افتادن کودک از تخت و ارتفاع چه خطراتی دارد و نشانه های هشدار کدامند؟
به طور طبیعی، افتادن کودک با سر به دلیل یک لحظه غفلت، از تخت یا کاناپه، سبب می شود والدین احساس گناه و نگرانی زیادی کنند. هنگامیکه کودک از تخت میافتد یا به طور تصادفی با سر به زمین میخورد، این احساسات به شدت افزایش پیدا میکند. اما مراقبت صددرصدی وجود ندارد، حتی مراقبترین والدین نیز با افتادن کودک از تخت با سر، افتادن کودک از مبل، افتادن کودک هنگام راه رفتن و ... روبرو میشوند و مجبور هستند پس از افتادن کودک از ارتفاع او را آرام کنند. واقعیت این است که کودکان انعطافپذیری زیادی دارند و در اکثر مواقع، وقتی کودک از فاصله کم به زمین میافتد، جای نگرانی نیست. وقتی کودک میافتد، مهمترین کار این است که به آرامی وضعیت کودک را بررسی کنید و به دنبال نشانههای آسیب جدی باشید که به ندرت رخ میدهد.
چگونه از افتادن کودک جلوگیری کنیم؟
بهترین اتفاق این است که هیچگاه کودک نیفتد. اما این اتفاق رخ میدهد. شایعترین دلیل افتادن کودک، بیتوجهی یا خستگی والدین است. در اغلب مواقع، کودک از روی تخت، میز تعویض پوشک یا از آغوش والدین خسته میافتند. وقتی والدین سرشان شلوغ است، عجله دارند و خسته هستند، احتمال افتادن کودکان بیشتر میشود. بهترین راهحل برای پیشگیری از افتادن کودک این است که مراقب باشیم و هیچگاه وقتی کودک در آغوشمان است، بهخواب نرویم.دکتر جن تراشتنبرگ، متخصص اطفال و نویسنده کتاب راهنمای والدین هوشمند، برای بررسیها، بیماریها و حوادث مربوط به کودک میگوید: «تقریبا غیرممکن است هیچنوع حادثهای برای کودک رخ ندهد».
دکتر تراشنبرگ میگوید: «وقتی والدین برای بار اول صاحب فرزند میشوند، استرس و اضطراب شدیدی سراغ آنها میآید، که باید تمام نیازهای کودک را برآورده کنند. این استرس زیاد والدین را از پا درمیآورد. میترسند اگر اتفاقی بیفتد، والدین بدی هستند؛ درحالی که اینطور نیست.»
وقتی کودک میافتد، چه اتفاقی رخ میدهد؟
در صورتیکه کودک از فاصله کم و به آرامی بیفتد، مشکل خاصی ایجاد نخواهد شد. در واقع، اضطراب والدین آرامشی را که پس از افتادن کودک لازم است، از بین میبرد.
دکتر تراشتنبرگ میگوید: «اغلب مجبورم پدرانی را که نگران شکستگی گردن کودک و یا آسیب به «نقطه نرم» سر کودک هستند، آرام کنم. به آنها میگویم «این اتفاق نمیافتد». خطر واقعی زمانی است که کودک از فاصله ۹۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر یا بیشتر افتاده باشد.
شکستگی استخوانها، خونریزی شبکیه، شکستگی جمجمه، آسیب مغزی یا ورم و خونریزی داخلی از جدیترین خطرات مربوط به افتادن کودک است. خوشبختانه احتمال این جراحات، در سقوطهای ساده وجود ندارد و اثرات آن را میتوان با اقداماتی درست به حداقل رسانید.
وقتی کودک میافتد، چه واکنشی نشان دهیم؟
والدین باید در چنین مواقعی تا حد لازم آرامش خود را حفظ کنند. دکتر تراشتنبرگ میگوید: «به احتمال زیاد شما بیشتر از کودک ناراحت هستید. این یک اتفاق است و نه یک استرس سمی مداوم. اگر واکنش درستی داشته باشید، این است که به آنها احساس امنیت میدهد». بنابراین نفس عمیقی بکشید، خود را کنترل کنید و فقط کودک را در آغوش بکشید و سعی کنید او را آرام کنید.
دقیقا مانند وقتیکه کودک ساعت ۲ صبح جیغ میکشد و او را آرام میکنید. باید مهارت کافی برای این کار داشته باشید. سپس وضعیت را ارزیابی کنید. اگر کودک پس از چند دقیقه آرام شد و با خواهر و برادرش مشغول بازی شد و مانند قبل با اسباببازیهایش سرگرم شد، به احتمال زیاد مشکلی وجود ندارد. با این وجود لازم است به دست و پای کودک و جای کبودی او نگاهی بیاندازید. اگر مشکل خاصی وجود نداشت و اعضای بدن کودک مانند قبل کار میکرد، احتیاجی نیست به اورژانس مراجعه کنید. به گفته دکتر تراشتنبرگ: «همیشه اتفاقات و مسائلی در دوران رشد کودک رخ خواهد داد، اینکه چگونه با این اتفاقات روبرو شوید بسیار اهمیت دارد.»
گفته میشود، نشانههای هشدار دهندهای وجود دارد که در صورت وقوع آنها باید پس از افتادن کودک به اورژانس یا پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. اگر کودک استفراغ میکند، آرام نمیشود، ورم و کبودی دارد و پس از افتادن مانند قبل نیست، باید به سرعت به پزشک مراجعه شود. دست و پای کودک را فراموش نکنید. اغلب والدین نگران سر کودک میشوند و فراموش میکنند به دستها و پاهای کودک توجه کنند. اگر دست و پا حرکت نکند، نشانه جراحت جدی است.
اگر کودک افتاد چه کاری انجام دهید؟
• برای جلوگیری از افتادن کودک، حواس خود را جمع کنید.
• از یک کمربند ایمنی روی میز تعویض استفاده کنید.
• هرگز وقتی کودک روی سینه شما است، به خواب نروید.
• هنگامیکه کودک افتاد، تا جاییکه میتوانید با آرامش رفتار کنید.
• به دنبال ورم یا کبودی در بدن کودک باشید و دست و پای او را تکان دهید.
در صورتیکه کودک دچار ورم و کبودی باشد و به نظر میرسد حالت او مثل قبل نیست و اگر استفراغ میکند و آرام نمیشود، باید به پزشک مراجعه کنید.
مطالعه بیشتر:
توصیه های برای مراقبت از کودکان نوپا در برابر خطرات
راه نرفتن کودک نشانه چیست، آیا جای نگرانی وجود دارد؟
افتادن نوزاد از تخت،چگونه مانع افتادن نوزاد از تخت شویم؟
افتادن قند خون نوزاد و عوارض افتادن قند خون نوزاد چیست؟