molfix-مولفیکس

تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری می تواند سبب نازایی شود؟

تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری می تواند سبب نازایی شود؟

بسیاری از زنان و مردان به دلایل گوناگون از داروهای ضدافسردگی استفاده می کنند و نگران تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری هستند. آنها می پرسند که آیا تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری من می تواند سبب نازایی شود؟ با ما تا پایان این مطلب همراه باشید تا برایتان همه چیز را در مورد تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری شرح دهیم.

آیا تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری حقیقت دارد؟

بر اساس پژوهش های انجام شده در مورد تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری، بین استفاده از داروهای ضدافسردگی و ناباروری رابطه وجود دارد. برخی مطالعات وجود مدرک قطعی مبنی بر تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری خانمها را رد می کنند در حالی که بسیاری دیگر مؤید تأثیر داروهای ضد افسردگی بر باروری مردان هستند.

در این خصوص مباحث و نظرات متفاوتی وجود دارد. نخست اینکه تاثیر بر میل جنسی یکی از عوارض داروهای ضدافسردگی است که به طور غیرمستقیم بر قدرت باروری تأثیر می گذارد. گاهی اوقات تلاش برای بارداری خود موجب افسردگی و استفاده از دارو می شود، در اثر مصرف این داروها میل جنسی و توانایی تولید مثل فرد تحت تاثیر قرار می گیرد. به طور کلی توانایی بارداری از افسردگی و مشکلات مربوط به آن تاثیر می پذیرد.

حتی بعد از بارداری نیز مسائل مرتبط به بارداری و ضدافسردگی در این زمینه مطرح می گردد. براساس یک نظریه، قطع داروهای ضدافسردگی در دوران بارداری می تواند موجب بروز افسردگی شود که تاثیر بر سلامت جنین، زایمان زودرس، سقط جنین و غیره از پیامدهای آن است.

آیا داروهای ضد افسردگی موجب ناباروری می شوند؟

داروهای ضدافسردگی به عنوان یکی از عوامل ناباروری در مردان و نه چندان در زنان مطرح هستند اما در پاسخ به اینکه آیا ضدافسردگی ها علت واقعی ناباروری به شمار می آیند، باید کمی محتاط تر نتیجه گیری کرد.

افسردگی خود بر میل جنسی و قدرت باروری فرد تأثیر می گذارد. علاوه بر این، افراد افسرده اغلب به سوء مصرف مواد، پرخوری، رژیم غذایی نامناسب و کمبود تحرک بدنی روی می آورند که منجر به مشکلات کلی سلامت از جمله باروری خواهد شد. مقادیر بالاتر هورمون استرس یا کورتیزول نیز می تواند بر باروری تأثیر بگذارد.

توصیه می شود بیماران برای بررسی علت دقیق ناباروری با پزشک مشورت کنند چرا که ناباروری با توجه به علل مختلفی رخ می دهد که داروی ضد افسردگی تنها یکی از آنها است.

1- اثرات ضد افسردگی بر باروری مردان

داروهای ضدافسردگی باعث شکستگی بیشتر DNA در اسپرم ها می شوند. این قطعه قطعه شدن بر توانایی باروری اسپرم ها تأثیر منفی دارد. شکستگی یا قطعه قطعه شدن DNA در اسپرم مردانی که هرگز ضدافسردگی مصرف نکرده اند، اتفاق نمی افتد. بنابراین، داروهای ضد افسردگی بیشتر باعث ناباروری در آقایان خواهد شد. مهارکننده های انتخابی بازجذب مجدد سروتونین یکی از رایج ترین ضدافسردگی ها هستند. این داروها بر هورمون های بدن تأثیر می گذارند لذا اختلال در نعوظ و مشکلات انزال را به همراه دارند که البته دائمی نیستند و با قطع دارو از بین می روند. این داروها حداقل تأثیر را بر باروری خانمها دارند.

2- اثرات ضد افسردگی بر باروری خانمها

در خصوص تأثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری خانمها اطلاعات در دسترس نیست. پژوهشهای بیشتری نیاز است تا ثابت شود آیا افسردگی یا داروهای ضدافسردگی بر روی باروری خانمها تأثیر می گذارد یا خیر.

مطالعات نشان داده اند که در بهترین حالت داروهای ضدافسردگی بر روی میل جنسی خانمها و به طور غیرمستقیم بر باروری تاثیر دارند. برخی مطالعات به این نتیجه رسیدند که مهارکننده های بازجذب سروتونین در زمان اقدام به بارداری و در دوران بارداری برای خانمها نسبتاً ایمن ترند. بر اساس مطالعه دیگری، بارداری طبیعی در خانمهایی که داروی ضدافسردگی مصرف می کنند، دشوارتر است.

اگر از داروهای ضدافسردگی استفاده می کنید و قصد بارداری دارید، توجه داشته باشید که بر اساس نظر پژوهشگران استفاده از داروهای ضدافسردگی قطعاً احتمال بارداری را در همان ماه کاهش می دهد. چنانچه حین استفاده از داروهای ضدافسردگی، قصد بارداری دارید، حتما با پزشک مشورت کنید تا از تأثیر آن بر شما مطلع باشد.

در صورت مصرف داروهای ضدافسردگی و تصمیم به بارداری، چه باید کرد؟

خوب! حال که داروی ضدافسردگی مصرف می کنید و قصد بارداری دارید، تکلیف چیست؟ چگونه داروهای ضدافسردگی و بارداری در کنار یکدیگر می توانند منجر به زایمانی سالم و ایمن شوند؟ این به شرایط مرد در صورت مصرف داروهای ضدافسردگی نیز بستگی دارد.

• در مورد اینکه داروهای ضدافسردگی وضعیت شما را بهتر می کند یا بدتر و یا اینکه تاثیری بر شرایط شما ندارد و نیز در خصوص تنظیم دوز مناسب نظر پزشک را جویا شوید.

• درمان های جایگزینی مانند روش های درمانی شناختی رفتاری، یوگا، مشاوره درمانی، خانواده درمانی، رژیم غذایی، تغییر سبک زندگی و غیره را امتحان کنید. به کمک این روشها کمتر به داروهای ضدافسردگی وابسته خواهید بود.

• اگر در خانواده خودتان یا همسرتان سابقه افسردگی وجود دارد، این موضوع را با متخصص درمیان بگذارید تا بهترین گزینه برای خودتان، خانواده و فرزندی که در راه دارید پیشنهاد شود.

• برای تقویت میل جنسی می توانید در کنار داروهای ضدافسردگی از داروی دیگری مانند ویاگرا استفاده کنید.

مطالعات نشان داده اند که سیلدنافیل با نام تجاری ویاگرا " عملکرد جنسی را تا 55 درصد در آقایانی که داروهای ضدافسردگی مصرف می کنند، افزایش می دهد. اما از خوددرمانی بپرهیزید و حتما با نظر پزشک مصرف کنید.

• سعی کنید گاهی از مصرف داروهای ضدافسردگی خودداری کنید و در همان برهه باردار شوید. در مورد اینکه آیا با نوع داروی ضدافسردگی که شما مصرف می کنید، این روش بی خطر است یا نه، پزشک باید تصمیم بگیرد.

• در افسردگی های حاد یا پیچیده، استفاده از داروهای ضدافسردگی ضروری و حتی نجات دهنده جان بیمار است. بنابراین، حتما قبل از هر اقدام به پزشک مراجعه کنید.

تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری فرآیندی پیچیده و با عواقب بسیار مهمی است. برای تصمیم گیری در خصوص همزمانی این دو، مشورت با پزشک ضروری است.

مطالعه بیشتر:

عوارض مصرف داروهای ضد افسردگی در بارداری

آیا مصرف قرص ضد افسردگی در بارداری مجاز است؟

مصرف دارو در زمان اقدام به بارداری آیا مجاز و بی خطر است؟

بهترین زمان اقدام به بارداری بعد از قطع مصرف قرص ضد افسردگی چه زمانیست؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های تاثیر داروهای ضدافسردگی بر باروری

آیا داروهای ضد افسردگی بر باروری مردان اثر می گذارد؟

داروهای ضد افسردگی باعث شکستگی بیشتر DNA در اسپرم ها می شوند. این قطعه قطعه شدن بر توانایی باروری اسپرم ها تأثیر منفی دارد. شکستگی یا قطعه قطعه شدن DNA در اسپرم مردانی که هرگز ضد افسردگی مصرف نکرده اند، اتفاق نمی افتد. بنابراین، داروهای ضد افسردگی بیشتر باعث ناباروری در آقایان خواهد شد. مهارکننده های انتخابی بازجذب مجدد سروتونین یکی از رایج ترین ضد افسردگی ها هستند. این داروها بر هورمون های بدن تأثیر می گذارند لذا اختلال در نعوظ و مشکلات انزال را به همراه دارند که البته دائمی نیستند و با قطع دارو از بین می روند. این داروها حداقل تأثیر را بر باروری خانمها دارند

آیا داروهای ضد افسردگی بر باروری زنان اثر می گذارد؟

مطالعات نشان داده اند که در بهترین حالت داروهای ضد افسردگی بر روی میل جنسی خانمها و به طور غیر مستقیم بر باروری تاثیر دارند. برخی مطالعات به این نتیجه رسیدند که مهار کننده های بازجذب سروتونین در زمان اقدام به بارداری و در دوران بارداری برای خانمها نسبتاً ایمن ترند. بر اساس مطالعه دیگری، بارداری طبیعی در خانمهایی که داروی ضد افسردگی مصرف می کنند، دشوارتر است.

داروی ضد افسردگی مصرف می کنم و می خواهم باردار شوم، چیکار کنم؟

اگر از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنید و قصد بارداری دارید، توجه داشته باشید که بر اساس نظر پژوهشگران استفاده از داروهای ضد افسردگی قطعاً احتمال بارداری را در همان ماه کاهش می دهد. چنانچه حین استفاده از داروهای ضد افسردگی، قصد بارداری دارید، حتما با پزشک مشورت کنید تا از تأثیر آن بر شما مطلع باشد.

در صورت مصرف داروهای ضد افسردگی و تصمیم به بارداری، چه باید کرد؟

• در مورد اینکه داروهای ضد افسردگی وضعیت شما را بهتر می کند یا بدتر و یا اینکه تاثیری بر شرایط شما ندارد و نیز در خصوص تنظیم دوز مناسب نظر پزشک را جویا شوید. درمان های جایگزینی مانند روش های درمانی شناختی رفتاری، یوگا، مشاوره درمانی، خانواده درمانی، رژیم غذایی، تغییر سبک زندگی و غیره را امتحان کنید. به کمک این روشها کمتر به داروهای ضد افسردگی وابسته خواهید بود.

منبع: parenting.firstcry

دیگر مطالب اقدام به بارداری و نکات مهم برای اقدام بارداری صحیح

مطالب دیگر این دسته بندی را می توانید در این بخش مشاهده کنید