مصرف عدس در بارداری چه فوایدی دارد؟
عدس یک عضو از خانواده حبوبات دولپهای است که سرشار از پروتئین و فیبر است و مانند یک نسخه کوچک از لوبیا در غلاف رشد میکند و در انواع قرمز، قهوهای، سیاه و سبز موجود است. در مقایسه با لوبیا خشک، عدسها سریع تر و آسان تر پخته میشوند و قیمت پایین آنها باعث میشود که این حبوبات سرشار از پروتئین به راحتی برای تمام مردم دنیا قابل دسترسی باشند. عدس یک ماده مغذی، سرشار از مواد معدنی، پروتئین و فیبر است. در ادامه فواید عدس برای بانوان باردار و روش های افزودن آن به رژیم غذایی بارداری مورد بررسی قرار گرفته است.
فواید عدس برای بانوان باردار
از اولین روز بارداری مصرف حبوبات به دلیل غنی بودن از مواد مغذی و محتوی ویتامین B9، آهن، پروتئین، فیبر و اسید فولیک ضروری است. عدسها بر حسب رنگ، عطر و اندازه متفاوت هستند و بر اساس مبداء به غلات چشمی، غلات ریز و غلات درشت تقسیم میشوند. پخت و تهیه عدس بسیار راحت است.
۱- مصرف عدس در بارداری سبب کاهش ناهنجاری های مادرزادی می شود
اسید فولیک نقش مهمی در رشد و تکامل مناسب جنین در رحم شما ایفا میکند. عدس یک منبع غنی از اسید فولیک است که برای استفاده در حین بارداری مناسب است و برای پیشگیری از ایجاد نقایص مادرزادی مانند "آناسفالی" و "اسپینا بیفیدا" در جنین شما موثر است. یک فنجان عدس تقریباً ۹۰ درصد اسید فولیک مورد نیاز روزانه شما را تامین میکند.
۲- عدس برای بانوان باردار غنی از پتاسیم است
عدس برای کنترل فشار خون ضروری است و همچنین پتاسیم موجود در خون، گردش منظم خون در بدن را تضمین میکند.
۳- عدس برای بانوان باردار سرشار از فیبر است
عدس مملو از فیبر است، شما میتوانید تا ۸ گرم فیبر، تنها از نصف فنجان عدس دریافت کنید. فیبر موجود در عدس به مقابله با هر گونه اختلال و بی نظمی در دستگاه گوارش کمک میکند. عدس همچنین برای مادران باردار ایدهآل است. برای مادرانی که مشکل یبوست دارند مصرف عدس با محتوای فیبر بالا ضروری است. فیبر برای عملکرد مناسب دستگاه گوارش ضروری است و از علائم یبوست جلوگیری میکند.
۴- مصرف عدس در بارداری در مبارزه با میگرن و استرس مفید است
ویتامین B5 در جلوگیری از میگرن و استرس در دوران بارداری بسیار موثر است. از آنجا که عدس دارای مقادیر بالای ویتامین B5 است، برای پیشگیری و درمان استرس و سردردهای میگرنی که در دوران بارداری شایع است، مفید میباشد.
۵- مصرف عدس از کم خونی در بارداری جلوگیری می کند
کم خونی یا کمبود آهن در مادران باردار بسیار شایع است. عدس دارای میزان فراوان آهن است. دریافت آهن کافی توسط مادران باردار برای اطمینان از بارداری و زایمان سالم ضروری است.
نصف فنجان عدس، ۳/۳ میلی گرم آهن مورد نیاز برای مبارزه با کمبود آهن، در بدن مادران باردار تولید میکند.
۶- مصرف عدس در بارداری میزان کلسترول خون را تنظیم می کند
عدس در کنترل سطح کلسترول خون بسیار موثر است، بدین معنی که بارداری سالم و ایمن را تضمین میکند.
۷- عدس از رشد عضلات جنین حمایت میکند
عدس سرشار از پروتئین است که برای تمام مراحل بارداری مورد نیاز و حیاتی است. پروتئین برای حفظ رشد و تکامل عضلات جنین حیاتی است.
۸- عدس برای سلامتی قلب مفید بانوان باردار است
عدس غنی از فیبر، مواد معدنی، منیزیم و اسید فولیک است و میتواند خطر مشکلات قلبی را در دوران بارداری کاهش دهد. محتوای اسید فولیک موجود در عدس به کاهش سطح هموسیستيین، یکی از علل عمده بیماری های قلبی کمک میکند. مقادیری از منیزیم برای بهبود جریان اکسیژن، مواد مغذی و گردش خون در بدن ضروری است.
۹- عدس قند خون بانوان باردار را کنترل می کند
فیبر موجود در عدس، روند هضم کربوهیدرات ها را کند میکند و در نتیجه روند گوارش کند میشود و این باعث تنظیم قند خون میشود. این امر برای بانوان مستعد دیابت بارداری در طی بارداری بسیار موثر است.
۱۰- عدس مانع از چاقی بانوان باردار می شود
خوردن یک فنجان عدس باعث احساس سیری بدون افزایش دریافت کالری میشود. این یک مزیت برای بانوانی است که وزن خود را تحت نظر دارند و نمیخواهند در دوران بارداری دچار اضافه وزن شدید شوند.
روش های افزودن عدس به رژیم غذایی بارداری
چهار نوع اصلی عدس وجود دارد، عدس قهوهای ارزانترین و نرمترین نوع برای پخت و پز است. عدس سبز دارای طعم نسبتاً آجیلی است. این نوع سفتتر و تردتر هستند و برای تهیه سالاد یا پخت با برنج مناسب هستند. عدس قرمز طعم ملایمتری دارد. در غذاهای هندی به نام دال عدس مورد استفاده هستند. عدس سیاه که به دلیل شباهتش به خاویار به عنوان عدس بلوگا شناخته میشود نیز نوعی دیگر از عدس است.
بر خلاف لوبیای خشک، عدس نیازی به خیس کردن در آب ندارد. کافیست عدس را بشوئید و عدسهای شکسته و زائدات را از آن جدا کنید و برای پخت آماده است.
عدس را در قابلمه بریزید و ۲ فنجان آب به آن اضافه کنید. آن را بجوشانید. حرارت را کم کرده و تا زمانی که به نرمی مناسب برسد آن را بپزید، حدوداً ۱۵ تا ۲۰ دقیقه کافیست. یک فنجان عدس خشک بعد از پخت دو برابر میشود.
در اینجا چند روش آسان و خوشمزه برای استفاده از عدس در غذاها وجود دارد:
- عدس را به انواع سوپها و خوراکها اضافه کنید تا از مواد مغذی و فیبر آن بهرهمند شوید.
- میتوانید عدس را پخته و آن را در یخچال نگهداری کنید تا در طول هفته یک منبع پروتئینی فوری و سریع در دسترس داشته باشید.
- از عدس به عنوان جایگزینی برای لوبیا در غذاها استفاده کنید.
- برای تهیه سس لازانیا و ماکارونی میتوانید نیمی از گوشت را با عدس قرمز جایگزین کنید.
- با له کردن عدس پخته شده و اضافه کردن سیر، پیاز، پودر فلفل قرمز و گوجه فرنگی خرد شده، یک چاشنی برای عصرانه و پیش غذا و یا سس تهیه کنید.
مطالعه بیشتر:
1- خوردن نخود در بارداری چه خواصی دارد؟
2- آیا مصرف نخود در بارداری مفید است؟
3- برنج قهوه ای برای بانوان باردار چه مزایایی دارد؟
4- مزایا و عوارض خوردن برنج در بارداری