تعداد دفعات مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری چقدر است؟
در سه ماهه دوم بارداری (14 تا 27 هفتگی) به طور معمول هر چهار هفته یک بار به پزشک خود مراجعه می کنید مگر اینکه دچار یک بیماری یا عارضه ای باشید که نیازمند معاینه مکرر است. در اینجا نکات مهمی را درمورد مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری و نیز موارد که باید از پزشک خود در هر بار بازدید انتظار داشته باشید شرح داده شده است.
مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری
پزشک احتمالاً با بررسی نمودار شما و پیگیری مواردی که در بازدید قبلی شما مطرح شده بود، شروع خواهد کرد. او در مورد نتایج آزمایشی که انجام داده است به شما اطلاع می دهد.
مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری، سوالاتی که پزشک از شما می پرسد:
• احساس تهوع می کنید؟
• آیا احساس می کنید جنین حرکت می کند ؟ (و بعداً: آیا جنین شما به تعداد دفعات قبل حرکت می کند؟)
• آیا ترشحات مایع یا لکه بینی یا خونریزی واژینال داشته اید؟
• آیا انقباض را احساس کرده اید؟
او همچنین می خواهد بداند که به طور کلی چه از نظر جسمی و چه احساسی در چه وضعیتی قرار دارید. به یاد داشته باشید که این بازدیدها فرصتی است برای پرسیدن هرگونه سؤال یا رفع نگرانی ، بنابراین مطمئن شوید که هر آنچه در ذهن شماست را مطرح کنید.
- مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری، کنترل وزن
به دست آوردن مقدار مناسب وزن شانس شما را برای داشتن یک بارداری و نوزاد سالم افزایش می دهد. مقدار وزنی که شما باید به دست آورید، به قد و وزن قبل از بارداری و همچنین اینکه چندقلو حمل می کنید بستگی دارد.
برخی از مادران باردار در هر بار چک کردن از اینکه وزنشان را اندازه بگیرند، عصبی می شوند، به خصوص که اعداد به رقمی افزایش می یابد که شما قبلاً هرگز ندیده اند. اگر رفتن روی ترازو شما را آزار می دهد، در هنگام اندازه گیری وزن صورتتان را بچرخانید و به پزشک خود بگویید که ترجیح می دهید وزن خود را فقط در صورت نگرانی بدانید.
اگر سابقه اختلال در خوردن مانند بی اشتهایی دارید یا اکنون با یکی از آنها دست و پنجه نرم می کنید، حتماً پزشک یا مرکز بهداشتی خود را در جریان بگذارید. آنها می توانند اطمینان حاصل کنند که پشتیبانی مورد نیاز خود را دریافت خواهید کرد.
- مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری، کنترل فشار خون و آزمایش ادرار
پروتئین در ادرار می تواند نشانه ای از عفونت ادراری باشد یا اگر با فشار خون بالا همراه باشد، نشانه پره اکلامپسی است. سایر علائم پره اکلامپسی می تواند شامل ناهنجاری های کبدی یا کلیوی، سردردهای مداوم یا تغییرات بینایی باشد. اگر بدون این علائم فشار خون بالا داشته باشید، این می تواند فشار خون بارداری باشد.
در طی بارداری هر چند وقت یکبار مقدار کمی قند در ادرار غیرمعمول نیست، اما اگر در قند خونتان افزایش زیادی داشته باشید یا مکررا اتفاق بیافتد، پزشک آزمایش خون برای بررسی دیابت بارداری را انجام می دهد. (تمام مادران به طور معمول در پایان سه ماهه دوم غربال می شوند.)
- مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری، کنترل ضربان قلب جنین
مراقب شما ممکن است با استفاده از دستگاه سونوگرافی دستی موسوم به داپلر، ضربان قلب جنین شما را گرفته باشد. اما شنیدن ضربان قلب برای اولین بار در حدود 12 هفتگی بیشتر اتفاق می افتد، این بستگی به موقعیت جنین در رحم، وزن و زمان موعد مقرر زایمان دارد. بررسی ضربان قلب فرزند شما بخشی منظم در هر ویزیت قبل از تولد خواهد بود. ممکن است بخواهید شریک زندگی خود را به همراه داشته باشید تا در هیجان شنیدن این نشانه چشمگیر از زندگی مشترکی که ایجاد کرده اید، سهیم باشد.
- مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری، بررسی شکم
پزشک شکم شما را لمس می کند تا رحم و جنین در حال رشد را اندازه گیری کند. از اواسط بارداری به بعد، وی برای اندازه گیری اندازه و سرعت رشد جنین شما از نوار اندازه گیری برای بررسی قد پایه شما - فاصله بین استخوان شرمگاهی تا بالای رحم- استفاده می کند.
از هفته ۲۰ تا ۳۶ یا همین حدود، اندازه گیری (در مقیاس سانتی متر) باید تقریباً با چند هفته بارداری مطابقت داشته باشد. بنابراین اگر 24 هفته باردار هستید، قد پایه شما باید حدود 24 سانتی متر باشد.
پزشک همچنین دست و پاهای شما را از نظر تورم بررسی می کند و اگر شکایت جسمی خاصی دارید او اکنون آنها را بررسی می کند.
- درهنگام مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری در مورد آزمایشات و روش ها بحث کنید
اگر برای نمونه برداری از پرزهای کوریونی در آزمایش تشخیصی سه ماهه اول برای ناهنجاری های کروموزومی و سایر مشکلات ژنتیکی اقدام نکرده اید، پزشک در سه ماهه دوم با شما درمورد آزمایش های غربالگری و تشخیصی بحث خواهد کرد.
بین هفته ۱۵ تا ۲۰، ممکن است شما یک غربالگری چند نشانگر داشته باشید، آزمایش خون برای اندازه گیری مقدار سه یا چهار ماده یا نشانگر که می تواند اطلاعاتی درباره خطر ابتلا به سندرم داون در کودک شما ارائه دهد. یکی از نشانگرها، یعنی آلفا فتوپروتئین، همچنین اطلاعاتی در مورد خطر نقص مادرزادی نوزاد شما مانند اسپینا بیفیدا یا شکاف در نخاع فراهم می کند.
(در حالت ایده آل، غربالگری چند نشانگر همراه با غربالگری سه ماهه اول، یعنی آزمایش خون و اسکن اولتراسوند ویژه ای به نام غربالگری شفافیت حفره بینی)، همزمان انجام می شوند زیرا در مجموع نتایج ارزیابی بهتری از خطر ناهنجاری ها از هر یک به تنهایی ارائه می دهد. اگر شما در سه ماهه اول آزمایش خون دی آن ای جنین بدون سلول انجام داده اید، ممکن است در سه ماهه دوم شما نیز آزمایشات غربالگری بیشتری انجام شود.)
پزشک ممکن است آمنیوسنتز را به شما پیشنهاد دهد، آزمایشی که می تواند سندرم داون و همچنین سایر ناهنجاری های کروموزومی، اختلالات ژنتیکی و نقص لوله عصبی را تشخیص دهد. این آزمایش معمولاً زمانی انجام می شود که مادر باردار بین هفته 16 تا 20 بارداری باشد. آمنیوسنتز خطر اندکی از سقط را به همراه دارد، بنابراین مادرانی که آزمایش را انجام می دهند معمولاً کسانی هستند که می دانند در معرض خطر بیشتری برای مشکلات ژنتیکی و کروموزومی قرار دارند. برخی از بانوان قبل از تصمیم گیری در مورد انجام آمنیوسنتز، منتظر نتیجه آزمایشات غربالگری سه ماهه اول و دوم خود می مانند.
اگر آزمایش چند نشانگر یا آمنیوسنتز را انجام نمی دهید، احتمالاً در سه ماهه دوم غربالگری به طور خاص برای نقص لوله عصبی به شما پیشنهاد می شود. این شامل آزمایش خون یا سونوگرافی یا هر دو است. شما تصمیم به انجام هر یک از این آزمایشات غربالگری یا تشخیصی داشته باشید، بیشتر پزشکان برای بررسی ناهنجاری های جسمی و تأیید تاریخ تولد نوزاد به طور مرتب سونوگرافی را بین هفته 18 تا 22 توصیه می کنند. در صورت تمایل، این سونوگرافی همچنین ممکن است فرصتی برای تشخیص جنسیت فرزند شما باشد.
- اگر فصل آنفلوآنزا باشد پزشک باید در مورد مزایای تزریق واکسن آنفولانزا با شما صحبت کند.
آزمایش خون انجام می دهید
بین هفته های 24 تا 28، برای بررسی دیابت بارداری و احتمالاً آزمایش خون دیگری برای بررسی کم خونی و آزمایش غربالگری گلوکز انجام می شود. اگر گروه خونی شما منفی باشد اما گروه خونی پدر کودک شما اینگونه نباشد (یا از آن مطمئن نیستید)، یک لوله خون اضافی برای آزمایش آنتی بادی گرفته می شود که بررسی می کند آیا بدن شما علیه خون بالقوه مثبت جنین تان، آنتی بادی تولید می کند یا خیر.
اگر آزمایش خون نشان دهد که بدن شما آنتی بادی تولید می کند، جنین شما در طول ادامه بارداری از نظر مشکلات مرتبط تحت نظر قرار می گیرد. اگر اینگونه نباشید، تزریق گلوبولین ایمنی در هفته 28 بدن شما را از تولید آنتی بادی باز می دارد. برخی از پزشکان پس از تأیید عدم تولید آنتی بادی، منتظر نتیجه آزمایش می مانند و غربالگری را اجرا می کنند. دیگران تصمیم می گیرند آزمایش آنتی بادی را انجام دهند و در همان ویزیت 28 هفته ای تزریق را انجام دهند. (اگر شما در حال حاضر آنتی بادی تولید نمی کنید، تزریق هیچ فایده ای نخواهد داشت، اما دریافت آن نیز ضرری ندارد.)
- سایر آموزش ها و مشاوره ها را به شما ارائه می دهد
در پایان هر قرار ملاقات مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری، پزشک ممکن است به طور خلاصه یافته های خود را از آزمایشات مرور کند تا به شما اطلاع دهد که آیا موردی برای نگرانی دارید یا خیر. او همچنین باید در مورد تغییرات طبیعی قبل از مراجعه بعدی و علائم هشدار دهنده ای که باید به پزشک اطلاع دهید، به شما بگوید.
در اواخر این سه ماهه، وی اهمیت آگاهی از حرکات جنین را توضیح داده و شما را از علائم هشدار دهنده زایمان زودرس، پارگی زودرس کیسه آمنیوتیک و پره اکلامپسی آگاه می کند. در طی این سه ماهه، پزشک باید در مورد کلاس های آموزش زایمان با شما صحبت کند. از او در مورد کلاس های ارائه شده در محله خود یا بیمارستان یا مرکزی که قصد دارید در آن زایمان کنید، سؤال بپرسید.
همچنین ممکن است بخواهید در کلاس های شیردهی و مراقبت از کودک را که در سه ماهه سوم بارداری برگزار می شود، شرکت کنید و خیلی زود نیست که شروع به فکر کردن در مورد انتخاب پزشک برای کودک خود کنید، پزشک تان باید بتواند درهنگام مراجعه به پزشک در سه ماهه دوم بارداری راهنمایی های خوبی به شما ارائه دهد.
مطالعه بیشتر:
1- 30 پرسش و پاسخ مهم دوران بارداری
2- مادر باردار باید چند بار به پزشک مراجعه کند؟
3- آزمایش غربالگری سه ماهه اول و دوم بارداری
4- علائم خطرناک در بارداری، چه مواردی غیرطبیعی است؟