چای افسنطین در بارداری و خواص چای افسنطین در بارداری چیست؟
افسنطین، گیاهی دارویی و پرفایده با قدمتی دیرینه است که خواص بسیار زیادی برای سلامتی ما به همراه دارد. درمیان فواید بی شمار این گیاه، درمان کم خونی از همه برجسته تر و شناخته شده تر است و به همین دلیل نیز چای افسنطین در میان خانم ها به دمنوشی پرطرفدار تبدیل شده است. اما آیا مصرف چای افسنطین در بارداری نیز می تواند به حل مشکل کم خونی مادران باردار کمک کرده و عارضه یا خطری برایشان به همراه ندارد؟ این سوالی است که با خواندن ادامه متن به پاسخ آن خواهید رسید.
افسنطین چیست؟
گیاه دارویی افسنطین یا افسنتین (Artemisia absinthium) که با نام های خاراگوش و یا برنجاسف کوهی نیز شناخته می شود، گونه گیاهی بسیار مهمی در تاریخ پزشکی است که قدمت استقاده از آن به دوران قرون وسطی برمی گردد. این گیاه که بومی مناطق معتدل اروپا همچون اسکاتلند و اسکاندیناوی است، در حال حاضر در سایر نقاط جهان مانند آسیای غربی، شمال آفریقا و آمریکای شمالی نیز به عنوان گیاه دارویی کشت و پرورش داده شده و از آن برای مصارف پزشکی گوناگون استفاده می شود. اگرچه افسنطین به طور طبیعی در مزارع کشت نشده، کنار جاده ها و یا در دامنه های صخره ای رشد می کند، اما بهترین شرایط برای رشد آن، زمین های خشک، غیراسیدی، شنی و غنی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند.
از نظر ظاهری، افسنطین که از تیره درمنه (Artemisia) است، گیاهی علفی و چند ساله و بسیار معطر است که می تواند در حدود 0.5 تا 1.1 متر رشد کرده و گاهی اوقات نیز ممکن است بلندای آن تا 1.5 متر و یا حتی بیشتر هم برسد. ساقه های افسنطین مستقیم و محکم هستند، برگ های بلند آن با طولی در حدود 20 سانتی متر و عرض بین 3 تا 7 سانتی متر، به رنگ سبز نقره ای بوده و به صورت مارپیچ مرتب شده و هر کدام به دو یا سه برگچه تقسیم می شوند. جالب توجه است که برگ ها و ساقه های این گیاه با کرک های ابریشمی ظریف پوشیده شده است که رنگی مایل به خاکستری داشته و از گیاه در برابر درجه حرارت بالا و خشکسالی طولانی مدت محافظت می کنند. گل های کوچک، کروی شکل و زرد و قرمز رنگ افسنطین، در قسمت های بالایی گیاه و در فصل تابستان و پاییز پدیدار شده و بوی زیادی دارند. البته که ریشه افسنطین نیز بسیار معطر است.
قابل توجه ترین ترکیب گیاهی افسنطین، ترکیبی به نام توجون است که اگرچه فوایدی دارد اما در عین حال دریافت بیش از حد آن، می تواند سمی باشد.
خواص چای افسنطین در بارداری
گیاه افسنطین از سالیان دور تاکنون، همیشه مورد توجه متخصصان گیاهشناسی و دارویی بوده و علاوه بر کاربردهای آن در لوازم آرایشی و صنایع غذایی، منافع مختلفی برای سلامتی نیز به دنبال دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- دارای خواص ضد قارچ و ضد میکروبی،
- منبع آنتی اکسیدان های طبیعی،
- ضد افسردگی،
- موثر در محافظت از کبد،
- تسکین دهنده درد،
- ضد التهاب،
- تسکین درد و تورم ناشی از التهاب مفاصل در آرتروز و آرتریت روماتوئید ،
- مبارزه با عفونت های انگلی،
- مبارزه با واکنش های استرس اکسیداتیو در بدن و در نتیجه کاهش خطر بروز سرطان، بیماری های قلبی، آلزایمر و سایر بیماری ها،
- موثر در تسکین بیماری کرون (بیماری که مشخصه آن التهاب غشای دستگاه گوارش است و علائمی همچون اسهال، خستگی، گرفتگی شکم و سایر مشکلات گوارشی را به دنبال دارد)،
- بهبود روند هضم،
- افزایش اشتها و کمک به درمان لاغری،
- درمان ناراحتی معده،
- کمک به حل مشکل بیماری کیسه صفرا،
- درمان گرفتگی (اسپاسم) روده،
- موثر در افزایش حافظه و مقابله با مشکل فراموشی،
- افزایش میل جنسی و تقویت بنیه جنسی،
- درمان کم خونی،
- تقویت کننده قلب،
- درمان بیماری مالاریا،
- پایین آورنده تب،
- افزایش میزان انرژی بدن،
- رفع گلو درد و بوی بد دهان،
- تسریع روند بهبود زخم،
- درمان بی خوابی،
- تسکین سردرد،
- درمان سرگیجه،
- بهبود خلق و خو و برطرف ساختن عصبانیت،
- کاستن از شدت مشکل ریزش مو،
- موثر در حل مشکل زردی و یا رنگ پریدگی پوست،
- برطرف ساختن استرس و اضطراب،
- منظم ساختن چرخه های قاعدگی،
- کمک به شروع خونریزی قاعدگی (قاعده آور)،
- کاهش علائم ناشی از یائسگی و ...
با توجه به اینکه مطالعه معتبری بر روی زنان باردار انجام نشده، هیچ خاصیتی برای مصرف چای افسنطین در بارداری ذکر نشده است.
آیا مصرف چای افسنطین در بارداری بی خطر است؟
خیر! محققان بر این باور هستند که اگر حامله هستید، باید دور چای افسنطین در بارداری را یک خط قرمز پررنگ بکشید، زیرا مصرف چای افسنطین در بارداری ممکن است باعث سقط جنین و یا زایمان زودرس شود.
عوارض چای افسنطین در بارداری
درست مانند سایر گیاهان دارویی، گیاه و چای افسنطین در عین پرفایده بودن، میتواند با عوارضی نیز همراه باشد. در حقیقت بر اساس تحقیقات انجام شده اگرچه استفاده کوتاه مدت از گیاه و چای افسنطین (دو تا چهار هفته) نسبتاً بی خطر است، اما مصرف طولانی مدت (بیشتر از 4 هفته) و یا مصرف مقادیر بیشتر از حد مجاز آن، می تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد، از جمله:
- تشنج (به ویژه در صورت مصرف بیش از حد)،
- کاهش اثر داروهای رایج ضد تشنج مانند گاباپنتین و پریمیدون،
- تداخل با وارفارین و افزایش خطر خونریزی،
- افزایش خطر ابتلا به نارسایی کلیه (به ویژه در صورت ابتلا به مشکلات کلیوی)،
- بروز واکنش های آلرژیک (اگر به گل محمدی و گل همیشه بهار حساسیت دارید، ممکن است به افسنطین نیز واکنش نشان دهید)،
- ناراحتی گوارشی،
- حالت تهوع و استفراغ،
- بی خوابی،
- سرگیجه،
- توهم،
- بی قراری،
- لرزش بدن،
- تشنگی،
- و حتی فلج و مرگ (در صورت مصرف بیش از حد خود گیاه افسنطین)،
به نظر می رسد علاوه بر خطر سقط جنین و یا زایمان زودرس، مصرف چای افسنطین در بارداری عوارض ذکر شده در بالا را نیز به همراه داشته باشد، که علاوه بر سلامت مادر، سلامت جنین درون رحم او را نیز به صورت جدی تهدید می کنند. بنابراین تحت هیچ شرایطی به سراغ مصرف چای افسنطین در بارداری نروید.
مطالعه بیشتر:
آیا چای سبز در دوران بارداری مفید است؟
نوشیدن چای در دوران شیردهی آیا ایمن است؟
خوردن چای در دوران بارداری چه مقدار مجاز است؟
انواع دمنوش های آرامبخش و خواب آور در بارداری