خونریزی و لکه بینی ناشی از دپوپروورا Depo-Provera را چگونه متوقف کنیم؟
دپوپروورا، یک روش جلوگیری از بارداری هورمونی تزریقی است که می تواند از بارداری های ناخواسته و برنامه ریزی نشده جلوگیری کند. این روش تزریق جلوگیری از بارداری، دوز بالایی از هورمون پروژستین را به بدن می رساند. پروژستین یک نسخه مصنوعی از پروژسترون است که هورمونی جنسی طبیعی در بدن ما است.خونریزی غیرطبیعی، شایع ترین عارضه جانبی این روش جلوگیری از بارداری تزریقی است. برای بسیاری از بانوان، این عارضه جانبی اغلب با گذشت زمان از بین می رود. اگر در حال تزریق دپوپروورا هستید و خونریزی غیرمعمول را تجربه می کنید، در این مقاله می توانید هر آنچه را که در این رابطه لازم است، بخوانید.
دپوپروورا چگونه کار می کند؟
پروژستین، هورمون موجود در دپوپروورا، به سه طریق از بارداری جلوگیری می کند. اول، مانع از رها شدن تخمک از تخمدان، در حین تخمک گذاری می شود. بدون داشتن تخمک برای لقاح، احتمال باردار شدن شما صفر است. این هورمون همچنین به افزایش تولید مخاط در دهانه رحم کمک می کند. این مخاط چسبناک مانع از ورود اسپرم به رحم می شود.
در نهایت، این هورمون میزان رشد آندومتر را کاهش می دهد. آندومتر، همان بافتی است که داخل رحم شما را فرش کرده است. بنابراین حتی اگر تخمک گذاری داشته باشید و اسپرم بتواند تخمک را بارور کند، بعید است که این تخمک بارور شده بتواند به دیواره رحم شما متصل شود. این به این دلیل است که هورمون پروژستین لایه اندمتر رحم را نازک کرده و در نتیجه آن را برای لانه گزینی و رشد جنین نامناسب می کند.
تزریق آمپول جلوگیری از بارداری دپوپروورا، به مدت سه ماه از بارداری پیشگیری می کند. با توجه به گفته شرکت سازنده دپوپروورا، میزان اثربخشی این روش در جلوگیری از بارداری بسیار بالا بوده و بین 99.3 تا 100 درصد متغیر است.
برای حفظ اثر جلوگیری از بارداری این روش، هر 12 هفته، باید مجددا یک نوبت تزریق انجام دهید. اگر از زمان تزریق گذشته بود و به بیانی اگر دیر کردید، از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنید و یا از روش جلوگیری همراه مانند کاندوم کمک بگیرید. در صورتی که دپوپروورا در زمان های تعیین شده، تزریق نشود، پزشک احتمالاً از شما می خواهد تا قبل از تزریق مجدد، در ابتدا آزمایش بارداری انجام دهید.
همچنین، اگر بیش از یک هفته تاخیر در تزریق دپوپروورا داشتید و در طی 120 ساعت یا پنج روز گذشته رابطه جنسی محافظت نشده ای را انجام دادید، ممکن است لازم باشد تا از یک روش پیشگیری از بارداری اضطراری مانند قرص جلوگیری از بارداری اورژانسی استفاده کنید.
دپوپروورا چه عوارضی دارد؟
دپوپروورا می تواند باعث خونریزی غیرطبیعی و سایر عوارض جانبی شود.
1. خونریزی نامنظم
شایع ترین عارضه جانبی آمپول جلوگیری از بارداری تزریقی دپوپروورا، خونریزی غیرطبیعی است. شما ممکن است 6 تا 12 ماه پس از اولین استفاده از این آمپول، اختلالات قاعدگی و خونریزی های غیرطبیعی را تجربه کنید. شایع ترین مشکلات قاعدگی عبارتند از:
1. خونریزی در وسط سیکل،
2. دوره های قاعدگی سنگین (خونریزی شدید)،
3. دوره های قاعدگی سبک تر یا متوقف شدن پریود،
2. خونریزی در وسط سیکل،
برخی از بانوان پس از شروع تزریق دپوپروورا، برای چندین ماه دچار خونریزی یا لکه بینی در فواصل بین پریودها می شوند. هفتاد درصد از بانوانی که از این روش ضد بارداری استفاده می کنند، در اولین سال استفاده از آن خونریزی غیرمنتظره ای را تجربه خواهند کرد.
3. دوره های قاعدگی سنگین (خونریزی شدید)،
ممکن است متوجه شوید که استفاده از روش جلوگیری از بارداری دپوپروورا، پریودهای شما را سنگین تر و طولانی تر کرده است. اگرچه این عارضه چندان رایج نیست، اما احتمال وقوع آن وجود دارد. این مشکل ممکن است بعد از چندین ماه استفاده از دپوپروورا برطرف شود.
4. دوره های قاعدگی سبک تر یا متوقف شدن پریود،
پس از یک سال تزریق دپوپروورا، نیمی از بانوان گزارش می دهند که دیگر پریود نمی شوند. رخ ندادن عادت ماهانه، که آمنوره نامیده می شود، در هنگام استفاده از آمپول جلوگیری از بارداری بی خطر و معمول است. به علاوه اگر پریود شما به طور کامل متوقف نشود، ممکن است دوره های قاعدگی با خونریزی بسیار سبک تر و کوتاهتر را تجربه کنید.
سایر عوارض جانبی
علاوه بر خونریزی غیرمعمول، سایر عوارض جانبی ناشی از تزریق دپوپروورا، اغلب نادر و خفیف هستند. این عوارض جانبی می توانند شامل موارد زیر باشند:
• درد شکم،
• افزایش وزن،
• تغییر در اشتها،
• تغییر خلق و خو،
• تغییر در میل جنسی،
• ریزش مو،
• آکنه،
• افزایش موهای صورت و بدن،
• حساسیت به لمس در سینه ها،
• احساس درد در سینه ها،
• سردرد،
• حالت تهوع،
• سرگیجه،
• ضعف،
• خستگی،
اکثر بانوان در طی چند ماه یا پس از چند دوره تزریق، با هورمون های آمپول ضد بارداری سازگار شده و تطابق پیدا می کنند. مشکلات جدی ناشی از این روش بسیار نادر هستند.
علت عوارض جانبی دپوپروورا چیست؟
در هر بار تزریق دپوپروورا، دوز بالایی از پروژسترون وارد بدن شما می شود. با هر تزریق، بدن به زمان نیاز دارد تا به این سطح جدید از هورمون ها عادت کند. چند ماه اول تزریق آمپول جلوگیری از بارداری، ممکن است بدترین عوارض و علائم را تجربه کنید. اما پس از تزریق سوم یا چهارم، بدن شما متوجه خواهد شد که چگونه به این افزایش هورمونی واکنش نشان دهد و بنابراین با گذشت زمان ممکن است کمتر دچار مشکل و عارضه شوید.
از آنجا که آمپول ضد بارداری سه ماهه، برای طولانی مدت طراحی شده است، پس از تزریق آن، هیچ کاری نمی توانید برای جلوگیری از تأثیر هورمون ها انجام دهید. در عوض، باید منتظر عوارض و علائم جانبی باشید.
اگر پریودهای شما بسیار سنگین شد یا اگربیش از 14 روز خونریزی مداوم داشتید، با پزشک خود صحبت کنید. این بسیار مهم است که در مورد آنچه که تجربه می کنید با پزشک خود مشورت کنید تا او بتواند طبیعی بودن یا نبودن این مسائل را تعیین کند. این کار همچنین به پزشک شما اجازه می دهد تا عوارض احتمالی و جدی را تشخیص دهد.
عوامل خطری که باید در نظر داشته باشید
اگرچه بسیاری از بانوان می توانند بدون هیچ گونه عارضه یا مشکلی از این روش پیشگیری از بارداری استفاده کنند، اما تزریق دپوپروورا برای همه افراد بی خطر نیست. بنابراین قبل از شروع این روش، بهتر است در رابطه با تمام گزینه های جلوگیری از بارداری و عوامل خطر احتمالی با پزشک خود صحبت کنید تا بهترین تصمیم را بگیرید.
در صورت وجود هر یک از شرایط زیر، نباید از دپوپروورا استفاده کنید.
• سرطان سینه دارید یا در گذشته به آن مبتلا بوده اید.
• باردار هستید.
• مشکلات نازک شدن استخوان یا شکنندگی استخوان، از جمله شکستگی و ترک خوردن استخوان را تجربه کرده اید.
• از آمینوگلوتتیمید استفاده می کنید (دارویی است که برای درمان بیماری کوشینگ استفاده می شود).
• می خواهید به زودی باردار شوید.
ایبوپروفن یا استروژن برای جلوگیری از خونریزی ناشی از تزریق دپوپروورا
اکثر عوارض جانبی ناشی از آمپول ضد بارداری دپوپروورا، پس از شش ماه اول از بین می روند. با این حال، در صورت مشاهده عوارض جانبی مانند خونریزی و لکه بینی، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید، به ویژه اگر این عوارض برای شما مشکل ساز شده اند!
برخی از داروها ممکن است به جلوگیری از خونریزی و لکه بینی ناشی از تزریق آمپول ضد بارداری دپوپروورا کمک کنند. با این حال، هیچ مدرکی مبنی بر استفاده معمول از این نوع درمان وجود ندارد.
اولین گزینه ای که ممکن است پزشک به شما پیشنهاد کند، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID)، مانند ایبوپروفن (ادویل) است. این احتمال وجود دارد که پزشک از شما بخواهد تا این دارو را برای پنج تا هفت روز مصرف کنید.
اگر این داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی موثر نباشند، ممکن است پزشک استروژن مکمل را پیشنهاد کند. تصور می شود که مکمل استروژنی روند ترمیم و انعقاد بافت را بهبود می بخشد. مکمل استروژنی تأثیر قرص های ضد بارداری را کاهش نمی دهد، اما خطر عوارض جانبی مرتبط با استروژن را بالا می برد.
خونریزی پس از از بین رفتن اثر دپوپروورا
هورمون حاصل از تزریق آمپول ضد بارداری دپوپروورا، حداقل برای سه ماه در بدن شما باقی می ماند. اما عوارض جانبی ناشی از آن مانند خونریزی ممکن است همچنان تا چندین هفته فراتر از پنجره اثربخشی تزریق ادامه پیدا کند. این عوارض جانبی ممکن است برای چند هفته یا چند ماه پس از توقف استفاده از این روش، تداوم داشته باشند.
چشم انداز
اگر به تازگی اولین تزریق آمپول ضد بارداری دپوپروورا را انجام داده اید و با مشکل خونریزی های غیرمعمول روبرو هستید، به خاطر داشته باشید که این مساله بسیار رایج است. اکثر بانوان در چند ماه اول پس از شروع تزریق دپوپروورا، دچار خونریزی یا لکه بینی می شوند. این احتمال وجود دارد که شش ماه تا یک سال طول بکشد تا عوارض جانبی به پایان رسیده و قاعدگی شما به حالت عادی بازگردد. همچنین در برخی از بانوان، ممکن است قاعدگی به طور کامل متوقف شود. شما باید پزشک خود را در مورد هر گونه مشکلی که با آن روبرو می شوید، مطلع کنید. همچنین حتما باید 12 هفته بعد از تزریق اول، برای دریافت نوبت دوم تزریق اقدام کنید. قبل از تزریق نوبت جدید دپوپروورا، با پزشک خود در مورد عوارض جانبی که در طی این مدت تجربه کرده اید و همچنین در رابطه با آنچه که در سه ماه آینده در انتظار شما خواهد بود، صحبت کنید. هنگامی که بدن شما خود را با هورمون ها تطبیق داده و سازگار می شود، نه تنها عوارض جانبی کمتری را تجربه خواهید کرد، بلکه به دلیل روش استفاده آسان و اثربخشی بسیار بالای دپوپروورا در جلوگیری از بارداری، از انتخاب این روش رضایت زیادی خواهید داشت.
مطالعه بیشتر:
انواع راههای جلوگیری از بارداری بعد از زایمان
روش های طبیعی جلوگیری از بارداری کدام است؟
بهترین روشهای پیشگیری از بارداری در دوران شیردهی
تاثیر انواع روش های پیشگیری از بارداری بر قدرت باروری زنان