molfix-مولفیکس

جنین ماکروزوم چیست؟ از عات تا تشخیص و درمان

جنین ماکروزوم چیست؟ از عات تا تشخیص و درمان

گرچه تپل بودن نوزاد، لپ های برجسته و لایه های روی هم افتاده دست ها و پاها برای تعداد بسیاز زیادی از افراد بسیار جالب و دوست داشتنی باشد و به همین سبب بسیاری از مادران به دنبال راه های افزایش وزن جنین بگردند، اما آیا می دانید که بیش از اندازه بزرگ بودن جنین عارضه ای است که به آن جنین ماکروزوم گفته می شود؟ در این مقاله قصد داریم درمورد دلایل ماکروزومی جنین، عوارض ماکروزومی جنین و ... با شما گفت و گو کنیم.

جنین ماکروزوم چیست؟

اصطلاح "ماکروزومی جنین" برای توصیف یک نوزاد تازه متولد شده به کار می‌رود که به طور قابل توجهی بزرگ‌تر از حد نرمال است. نوزادی که به ماکروزومی جنین مبتلا شده باشد، بدون توجه به سن بارداری، وزنش هنگام تولد بیش از ۴۰۰۰ گرم است. در حدود ۹ درصد از نوزادان متولد شده جهان بیش از ۴۰۰۰ گرم وزن دارند. با این حال، خطرات مرتبط با ماکروزومی جنین هنگامی که وزن نوزاد در زمان تولد بیش از ۴۵۰۰ گرم باشد، افزایش می‌یابد. بنابراین نوزادان ماکروزوم به نوزادی با وزن بالاتر از 4 و نیم کیلو گفته می شود.

بزرگی جنین ممکن است زایمان واژینال را دچار پیچیدگی کند و می‌تواند نوزاد را در هنگام تولد دچار آسیب دیدگی کند زیرا عبور نوزاد بزرگ از کانال تنگ واژن بسیار دشوار خواهد بود. ماکروزومی جنین همچنین نوزاد را در معرض خطر افزایش ابتلا به مشکلات سلامتی پس از تولد قرار می‌دهد.

علائم ماکروزومی جنین چیست و از کجا بفهمیم جنین درشت است؟

تشخیص ماکروزومی جنین در هنگام بارداری دشوار است. علائم و نشانه‌های احتمالی عبارتند از:

  • بزرگی ارتفاع رحم (قد پایه). در حین مراجعات پیش از زایمان، پزشک یا مرکز بهداشتی شما، ارتفاع رحم شما را اندازه گیری می‌کنند. فاصله بین بالای رحم تا استخوان شرمگاهی، ارتفاع رحم (فوندال هایت) است. اگر اندازه ارتفاع رحم بیش از حد انتظار باشد، می‌تواند نشانه‌ای از ماکروزومی جنین باشد.
  • مایع آمنیوتیک بیش از حد (پلی هیدرآمنیوس). مایع آمنیوتیک بیش از حد- مایعی که در دوران بارداری جنین را احاطه کرده و از آن محافظت می‌کند- ممکن است نشانه این باشد که جنین شما از حد متوسط بزرگ‌تر است. مقدار مایع آمنیوتیک بازتاب ادرار جنین شما است و جنین بزرگ‌تر ادرار بیشتری تولید می‌کند. برخی شرایط که باعث افزایش اندازه جنین می‌شود، می‌تواند سبب افزایش میزان ادرار او نیز شود.

علل ماکروزومی نوزاد

علت بزرگ شدن جنین و یا ماکروزومی جنین می‌تواند در اثر عوامل ژنتیکی و همچنین شرایط مادر، مانند چاقی و دیابت ایجاد شود. به ندرت ممکن است جنین دچار یک بیماری باشد که رشد او را سرعت ببخشد. در پاره‌ای موارد، آنچه باعث وزن بیش از حد طبیعی نوزاد در هنگام تولد می‌شود، ناشناخته مانده است.

عوامل خطر جنین ماکروزوم

بسیاری از عوامل ممکن است خطر ماکروزومی جنین را افزایش دهند- برخی از آنها را می‌توان کنترل کرد، اما برخی دیگر از عوامل مربوط به ماکروزوم بودن جنین را نمی‌توانید کنترل کنید- به عنوان مثال:

  • دیابت بارداری. اگر قبل از بارداری مبتلا به دیابت (دیابت قبل از بارداری) بودید و یا در دوران بارداری (دیابت بارداری) به این بیماری مبتلا شده‌اید، احتمال بروز ماکروزومی جنین وجود دارد. اگر دیابت شما به خوبی کنترل نشود، احتمالاً نوزاد شما دارای شانه‌های بزرگ‌تر و مقادیر بیشتری چربی بدن نسبت به نوزادی است که مادرش مبتلا به دیابت نیست.
  • سابقه ماکرو‌زومی جنین. اگر قبلا نوزادی به دنیا آورده‌اید که مبتلا به ماکروزومی بوده است، شما در معرض خطر داشتن نوزاد دیگری با این شرایط خواهید بود. همچنین اگر وزن خود شما در هنگام تولد بیشتر از ۴۰۰۰ گرم بوده، احتمالاً شما یک نوزاد درشت به دنیا می‌آورید.
  • چاقی مادر. اگر چاق هستید، احتمال ماکروزومی جنین برای شما افزایش می‌یابد.
  • افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری. افزایش وزن زیاد در دوران بارداری خطر ماکروزومی جنین را افزایش می‌دهد.
  • بارداری قبلی. خطر ماکروزومی جنین با هر بارداری افزایش می‌یابد. تا پنجمین بارداری موفق، میانگین وزن تولد برای هر بارداری به طور معمول تا حدود ۱۱۳ گرم افزایش می‌یابد.
  • شما یک پسر باردار هستید. نوزادان مذکر معمولاً کمی بیشتر از نوزادان مونث وزن دارند. بیشتر نوزادانی که بیش از ۴۵۰۰ گرم وزن دارند، پسر هستند.
  • تاخیر در زایمان (زایمان دیررس). اگر بارداری تان بیش از دو هفته از تاریخ مقرر ادامه یابد، جنین شما در معرض خطر ماکروزومی جنین قرار خواهد گرفت.
  • سن مادر. بانوان بالای ۳۵ سال احتمال به دنیا آوردن نوزاد با شرایط ماکروزومی را دارند.

ماکروزومی جنین بیشتر از علل دیگر، نتیجه دیابت مادر، چاقی و افزایش وزن مادر در دوران بارداری است. اگر این عوامل خطر وجود نداشته باشند و ماکروزومی جنین مشکوک باشد، ممکن است جنین شما مبتلا به یک بیماری نادر باشد که بر روی رشد او تاثیر می‌گذارد. درصورت مطرح شدن خطر جنین ماکروزوم، مرکز بهداشتی شما ممکن است بسته به نتایج آزمایش، تست‌های تشخیصی و احتمالاً دیدار با مشاور ژنتیک را توصیه کند.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fetal-macrosomia/symptoms-causes/syc-20372579

 

استدیو عکس فیلیک