molfix-مولفیکس

تغییرات اندازه رحم در ماه های مختلف بارداری

تغییرات اندازه رحم در ماه های مختلف بارداری

تغییرات اندازه رحم در ماه های مختلف بارداری نشان می دهد که یک فرشته کوچک در درون شکم شما در حال رشد و نمو است. گرچه این تغییرات در سه ماهه اول بارداری چندان قابل ملاحظه نیست، زیرا که در این زمان هنوز رحم  و جنین درون لگن هستند. از حدود هفته 20 بارداری، اندازه رحم به حدی می رسد که بالاترین نقطه آن که اصطلاحا فوندال هایت نامیده می شود، موازی ناف قرار خواهد گرفت. در ادامه این متن تغییرات اندازه رحم در ماه های مختلف بارداری را برای شما شرح داده ایم.

اندازه رحم در دوران بارداری

بسیاری از مادران در دوران بارداری، درباره تغییرات جنین سوال می پرسند. شاید علاوه بر این برایتان جالب باشد بدانید رحم خودتان چه تغییراتی می کند.

قبل از بارداری، رحم تقریباً به اندازه یک پرتقال است و در اعماق لگن قرار دارد. اما در دوران بارداری، شبیه با بادکنکی که دائم باد می شود، به طور چشمگیری رشد می کند.

تغییرات اندازه رحم در ماه های مختلف بارداری

به طور کلی تغییرات اندازه رحم را نیز می توان به صورت سه ماهه بررسی کرد:

سه ماهه اول

حدود هفته 12 رحم به اندازه گریپ فروت است و به تدریج بزرگ تر شده و از لگن خارج می شود، اما هنوز درون لگن جای می گیرد. در بارداری های دو یا چند قلویی رحم رشد بیشتر و سریع تری دارد. ماما یا پزشک متخصص زنان قادرند با لمس شکم، رحم را احساس کرده و ارتفاع آن را اندازه گیرند.

سه ماهه دوم

در طول سه ماهه دوم، اندازه رحم به بزرگی یک خربزه کوچک (پاپایا) بوده و دیگر در داخل لگن جای نمی گیرد. در این دوره رحم بین ناف و سینه قرار دارد.

بزرگ شدن رحم موجب می گردد اندام ها از جای اصلی خود خارج شده و به عضلات و رباط های اطراف فشار وارد کنند. به این ترتیب بروز درد و ناراحتی در برخی اندام های بدن خصوصا نواحی ناف کاملاً طبیعی است. در اثر فشار ناشی از بزرگی رحم  ممکن است ناف مادر بیرون بزند اما مدتی پس از زایمان دوباره به حالت اول باز خواهد گشت.

با آغاز هفته 18 تا 20 ، پزشک ارتفاع رحم را اندازه گیری می کند. ارتفاع رحم فاصله بین بالاترین نقطه رحم موسوم به فوندوس تا لبه بالایی استخوان پوبیک (استخوان شرمگاهی) است که به سانتی متر اندازه گیری می شود.

این مقدار معمولاً مطابق با عدد هفته بارداری به علاوه یا منهای دو سانتی متر است. به عنوان مثال در هفته 32 بارداری، ارتفاع رحم به 32 سانتی متر می رسد (بین 30 تا 34 سانتی متر طبیعی است). در بارداری های بعدی بزرگ تر شدن اندازه رحم کمی طبیعی است.

اندازه قابل قبول رحم در دوران بارداری نشان می دهد که اوضاع به خوبی پیش می رود. اگر رحم بزرگ تر یا کوچکتر از اندازه نرمال باشد، آزمایش ها و بررسی های بعدی لازم است و احتمالا تغییراتی در زمان زایمان ایجاد خواهد شد.

سه ماهه سوم

در خصوص تغییرات اندازه رحم در ماه های مختلف بارداری، اید گفت که در طول سه ماهه سوم، رحم کاملا بزرگ شده و اندازه آن به بزرگی یک هندوانه خواهد بود. با کامل شدن دوره بارداری، رحم از ناحیه شرمگاهی تا قفسه سینه گسترش می یابد. با آمادگی برای زایمان، رحم کمی پائین آمده و جنین وارد لگن می شود.

اندازه رحم بعد از بارداری

پس از زایمان، رحم به تدریج به اندازه و موقعیت قبل از بارداری باز می گردد. بازگشت رحم به حالت اولیه بعد از زایمان را واپسگرایی رحم یا جمع شدن رحم می نامند که روند انجام آن معمولاً حدود 6 هفته زمان می برد.

 

بیشتر بدانید:

۱- اندازه شکم مادر در دوران بارداری

۲- آیا اندازه شکم در بارداری اهمیت دارد؟

۳- شکل و اندازه شکم در دوران بارداری چگونه باید باشد؟

۴- اندازه شکم در ماه های مختلف بارداری چقدر است؟

 

منبع: americanpregnancy 

استدیو عکس فیلیک