لوپوس نوزاد و آیا لوپوس مادر سبب ابتلای نوزاد می شود؟
لوپوس نوزادان یک بیماری خود ایمنی خاص نوزادان است که شباهتی با انواع دیگر لوپوس ندارد و زمانی اتفاق می افتد که اتوآنتی بادی ها در دوران بارداری از مادر به نوزاد منتقل می شوند. در حالی که میزان شیوع دقیق لوپوس نوزادان ناشناخته است، محققان می گویند که این بیماری نادر است و از هر 20000 نوزاد 1 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. در لوپوس نوزادان، آنتی بادی های خاصی به سلول های بدن حمله می کنند و ممکن است منجر به ایجاد تعدادی علائم و عوارض مانند بثورات پوستی و مشکلات قلبی شوند. آنچه شما باید در مورد دلایل بیماری لوپوس نوزادان، علائم نوزاد شما و نحوه درمان این بیماری در نوزادان بدانید در اینجا آمده است.
آیا لوپوس در مادر سبب ابتلای نوزاد به این بیماری می شود؟
نکته حایز اهمیتی که باید به آن توجه کنید این است که، اگر شما باردار و مبتلا به لوپوس هستید، این بدان معنا نیست که نوزاد شما با لوپوس نوزادی متولد می شود. در واقع، این دو بیماری شباهتی به یکدیگر ندارند. به گفته سازمان ملی اختلالات نادر، دلیل نامگذاری بیماری لوپوس نوزادان این است که علائم کلی آن شامل بثورات پوستی است که می تواند شبیه علایم افراد مبتلا به لوپوس باشد. بنابر اعلام دفتر بهداشت زنان، اکثر نوزادانی که از مادران مبتلا به لوپوس متولد می شوند، لوپوس نوزادی ندارند.
علت اصلی لوپوس نوزادی چیست؟
برای ابتلای یک نوزاد به لوپوس نوزادی، نیازی نیست والدین لوپوس داشته باشند. پس این بیماری چطور به وجود می آید؟ این بیماری با آنتی بادی هایی که در بدن شما وجود دارد و در دوران بارداری به فرزندتان منتقل می شود، مرتبط است.
در لوپوس نوزادان، آنتی بادی های خاص (ASS/RO -NTIA) و (SSB/LA- ANTI) یا هر دو آنها، از طریق جفت به نوزاد منتقل می شوند. این آنتی بادی ها به سلول ها، بافت ها و اندام های سالم بدن حمله می کنند و می توانند منجر به عوارضی مانند التهاب، بیماری قلبی یا بیماری کلیوی شوند.
کارشناسان تخمین می زنند که تنها 1 درصد از مادرانی که این آنتی بادی های ضد هسته ای را حمل می کنند، آنها را به نوزادان خود منتقل می کند و منجر به بیماری لوپوس نوزادان می شوند.
علائم بیماری لوپوس نوزادان چیست؟
شما ممکن است علائم لوپوس نوزادان را قبل از تولد مشاهده کنید، به ویژه اگر پزشک نوزاد شما را برای این وضعیت تحت نظر داشته باشد. بیماری های انسدادی قلب، که می تواند در سه ماهه دوم یا سوم شروع شود، یک بیماری مادرزادی قلبی است که باعث اختلال در فعالیت الکتریکی معمولی قلب می شود. ممکن است قلب نوزاد یا ضربان نداشته باشد، یا دارای تپش شدید باشد و یا به آرامی بتپد و ممکن است ضربان آن غیرمعمول باشد.
بلوک یا انسداد قلبی حدود 5 درصد از نوزادان را تحت تأثیر قرار می دهند و سطوح مختلفی دارد: درجه اول، درجه دوم و درجه سوم، که به عنوان بلوک کامل قلب نیز شناخته می شود.
انسداد کامل قلب ممکن است علائم زیر را در نوزاد ایجاد کند:
• سیانوز (رنگ آبی یا بنفش پوست)
• مشکل در تغذیه
• خستگی مفرط و بی حالی
در بدو تولد، نوزادان مبتلا به لوپوس نوزادی ممکن است ضایعات پوستی (بثورات قرمز و پوسته پوسته) داشته باشند. بر اساس تحقیقات سال 2004 در بسیاری از موارد، ممکن است چند هفته طول بکشد تا بثورات روی صورت، پوست سر، بالای کمر یا قفسه سینه ظاهر شوند. این بثورات معمولاً طی چند هفته یا چند ماه محو می شوند و باید در عرض یک سال به طور کامل از بین بروند بدون باقی ماندن هیچ گونه زخم قابل توجهی.
نوزاد شما همچنین ممکن است عوارض کبدی داشته باشد و آزمایش های او علائم زیر را نشان دهند:
• کم خونی
• تعداد کم گلبولهای سفید خون
• پلاکت های کم
• سایر ناهنجاری ها در خون
بیماری لوپوس نوزادی چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر شرایط یا نتایج آزمایشات تان نشان دهنده مشکلی در شما باشد که نوزاد را در معرض خطر بیشتری قرار می دهد، پزشک ممکن است شما و نوزادتان را از نظر عوارض از نزدیک زیر نظر داشته باشد. به طور خاص، پزشک شما ممکن است برای کنترل فعالیت قلب نوزاد و تشخیص بلوک های قلبی، اکوکاردیوگرام های جنینی منظم را توصیه کند.
در غیر این صورت، پزشک ممکن است بیماری نوزاد شما را پس از مشاهده ضایعات (بثورات) یا سایر علائم بالینی در هنگام تولد تشخیص دهد. پزشک همچنین ممکن است خون شما را برای آنتی بادی های (ASS/RO -NTIA) و (SSB/LA- ANTI) آزمایش کند.
درمان بیماری لوپوس نوزادی چیست؟
درمان بیماری لوپوس نوزادان بستگی به این دارد که این وضعیت چه علایمی در نوزاد ایجاد می کند. نوزادانی که ضایعات پوستی دارند فقط تحت نظارت قرار می گیرند. همانطور که گفته شد، بثورات معمولاً ظرف 6 ماه بدون هیچ گونه درمانی محو می شوند و معمولاً منجر به ایجاد اسکار طولانی مدت نمی شوند.
طبق تحقیقات سال 2012، وقتی ضایعات پوستی ناپدید می شوند، نشانه آن است که آنتی بادی های شما سیستم نوزاد را پاک کرده است. در عین حال، کارشناسان پیشنهاد می کنند از پوست نوزاد خود در برابر نور خورشید محافظت کنید.
به طور مشابه، عوارض دیگر، مانند عوارض کبد یا خون، ممکن است بدون درمان در حدود 4 تا 6 ماه از بین بروند. برخی از نوزادان (در موارد بسیار نادر) ممکن است مشکلات پیچیده تری را تجربه کنند، مانند:
• هپاتیت کلستاتیک
• نارسایی کبد
در این مورد، نوزاد کوچک شما ممکن است نیاز به درمان و نظارت اضافی داشته باشد که با توجه به شرایط خاص آنها انجام شود. نوزادانی که دارای بلوک قلب هستند باید به دقت تحت نظر باشند تا هر گونه پیشرفت انسداد مشاهده شود. در صورت لزوم، برخی از نوزادان (66 تا 57 درصد نوزادانی که دچار انسداد قلب هستند) ممکن است به دستگاه ضربان ساز نیاز داشته باشند تا به ریتم معمولی قلب کمک کند.
آیا لوپوس نوزادی خوب می شود؟
بر اساس تحقیقات 2012، نوزادانی که فقط ضایعات پوستی مرتبط با لوپوس نوزادان دارند، چشم انداز خوبی دارند. این ضایعات ممکن است بدون درمان برطرف شوند و هیچ اثر ماندگاری نداشته باشند. با این وجود، حتی اگر نوزاد هیچ نشانه اضافی از لوپوس نوزادان را نشان ندهد، هنوز هم احتمال دارد در مراحل بعدی زندگی به لوپوس یا اختلال خود ایمنی دیگری مبتلا شود. این امر کمتر به لوپوس نوزادان مربوط می شود و بیشتر به یک استعداد ژنتیکی کلی برای این بیماری مربوط می شود.
میزان مرگ و میر نوزادان مبتلا به لوپوس نوزادان و مشکلات قلبی مربوط به آن20 تا 30 درصد است. بیشتر موارد مرگ مربوط به بلوک های قلبی است که منجر به نارسایی احتقانی قلب می شود. برخی از نوزادان مبتلا به بلوک قلب ممکن است تا زمانی که بزرگتر شوند و شروع به ورزش شدید کنند، هیچ علامتی نداشته باشند. اگر کودکان دارای بلوک قلبی، دستگاه ضربان ساز را نصب کرده باشند، در صورت خرابی ضربان ساز ممکن است عوارضی را تجربه کنند.
آیا اگر شما در معرض خطر بالای لوپوس نوزادان قرار داشته باشید می توان از آن پیشگیری کرد؟
از بیماری لوپوس نوزادان نمی توان جلوگیری کرد. اما این بیماری نادر است و چشم انداز نسبتاً خوبی در بیشتر موارد است. اگر شما در معرض خطر بالا هستید یا قبلاً فرزندی با لوپوس نوزادی داشته اید، با پزشک خود در مورد نظارت در دوران بارداری خود صحبت کنید. هنگامی که لوپوس نوزادان نگران کننده باشد، معمولاً مربوط به بلوک های قلبی است که می تواند در سه ماهه دوم و سوم شروع شود.
پزشک شما ممکن است نظارت منظم از طریق اکوکاردیوگرام را از حدود هفته 16 بارداری توصیه کند. برخی از پزشکان ممکن است برای جلوگیری از عوارض قلبی داروهایی را در دوران بارداری تجویز کنند. این داروها شامل هیدروکسی کلروکین یا دگزامتازون هستند.
از طریق نظارت منظم، پزشک می تواند میزان انسداد را ارزیابی کرده و در مورد مراحل بعدی از جمله مصرف دارو در دوران بارداری یا قرار دادن یک ضربان ساز پس از تولد که می تواند کیفیت زندگی نوزاد شما را بهبود بخشد، با شما صحبت کند.
آیا ممکن است که لوپوس نوزادی خودبخود برطرف شود؟
بله. اگر تشخیص داده شود که نوزاد شما مبتلا به لوپوس نوزادان است، نگران نباشید. اغلب در 6 ماه اول زندگی، خود به خود برطرف می شود و در اکثر موارد، نوزادان مبتلا به لوپوس نوزادی علائم ندارند.
مطالعه بیشتر:
لوپوس و سقط مکرر آیا با هم ارتباط دارند؟
شیردهی در صورت ابتلا به لوپوس چگونه است؟
لوپوس در بارداری ، علائم بیماری لوپوس در بارداری چیست؟
لوپوس چیست و چقدر شایع است و چگونه تشخیص داده می شود؟