رفتار با نوزاد هشت ماهه چگونه باید باشد؟
نوزاد 8 ماهه کنجکاو تر و فعال تر از گذشته است. ماهیچههای او قوی ترشده اند و پاها برای خزیدن و راه رفتن قوی تر از قبل شده است. در این مقاله به هر آنچه در مورد خواب، تغذیه، نگرانیهای سلامتی و رفتار با نوزاد هشت ماهه باید بدانید اشاره میکنیم. با کسب اطلاعات درست و کافی درمورد طرز رفتار با نوزاد هشت ماهه می توانید در نگه داری و برخورد با دلبندتان عملکرد بهتری داشته باشید.
رفتار با نوزاد هشت ماهه، برخورد صحیح با روند رشد
در این سن اگر نگاهی به پاهای نوزاد خود بیاندازید متوجه میشوید که هنگام خوابیدن به پشت، پاها و انگشتان پا به سمت داخل برگشته است. هنگامی که او یک یا دو قدم برداشت حالت پا و انگشتان عوض شده و به بیرون برمیگردد پس نگران نباشید و بدانید این حالت به طور طبیعی اصلاح خواهد شد. با رسیدن به 18 ماهگی حالت کبوتری پا از بین رفته و رباطهای لگن سفت میشوند و انگشتان پاها حین پیاده روی حالتی صاف و روبه جلو خواهد داشت.در این سن هنوز لایه ای از چربی از کف پای نوزاد محافظت میکند که باعث میشود پاهای او صاف و بدون قوس به نظر برسند. این لایه چربی نیز طی دو تا سه سال آینده از بین میرود و قوسها شکل میگیرند.
احساسات: تجربیات و واکنشهای جدید
در این مرحله دست و چشم نوزاد شما هماهنگ تر از قبل میشود. او احتمالاً قادر است یک اسباب بازی را در اتاق پیدا کند، به دنبال آن برود و آن را انتخاب کند. بافتهای مختلف را با دست و زبان خود لمس میکند و مهارتهای شنوایی و زبانی او نیز تقویت میشوند، بنابراین حتما تا حد امکان با او صحبت کنید و تمام آنچه را هر روز با او میبینید توصیف کنید.
رفتار با نوزاد هشت ماهه، آماده شدن برای خزیدن
نوزاد شما در 8 ماهگی میتواند بدون پشتیبان بنشیند. در این سن او برای دستیابی به وسایل خود به جلو خم میشود و باید گاهی مراقبش باشید! عضلات مورد نیاز برای خزیدن که معمولاً بین 7 تا 10 ماهگی آغاز میشود در حال تقویت است.
نوزاد وقتی به شکم قرار میگیرد دارد یاد میگیرد چگونه با فشار آوردن به دست و زانو خود را جلو بکشد. میتوانید با نگه داشتن اسباب بازی یا هر چیز جذاب دیگری خارج از دسترس او نوزاد را تشویق به حرکت کنید.
رفتار با نوزاد هشت ماهه، رشد شناختی
زبان و مهارتهای ارتباطی نوزاد 8 ماهه در حال پیشرفت است و والدین و نوزاد بهتر همدیگر را درک میکنند. نوزاد در این سن بیشتر کلمات والدین و اطرافیانش را میفهمد اما هنوز کلامش راه نیافتاده و به احتمال زیاد شروع به پاسخگویی به نام خودش کرده و در عین حال از کلمه "نه" نیز زیاد استفاده میکند.نوزادتان در حال درک فلسفه ماندگاری اشیاء است. مفهومی که نشان میدهد اشیاء حتی در مواقع دور از چشم ما، نیز وجود دارند. او کنجکاو است و اگر اشیاء را مخفی کنید، ممکن است شروع به جستجو کند. در این زمان بازی دالی باشه برایش جذاب و هیجان آور است.
رفتار صحیح با نوزاد هشت ماهه، اضطراب جدایی
مسئله دیگر در این سن اضطراب جدایی است. نوزاد شما دارد میآموزد که اشیاء (و مردم) حتی زمانی که در مقابل چشمان او نیستند به حیات خود ادامه میدهند، بنابراین عدم حضور شما باعث استرس او میشود. او هنوز درکی از مفهوم زمان ندارد و در نتیجه نمیفهمد شما کی برمیگردید. در این سن حضور یک عروسک یا اسباب بازی مورد علاقه به اطمینان خاطر و آسایش او کمک میکند.
رفتار با نوزاد هشت ماهه، چگونه به رشد نوزاد خود کمک کنیم؟
روشهای زیادی برای تحریک رشد ذهنی و جسمی نوزاد وجود دارد. در اینجا به چند نکته اشاره میکنیم:
• صحبت کردن با او و خواندن کتاب را ادامه دهید: با معرفی صداهای جدید، هجاها و کلمات ساده میتوانید او را به تکرار آنچه میشنود تشویق کنید.
• بازی دالی باشه: بازی ساده ای است که میتواند در درک مفهوم ماندگاری به او کمک کند.
• یک قاشق به او بدهید: با پیشرفت مهارتهای حرکتی سعی کنید در زمان وعدههای غذایی به او اجازه دهید با یک قاشق بازی کند. به این ترتیب به تدریج به در دست گرفتن ظروف عادت میکند و این یک قدم عالی برای استقلال در تغذیه است.
• اسباب بازیهای خلاق بسازید: یک نوزاد 8 ماهه نیازی به اسباب بازیهای گران قیمت و فانتزی ندارد. به همان اندازه ای که با این دست اسباب بازی ها سرگرم میشود با یک ظرف پلاستیکی و یک قاشق چوبی هم سرگرم خواهد شد.
• هم سطح او شوید و بازی کنید: یک توپ را به عقب و جلو بچرخانید و تماشا کنید چطور اینکار سبب تقویت مهارتهای او خواهد شد.
رفتار با کودک 8 ماهه، تغذیه
منوی تغذیه روزانه نوزاد در این سن شامل مواد جامد پوره شده است که باید نیمی از کالری مورد نیاز روزانه او را تأمین کند. نیم دیگر کالری مورد نیاز باید از شیر مادر یا شیرخشک تامین شود. نوزاد 8 ماهه به حدود 750 تا 900 کالری در روز نیاز دارند و این سن زمان مناسبی برای ارائه طعمها و بافتهاي جديد به اوست. سعی کنید او را با غذاهای جامد مانند ماست، جو دوسر یا موزهای پوره شده آشنا کنید تا مهارت جویدن را بیاموزد. اگر از طعم جدید خوشش نیامد نگران نشوید. نوزاد شما باید طی چند ماه 10 تا 15 بار در معرض این مزهها قرار بگیرد تا به آن طعم عادت کند.
رفتار با نوزاد 8 ماهه، خواب
نوزاد 8 ماهه در طول شب به حدود 9 تا 12 ساعت و روزانه حدوداً دو نوبت خواب سبک 30 دقیقه ای تا 2 ساعته نیاز دارند. نوزاد شما در این سن ممکن است دچار برخی اختلالات خواب شود. شروع اضطراب جدایی باعث میشود فرزندتان کمتر از گذشته بخوابد یا شبها از خواب بپرد.
• اگر نوزاد شما در اتاق خود میخوابد در اتاق را باز بگذارید تا بتواند صدای شما را بشنود و احساس راحتی بیشتری کند.
• اجازه دهید با مکیدن انگشت شست راهی برای آرام کردن خود بیابد. به او یک پتوی کوچک یا اسباب بازی بدهید تا در غیاب شما خودش را آرام کند. این پتو یا عروسک دوست داشتنی او را دلبسته کرده و به او یادآوری میکند که همه چیز خوب است.
• اگر او در اواسط شب گریه میکند و از خواب میپرد کنارش بروید و او را تسلی دهید اما چراغ اتاق را روشن نکنید. نوزادتان را بغل کنید و قدم بزنید. از بردن او به رختخواب خودتان خودداری کنید. همه این مسائل در آینده به او کمک میکند بتواند به تنها خوابیدن در اتاقش عادت کند.
نوزاد 8 ماهه به چند ساعت خواب نیاز دارد؟
بین 12 تا 16 ساعت در طول شبانه روز! البته اضطراب جدایی میتواند خواب او را بر هم بریزد.
خوابیدن نوزاد در طول روز مشکل آفرین نیست؟
اگر نوزاد عادت دارد روزها خیلی بخوابد، محدود کردن چرتهای روزانه میتواند سبب بهتر شدن خواب شبانه او شود.
آیا میتوانم به کارم برگردم؟
اگر میخواهید دوباره به کارتان برگردید و نیاز به سرپرست جدید برای فرزندتان دارید و از طرفی او با اضطراب جدایی روبروست به این نکات توجه کنید:
• نوزاد خود را حین صحبت با مراقب جدید کنارتان داشته باشید. به این ترتیب او متوجه میشود این شخص قابل اعتماد است.
• اجازه دهید مراقب برای ایجاد حس اعتماد با نوزادتان صحبت و بازی کند.
• نوزاد خود را با اسباب بازیهای مورد علاقه خود روی زمین قرار دهید و از مراقب دعوت کنید تا به آرامی نزدیک و در بازی با او درگیر شود.
• برای چند دقیقه اتاق را ترک کنید و اگر همه چیز خوب پیش رفت میتوانید با اطمینان، فرزندتان را با مراقب تنها بگذارید.
• برخی از مادران شاغل به دلایل مختلف از جمله عدم حمایت و تشویق خانواده و دوستان یا حتی کمبود امکانات توانایی دوشیدن شیر خود و تغذیه نوزاد با شیر مادر را ندارند و در نتیجه با آغاز فعالیت شغلی تصمیم به از شیر گرفتن فرزند میگیرند. گرچه این تصمیم کاملا شخصی است اما توصیه میشود به طور انحصاری برای شش ماه اول زندگی نوزاد را با شیر مادر تغذیه کنید و در کنار تغذیه کمکی شیردهی را حداقل برای یک یا دو سال ادامه دهید.
اگر همچنان سوالی درمورد چگونگی رفتار با نوزاد هشت ماهه داشتید، می توانید آن را در اپلیکیشن نی نی پلاس از کارشناسان ما بپرسید.
مطالعه بیشتر:
1- 10 کاری که نباید با نوزاد انجام داد
2- پرسش های مهم مادران درباره نوزاد!
3- تغییرات نوزاد در شش تا نه ماهگی
4- بازی با نوزاد هشت ماهه ،روش هایی برای بازی با نوزاد هشت ماهه