علت بی نظمی نوجوانان وراهکارهای درمان بی نظمی نوجوانان چیست؟
حتی با اصول ترین و فداكارترین والدین نیز گاهی اوقات در می یابند كه برخلاف انتظارشان، فرزندان نوجوانان آن ها از نظر اخلاقی و نظم و انضباط شخصی، در وضعیت مناسبی قرار ندارند. علت بی نظمی نوجوانان و رفتارهای غیراخلاقی در آنها می تواند ناشی از چندین فاکتور بیولوژیکی و محیطی باشد. اگرچه این رفتارها آزاردهنده و نگران کننده هستند، اما والدین با ارائه مراقبت های دقیق و یا کمک گرفتن از مداخلات حرفه ای در موارد جدی و شدیدتر، می توانند به فرزندان نوجوان خود کمک کنند تا بر این مشکلات غلبه کرده و به پتانسیل کامل خود دست پیدا کنند. در ادامه این مطلب به شما خواهیم گفت که دقیقا علت بی نظمی نوجوانان چیست و چه راه کارهایی برای درمان بی نظمی نوجوانان وجود دارد.
فقدان ارزش های اخلاقی و نظم درونی در نوجوانان چه دلایلی دارد؟
اگر به دنبال علت بی نظمی نوجوانان هستید، باید بگوییم این مساله در سنین نوجوانی و اوایل جوانی علل گوناگونی می تواند داشته باشد، ازجمله:
تأثیرات رشد و تکامل
رشد مغز انسان از همان دوران جنینی تا رسیدن به نوجوانی و حوالی 20 سالگی ادامه دارد. بنابراین، این کاملا بدیهی و طبیعی است که نوجوانان همانند بزرگسالان از توانایی تصمیم گیری منطقی و نظم و انضباط فردی و درونی برخوردار نباشند. به همین ترتیب، رشد اخلاقی نیز فرآیندی است که در تمام طول دوره نوجوانی ادامه دارد. به همین دلیل است که نوجوانان و به ویژه نوجوانان کم سن و سال تر، از نظر رشدی و بیولوژیکی قادر به استدلال اخلاقی مانند یک بزرگسال یا افراد بزرگتر نیستند. بنابراین با توجه به این نکات و در نظر گرفتن مراحل رشد و تکامل، ضعیف بودن برخی از مهارت های مربوط به تصمیم گیری و همچنین نشان دادن برخی رفتارهای غیراخلاقی در سنین بحرانی نوجوانی امری طبیعی به شمار می رود و می تواند اصلی ترین علت بی نظمی نوجوانان باشد.
تأثیرات والدین
اگرچه ممکن است ظرفیت و توانایی تصمیم گیری در نوجوانان مشابه به بزرگسالان نباشد، اما این مساله غیرقابل انکار است که والدین می توانند بر نحوه رفتار و انتخاب های فرزند نوجوان خود تأثیر بگذارند. به طور خاص می توان گفت که، رفتار والدین نقش مهمی در تصمیم گیری های نوجوانان دارد. به عنوان مثال، اگر نوجوانی ببیند که پدر و مادرش تکانشی (به طور آنی و بدون فکر) عمل می کنند و یا به سراغ انتخاب گزینه های نادرستی مانند نادیده گرفتن مسئولیت های خانه یا کنار گذاشتن کار می روند، این احتمال وجود دارد که او نیز به این باور برسد که حق دارد انتخاب های مشابه به این ها را انجام دهد. به همین ترتیب، والدین یا مراقبینی که از بچه ها سوء استفاده کرده و یا نسبت به آن ها بی توجه هستند، ممکن است زمینه ساز بروز رفتارهای غیراخلاقی یا تکانشی در این کودکان و نوجوانان شوند. بنابراین اگر دوست ندارید فرزند دلبندتان تصمیمات اشتباه و آنی گرفته و یا رفتارهای غیراخلاقی از خود نشان دهد، به عنوان پدر و مادر و اولین الگوی زندگی او، به درستی رفتار کرده و ضعف ها و اشکالات خود را در این زمینه برطرف کنید. شاید به نظر سخت برسد، اما وقتی به نتایج رفتارهایتان چه درست و چه غلط، خوب فکر کنید، به طور قطع از پس این چالش برخواهید آمد.
جامعه، رسانه ها و همتایان
در طول سال های حساس و بحرانی نوجوانی، تأثیرات همسالان نقش مهمی در انتخاب های فرزندان نوجوان ما دارد. با توجه به اینکه در طی دوره نوجوانی نیاز به جدایی از سیستم خانواده افزایش می یابد و همچنین از آنجا که مورد پذیرش قرار گرفتن توسط همسالان نقش مهمی در احساس نوجوان نسبت به خود دارد، بنابراین گاهی اوقات نوجوانان انتخاب خود را بدون در نظر گرفتن اینکه این انتخاب ها از نظر اخلاقی درست یا مسئولانه هستند یا خیر، تنها بر اساس نظرات دوستانشان و یا برای جلب رضایت آن ها انجام می دهند.
انجمن روانشناسی آمریکا: نوجوانان در حال رشد
به طور کلی، این طبیعی است که نوجوانان در مسیر رسیدن به سن بزرگسالی چنین نوع رفتارهایی را پشت سر بگذارند. علاوه بر این، تأثیرات رسانه ها، مانند تلویزیون و رفتار افراد مشهور و امروزه دنیای دیجیتال و فضای مجازی، همگی می توانند بر رفتار یک نوجوان تأثیر بگذارند، به ویژه اگر آن ها الگوی قوی و صحیحی در زندگی خود نداشته باشند.
نگرانی های مربوط به بهداشت روان
نوجوانانی که از مشکلات روانی شدید رنج می برند، نیز ممکن است دچار ضعف در ارزش های اخلاقی شده و انضباط شخصی خوبی را نداشته باشند. به عنوان مثال آکادمی روانپزشکی کودکان و نوجوانان آمریکا توضیح می دهد: نوجوانانی که دارای مشکلاتی همچون اختلال سلوک (نشان دادن مجموعه رفتارهای تکراری و مداوم که برخلاف هنجارهای اجتماعی بوده و حق و حقوق دیگران را نقض می کنند) یا اختلال نافرمانی مقابله ای (از اختلالات رفتاری شایع در میان کودکان و نوجوانان که در آن بچه ها به شکلی ستیزه جویانه و با نشان دادن رفتارهای توأم با خشم و لجبازی با قوانین اجتماعی و خانوادگی مقابله کرده و از آن ها سرپیچی و نافرمانی می کنند) بوده و یا نوجوانانی که در کودکی مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند، ممکن است نسبت به دیگران همدلی کمتری نشان دهند، گزینه های نادرستی را انتخاب کنند و در کنترل انگیزه های خود مشکل داشته باشند. بنابراین برخورداری از سلامت روان، نقش مهمی در رشد اخلاقی و شخصی نوجوانان دارد و در نظم و انضباط فردی آن ها نیز اثرگذار خواهد بود.
آکادمی روانپزشکی کودک و نوجوان آمریکا: اختلال در رفتار
فقط یک متخصص بهداشت روان (روانشناس یا روانپزشک) و یا پزشک متخصص اطفال است که می تواند تعیین کند که آیا علت بی نظمی نوجوانان، رفتارهای غیراخلاقی، انتخاب های اشتباه و یا خویشتن داریهای نوجوان یک مرحله طبیعی از نظر رشدی بوده و یا نیاز به مداخلات حرفه ای و پزشکی دارد. بنابراین در صورت لزوم، فرزندتان را برای ارزیابی های لازم به نزد متخصص برده و از اینکه درخواست کمک کنید، نترسید و احساس خجالت نکنید. تشخیص زودهنگام مشکلات و اختلالات رفتاری، به روند درمانی آن ها کمک شایانی کرده و قطعا نتیجه بهتری را در پی خواهد داشت.
مطالعه بیشتر:
7 راهکار برای تربیت فرزندانی شاد و خوش بین
نحوه برخورد با خواسته های کودک چگونه باید باشد؟
بهترین روش برای تربیت فرزند در شرایط امروزی چیست؟
روش های تربیتی در سنین مختلف از نوزادی تا نوجوانی چیست؟