و سرطانهای دیگر مانند سرطان تخمدان، آندومتر و رحم، در مادری که به این مرحله از شیردهی میرسد کاهش مییابد. در حقیقت، طبق گزارشی که توسط صندوق جهانی تحقیقات سرطان و انستیتوی تحقیقات آمریکایی سرطان در سال 2017 منتشر شده است، در ازای هر 5 ماه شیردهی خطر ابتلا به سرطان پستان تا 2 درصد کاهش پیدا میکند.
شیر دادن مادر در 6 ماه اول تولد کودک تا 98 درصد احتمال باردار شدن را کاهش میدهد البته در صورتی که دوره قاعدگی مادر شروع نشده باشد و به شیر دادن شبانه خود ادامه دهد. اگر برنامه بارداری دیگری ندارید میتوانید از روش مطمئنتری مانند کاندوم استفاده کنید.
کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد؟ ۹ ماهگی
توصیه غذایی برای کودکان 6 تا 12 ماه شامل تغذیه با شیر مادر در صورت تقاضای کودک و مصرف 3 تا 5 مرتبه غذاهای دیگر است. در طول این مدت شیر مادر باید قبل از وعده غذایی و غذای جامد به معنای مکمل غذایی در نظر گرفته شود. غیر از کاهش احتمال ابتلا به سرطان سینه در مادران شیرده، هیچ اشارهای به کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای دیگر در صورت شیردهی طولانیتر از 6 ماه نشده است.
کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد؟ یکسالگی
یکی دیگر از مزایای شیردهی طولانیمدت، صرفه جویی در هزینهها است. با این کار در هزینههای سنگین خرید شیرخشک صرفهجویی میکنید.کودکانی که به مدت یک سال از شیر مادر تغذیه میشوند، سیستم ایمنی قویتری دارند و کمتر نیاز به گفتار درمانی یا انجام ارتودنسی خواهند داشت. چرا؟ به دلیل مکیدن زیاد عضلات داخل دهان و اطراف آن تقویت میشود.
کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد؟ پس از یک سالگی
توصیههای غذایی در یک سالگی و پس از آن شامل شیردهی بر اساس تقاضای کودک و 5 وعده غذای جامد است. در صورت تمایل به قطع شیردهی، میتواند به کودک شیر گاو بدهید یا به دنبال جایگزینی برای شیر مادر باشید. برخی تحقیقات در گذشته به رابطه مصرف طولانیمدت شیر مادر و ضریب هوشی و رشد اجتماعی کودکان اشاره کرده است. هر چند تحقیقات جدیدتر بر این باور است که امکان دارد این تاثیرات بر ضریب هوشی موقتی باشد.
شیردهی به تنهایی در مقایسه با تغذیه ترکیبی
مادران به دلایل مختلف از مکملهای غذایی همراه با یک بطری شیر مادر یا شیرخشکهای تجاری استفاده میکنند. لازم نیست فقط شیر مادر باشد یا اصلا نباشد!! کودک همچنان میتواند از مزایای شیر مادر بهرهمند شود.به ترکیب برخی غذاها با شیر مادر و برخی با شیرخشک، ترکیب غذایی میگویند. برخی مزایای ترکیبهای غذایی شامل موارد زیر است:
• برقراری ارتباط عاطفی پوستی با مادر
• مزایای مکیدن پستان برای رشد دهان و قرار گرفتن در معرض آنتیبادیهایی که برای پیشگیری از بیماریها و آلرژی به کودک کمک میکند.
• ادامه فواید سلامتی برای مادر
تغذیه ترکیبی برای مادرانی که کارمند هستند و نمیتوانند یا دوست ندارند سر کار شیر بدوشند مفید است. به خاطر داشته باشید برخی کودکان ممکن است «چرخه را معکوس کنند» و هنگامیکه با مادر هستند بیشتر شیر بخورند.
کودک تا چه زمانی باید شیر خشک بخورد؟
مدت زمان ارائه شیر خشک به کودک معمولا تا دو سالگی درنظر گرفته می شود. از آنجا که شیر خشک بسیاری از فواید شیر مادر همچون ایمنی زایی و تغییر ترکیب همگام با رشد نوزاد را ندارد و نیز هیچگونه فایده ای برای سلامتی مادر نخواهد داشت، دلیلی برای طولانی کردن مدت زمان آن وجود ندارد. بعلاوه شیر خشک فرآوری شده شیر گاو است و شما می توانید بعد از یکسالگی شیر گاو را در شیشه یا فنجان به کودکتان ارائه دهید.
حال که می دانید شیردهی به کودکتان تا هر سن چه فوایدی را برای او و شما به دنبال دارد، بهتر می توانید تصمیم بگیرید که کودک تا چه زمانی باید شیر بخورد و چه زمانی باید او را از شیر بگیرید.
مطالعه بیشتر:
1- شیردهی موفق ، چگونه شیردهی موفقی داشته باشیم؟
2- میزان شیر مورد نیاز نوزاد ونوزاد من چه مقدار شیر باید بخورد؟
3- مدت زمان شیردهی به نوزاد چقدره و کی بچمو از شیر بگیرم؟
4- مزایای شیر مادر برای نوزاد ،مهمترین مزایای شیر مادر چیست؟