سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری
هفته بیست و سوم بارداری، زمانی است که بیشتر مادران، می توانند حرکات وروجک کوچک درون رحمشان را احساس کنند و به همین دلیل نیز، به نسبت هفته های گذشته، آرامش بیشتری دارند، زیرا به راحتی می توانند از زنده بودن دلبند خود مطمئن شوند. اما هنوز هم، بهترین راه برای ارزیابی دقیق وضعیت جنین در درون رحم، سونوگرافی است. اگر می خواهید بدانید که در سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری، باید منتظر چه نتایجی باشید، از خواندن ادامه این مطلب غافل نشوید.
سونوگرافی هفته بیست و سوم
تا پایان هفته 23 بارداری وزن جنین بین 600-500 گرم و طول بدن او 28/9 cm خواهد بود.
در این مرحله از رشد جنین، بافت چربی در بدن جنین شکل گرفته و جنین در حال وزن گیری است. حرکات تند چشم آغاز شده است.
در سونوگرافی چه میبینید؟
در این تصویر میتوانید ساختار کامل بدنی جنین را ببینید. البته چون قد جنین از فرق تا کفل به بیش از 20 سانتی متر رسیده است در تصویر به طور کامل جا نمیشود. جنین در این مرحله هنوز کم وزن است اما به زودی وزن گیری را آغاز خواهد کرد.
آیا انجام سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری ضروری است؟
در بررسی های روتین و استاندارد بارداری، جایی برای سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری، در نظر گرفته نشده است. اما درست مانند هر زمان دیگری از بارداری، اگر پزشک به هر دلیل، این سونوگرافی را درخواست نماید، انجام دادن آن ضروری خواهد بود.
چرا باید در هفته بیست و سوم بارداری سونوگرافی انجام دهید؟
به صورت کلی، شما زمانی باید در هفته 23 بارداری، سونوگرافی انجام دهید، که پزشکتان به وجود مشکلی که ممکن است، سلامت جنین و بارداری را تهدید کند، شک نماید. از جمله:
- درد و انقباضات رحمی،
- حس نکردن حرکات جنین،
- درد در شکم، کمر و واژن،
- احساس سنگینی در واژن،
- سفت شدن و گرفتگی عضلات رحمی،
- خروج ترشحات غیرمعمول که به رنگ آب و به گرمی ادرار هستند،
- خونریزی و لکه بینی،
- و کوچک یا بزرگ بودن غیرمعمول رحم،
به علاوه اگر لازم باشد نتایج به دست آمده در سونوگرافی های قبلی، مورد پایش و پیگیری مجدد قرار بگیرند، این احتمال وجود دارد که پزشک سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری را درخواست نماید.
سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری چقدر طول میکشد؟
مدت زمان بازم برای انجام سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری، وابسته به علت انجام آن متفاوت بوده و به طور میانگین ممکن است در حدود 15 تا 30 دقیقه طول بکشد.
پزشک چه چیزهایی را میتواند در سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری تشخیص دهد؟
جنین در هفته 23 بارداری، به اندازه یک گریپ فروت رسیده، بزرگ شده است و درست همانطور که به صداهای بلند و لمس شدن دیواره شکمی توسط شما پاسخ می دهد و حرکت می کند، در هنگام انجام سونوگرافی نیز بسیار پر جنب و جوش و فعال است. بنابراین حرکات جنین، یکی از مهم ترین مواردی هستند که پزشک در سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری می تواند آن را تشخیص دهد. به علاوه، ما انتظار داریم این پارامترها نیز در سونوگرافی هفته 23 دیده شوند:
- ضربان قلب جنین (FHR) و ریتم آن،
- سن و وزن دقیق جنین و میزان اختلاف آن با مقادیر مورد انتظار برای هفته بارداری (برای ارزیابی اختلالات رشد جنین مانند محدودیت رشد داخل رحمی)،
- میزان مایع آمنیوتیک،
- وضعیت جفت شامل: محل قرارگیری آن، درجه پیری (Grade) یا همان کلسیفیکاسیون جفت،
- وضعیت بند ناف، پیچش بند ناف به دور اندام ها و به ویژه گردن جنین،
- ارگان های داخلی و اندام های بیرونی بدن جنین و به ویژه اندام های تناسلی،
- و پلک زدن جنین و باز و بسته کردن چشم ها.
اگر در سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری ضربان قلب شنیده نشود، یعنی چه؟
هرچقدر که سن بارداری بالاتر می رود، احتمال خطا در یافته های سونوگرافی به حداقل می رسد، زیرا جنین به قدری بزرگ شده که به راحتی می توان بخش مختلف بدن او را مورد بررسی قرار داد. در سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری، در صورت تمایل پزشک حتی می توان حفره های قلب جنین را نیز ارزیابی نمود و بنابراین شنیده نشدن ضربان قلب، یافته مهم و جدی است که لزوم بررسی های اورژانسی را مطرح می کند. متاسفانه اگر مشخص شود که خطای سونوگرافی رخ نداده، نشنیدن ضربان قلب در سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری، مساوی است با مرگ خاموش جنین در درون رحم و خاتمه بارداری.
اگر در سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری جنین مشکل داشته باشد، باید چه کاری انجام دهیم؟
در کشور ایران، با گذر از هفته 19 بارداری، فرصت برای سقط قانونی به پایان می رسد اما با این وجود، باز هم نباید نسبت به یافته های سونوگرافی بی اهمیت بود، زیرا در بسیاری از موارد، به کمک آن ها می توان تصمیماتی را گرفت که تضمین کننده سلامت جنین و بارداری در ادامه این مسیر نه ماهه هستند.
بنابراین اگر سونوگرافی هفته بیست و سوم بارداری، پزشک به وجود مشکلی شک کند، باید تحت نظر او بررسی های تکمیلی را انجام دهید که از جمله آن ها می توان به تکرار سونوگرافی در هفته های آینده، اکوکاردیوگرافی قلب جنین و سونوگرافی کالر داپلر عروق جفتی و ... اشاره نمود که بسته به نوع مشکل و صلاحدید پزشک انتخاب خواهند شد.
مطالعه بیشتر:
هفته بیست و سوم بارداری | بایدها و نبایدها مادر و جنین
عکس جنین در هفته بیست و سوم بارداری تصویر و اندازه جنین
اطلاعاتی که انواع سونوگرافی بارداری در اختیار مادران قرار می دهد
سونوگرافی چه چیزی را نشان میدهد و انواع آن چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟