شناخت نشانه های خطرناک دوران بارداری
برای کمک به تشخیص علائم نگران کننده و آگاهی از پیشامدهای مخاطره انگیز دوران بارداری در این مطلب از علائم هشدار دوران بارداری برایتان صحبت میکنیم.
مواردی در بارداری که باید به سرعت علت یابی شوند عبارتند از:
1- خونریزی
در خانم های باردار ترس و دلهره مشاهده خونریزی امری کاملاً طبیعی است. به همین دلیل لازم است پزشک خود را از هر نوع خونریزی در دوران بارداری مطلع سازید. البته بعضی از خونریزیها مشخصه اوایل و اواخر بارداری کاملاً طبیعی هستند. خونریزی های اوایل بارداری به صورت لکه بینی و در اثر لانه گزینی جنین در رحم رخ میدهد و مساله نگران کنندهای نیست. ولی با این حال بعضی از خونریزیها ممکن است خطرناکتر از بقیه باشند.
در صورت خونریزی در اولین ماههای بارداری، پزشک ماما معاینه و بررسیهای لازم را به عمل خواهد آورد تا اطمینان حاصل کند که علت خونریزی شما سقط جنین و یا حاملگی خارج از رحمی نیست. البته گاهی کنده شدن جفت نیز میتواند سبب خونریزی خفیفی شود که معمولاً طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. ولی در صورتیکه این خونریزی به دلیل پایین قرار گرفتن جفت (یا به اصطلاح جفت سر راهی) رخ داده باشد خطرناک محسوب شده و بستری در بیمارستان را به دنبال خواهد داشت.
2- دردهای شکمی
دردهای شکمی ممکن است به دنبال مشکلات محتملی از جمله کیست تخمدان و یا آپاندیسیت حاد ایجاد شوند. ولی باید دقت داشت که حاملگی خارج از رحمی هم به خصوص در صورت داشتن روابط جنسی میتواند یکی از علل بروز دردهای شکمی لگنی (درد پهلو و پایین شکم) باشد.
3- سردردهای میگرن در بارداری
سردردهای میگرنی شدیدی که به طور مرتب تکرار میشوند میتواند باعث ایجاد عوامل خطرسازی همچون فشار خون بالا گردد. پس در صورت مواجهه با این مشکل باید سریعاً پزشک خود را در جریان بگذارید، زیرا فشار خون بالا برای مادر و جنین، هر دو خطرناک است.
4- انقباضات رحمی
وجود انقباضات رحمی در پایان دومین سه ماهه و به خصوص در طول سه ماهه آخر بارداری غالباً موجب نگرانی مادر میشود. این انقباضات معمولاً به حالت ریتمیک بوده و همراه با دردهای زیر شکم مشابه دردهای کرامپی و یا به صورت درد شدید کولیکی ظاهر میشوند. معمولاً با قرار دادن دست خود بر روی شکم میتوانید این انقباضات رحمی را احساس کنید. در صورتی که این انقباضات بیشتر از نیم ساعت طول بکشند باید در اسرع وقت به پزشک مامای خود مراجعه کنید تا دهانه رحم شما مورد معاینه و بررسی قرار گیرد.
5- عفونت مجاری ادرار
عفونت ادراری با علائمی نظیر احساس نیاز به دفع مکرر ادرار همراه است و از طرفی در دوران بارداری به دلیل فشار جنین بر روی مثانه، میل زیاد به دفع ادرار امر شایعی محسوب میشود و همین مساله موجب دشوار شدن تشخیص قطعی این بیماری در دوران بارداری میشود. در صورت مشاهده هر گونه تغییر و یا احساس سوزش در هنگام ادرار باید بلافاصله توسط پزشک متخصص ویزیت شده و آزمایش ادرار دهید. عفونت مجاری ادرار حتی اگردر ظاهر هیچ علائمی هم نداشته باشد باز میتواند باعث بالا رفتن خطر زایمان زودرس شود و به همین دلیل نیاز به درمان و نظارت دقیق پزشکی دارد.
6- تب
در صورتی که تب شما بیشتر از 24 ساعت ادامه پیدا کرده و یا دمای بدنتان به بالای 38/3 سانتی گراد افزایش یابد، باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید. زیرا تب شدید میتواند نشانه ابتلا به آنفلوانزا و یا لیستریوز باشد. تب شدید برای بارداری بسیار خطرناک بوده و نشان دهنده آن است که دچار عفونتی شدهاید که باید به سرعت مداوا شود.
7- ترشحات غیر طبیعی واژینال
ترشحات غیر طبیعی واژینال اغلب نشانه عفونت بوده و پیش از سرایت به جنین باید سریعاً درمان شوند.
8- ورم
50 تا 80 درصد خانم های بارداری که از سلامت کامل نیز برخوردارند به خصوص در طول تابستان و در هوای گرم دچار این عارضه میشوند. هر چند که ورم خفیف در دوران بارداری عارضهای طبیعی است ولی ورم زیاد یا ناگهانی در ناحیه صورت و همچنین دست و پاها نگران کننده بوده و باید سریعاً با پزشک ماما در میان گذاشته شود زیرا ورم ناگهانی یا شدید میتواند نشانه پره اکلامپسی یا مسمومیت حاملگی باشد که برای شما و جنینتان خطرناک است.
9- تکان نخوردن جنین
شروع اولین تکان های جنین در خانم های باردار متفاوت بوده و معمولاً بین سومین و چهارمین ماه بارداری احساس میشود. (البته خانم هایی که دچار اضافه وزن هستند کمتر از بقیه این تکانها را احساس میکنند.) جنین در طول سه ماهه دوم بارداری بیشتر از همیشه و در آخرین روزهای بارداری به خاطر کمبود فضای رحمی کمتر از همیشه تکان میخورد. ولی باید توجه داشت که عدم احساس حرکات جنین در تمام طول روز نگران کننده بوده و برای اطمینان از سلامت جنین باید حتماً به پزشک متخصص مراجعه کرد.
مطالعه بیشتر:
1- 6 دلیل یا علت اصلی لکه بینی (خونریزی) در بارداری
2- مشکلات بارداری پس از سن 35 سالگی
3- مشکلات جفت جنین چیست و چه نشانه و علائمی دارد؟
4- تغییرات و مشکلات سه ماهه سوم بارداری از علائم تا درمان