خواب آلودگی در بارداری به چه علت است و از کی شروع می شود؟
آیا شما نیز دوران بارداری را سپری می کنید و همیشه خسته اید؟ پرورش یک انسان کار ساده ای نیست، بنابراین اگر خسته و کسل بودید هیچ اشکالی ندارد، نگران نشوید. حتما پزشک به شما گفته است که به اندازه کافی استراحت کنید، اما این اندازه چقدر است؟ آیا باید خواب آلوده در بارداری باشید؟ آیا چیزی به نام خواب بیش از حد در بارداری وجود دارد؟ اگر فکر می کنید استراحتتان کافی نیست، چه کاری می توانید انجام دهید؟ احتمالا سؤالاتی از این دست برای شما نیز وجود دارد، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
منظور از خواب زیاد در دوران بارداری چیست؟
واژه بیش از حد یک امر نسبی است و به نیازها و عادت های خواب فرد بستگی دارد. بر اساس پژوهش های انجام شده در مراکز معتبر، میزان خواب لازم برای سلامتی بسته به سن افراد با هم متفاوت است. برای اکثر خانمها در سن بارداری بین 7 تا 9 ساعت خواب در روز پیشنهاد می شود. اگرچه این مدت زمان برای خواب مناسب است اما می تواند بر حسب ژنتیک و کیفیت خواب تغییر کند.
اگر به عنوان یک مادر باردار مرتباً حدود 9 تا 10 ساعت در روز می خوابید و کیفیت خوابتان نیز خوب است، می تواند نشانه ای از خواب بیش از حد باشد. اما اگر در طول شب چندین بار بیدار می شوید و الگوی خوابتان مختل شده است، باید نسبت به شرایط عادی زمان بیشتری را صرف خواب و استراحت کنید.
چرا خواب تا این اندازه مهم است؟
علم نشان داده است که خواب برای انواع عملکردهای حیاتی بدن و همچنین بازیابی انرژی لازم است، در طول خواب مغز فرصت دارد تا اطلاعات به دست آمده در زمان بیداری را پردازش کند. بدون خواب کافی فکر کردن به روشنی، واکنش سریع، تمرکز و کنترل احساسات غیرممکن است. فقدان خواب مزمن حتی می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود.
خواب آلودگی در بارداری از کی شروع میشه؟
معمولاً احساس خستگی و خواب آلودگی در بارداری بیش از حد معمول در سه ماهه اول و سوم بارداری طبیعی است. اما زمان شروع آن معمولا سه ماهه اول است.
خواب آلودگی در بارداری و جنسیت
اگر می پرسید که خواب آلودگی زیاد در بارداری نشانه چیست و آیا نشان می دهد که فرزند من دختر است باید بگوییم خیر، دلیل خواب آلودگی در بارداری تغییرات بدن شما است و این امر ارتباطی با جنسیت جنین ندارد.
علت خواب آلودگی در بارداری چیست؟
در سه ماهه اول حجم خون و سطح پروژسترون مادر افزایش می یابد، همین امر احساس خواب آلودگی در بارداری ایجاد می کند. در سه ماهه سوم بارداری ، تحمل وزن اضافی کودک و اضطراب عاطفی ناشی از زایمان قریب الوقوع موجب می شود وقت بیشتری را در بستر باشید.
علاوه بر تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی، ممکن است خواب باکیفیتی نداشته باشید. ناراحتی های مربوط به بارداری از یک طرف و افزایش سطح استرس و اضطراب از سوی دیگر می تواند شب های ناآرامی به دنبال داشته باشد. به همین دلیل روزها بیشتر احساس خستگی می کنید و ممکن است بیشتر چرت بزنید.
آیا خواب آلودگی در بارداری خطرناک است؟
بر اساس مطالعه مشخص گردید که خواب بیش از حد در سه ماهه سوم بارداری خطراتی به همراه دارد. در این مطالعه بانوانی که بیش از 9 ساعت مداوم در روز می خوابیدند و به طور عادی در ماه آخر بارداری خواب راحت نداشتند، بیشتر با خطر مرده زایی مواجه بوده اند.
قبل از اینکه برای بیدار شدن ساعت زنگ کنید، لازم به یادآوری است که نتایج این پژوهش مورد تائید دانشمندان نبوده و آنها بر این عقیده اند که شبهای ناآرام و طولانی به دلیل حرکت کند جنین بوده و نمی تواند دلیلی برای مرده زایی باشد. شاید خوابیدن طولانی باب میل شما نباشد، اما حداقل 8 ساعت خواب را از دست ندهید، خواب کافی به خصوص در مراحل پایانی بارداری، مزایای بالقوه زیادی دارد.
آیا خوابیدن در دوران بارداری مفید است؟
یک مطالعه قدیمی نشان می دهد مادرانی که در اواخر بارداری کمتر از 6 ساعت در شب می خوابند، زایمان طولانی تری دارند و احتمال سزارین در آنها 4.5 برابر بیشتر است. علاوه بر این، زایمان طولانی تر و احتمال سزارین تا 5.2 برابر بیشتر از پیامد های اختلال خواب در بارداری است.
مطالعات دیگر نیز نشان می دهد که خواب ناکافی در دوران بارداری می تواند آثار طولانی مدت بر فرزندان داشته باشد. بنابراین اگر چندین بار در نیمه شب بیدار می شوید، صبح ها بیشتر بخوابید یا زمانی را در ساعت بعد از ظهر به خواب اختصاص دهید. علاوه بر مدت زمان خواب، کیفیت خواب نیز اهمیت دارد. تحقیقات نشان می دهد اختلال تنفسی در خواب در دوران بارداری ممکن است به افزایش خطر ابتلا به پره اکلامپسی مرتبط باشد.سرانجام خر و پف در بارداری که البته در این دوران بیشتر مشاهده می شود با پره اکلامپسی و دیابت بارداری ارتباط دارد.
چه مشکلاتی در بارداری می تواند بر خواب تاثیر بگذارد یا منجر به خواب بیشتر شود؟
دلایل زیادی برای تغییر الگوی خواب در بارداری وجود دارد، از جمله این دلایل عبارتند از:
• تغییرات هورمونی: در سه ماهه اول، کاهش فشار خون و سطح قند خون به طور بالقوه منجر به احساس خستگی خواهد شد. افزایش سطح پروژسترون نیز در این دوره مادر را به سوی خواب بیشتر سوق می دهد.
• سندرم پای بی قرار: بسیاری از مادران باردار به دلیل اینکه در اثر افزایش سطح استروژن یا کمبود اسیدفولیک و آهن زیاد پاهای خود را تکان می دهند، اغلب شبها نمی توانند به راحتی بخوابند.
• بیماری ریفلاکس معده(GERD): یک حلقه عضلانی در پایین مری به سمت معده وجود دارد که غذا را به معده هدایت می کند. در مادران غذایی وارد معده شما شود. در افراد مبتلا به ریفلاکس معده، این حلقه شل شده و مواد غذایی و مایعات دوباره به گلو باز می گردد. در دوران بارداری به دلیل فشار مضاعفی که به ناحیه معده وارد می آید، این حلقه به خوبی بسته نمی شود.
• بی خوابی: به خصوص در سه ماهه اول و سوم، ممکن است زمان زیادی را در رختخواب بمانید اما خواب خوبی نداشته باشید. یکی از دلایل بی خوابی، دردهای مربوط به بارداری است. سطح بالای استرس و اضطراب در زمان نزدیک به زایمان و نگرانی از مراقبت نوزاد نیز می تواند شما را از مدت زمان طولانی خواب طبیعی خارج کند.
• وقفه تنفسی در خواب: اگر به سختی در خواب نفس می کشید، مشکل را حتما با پزشک در میان بگذارید. در یک مطالعه مشخص شد که برخی مادران در دوران بارداری احتمالاً به دلیل تغییرات هورمونی و تغییرات فیزیولوژیکی دچار آپنه خواب (وقفه تنفسی در خواب) می شوند. اگرچه ممکن است این مشکل بعد از بارداری برطرف شود اما از آنجا که می تواند به دلایل جدی پزشکی رخ دهد، باید تحت کنترل قرار گیرد.
• تکرر ادرار: ممکن است در سه ماهه سوم بارداری، چندین بار طی شب از خواب بیدار شوید و به دستشویی بروید. زیرا کوچولوی دلبند شما روز به روز بزرگ تر می شود و به مثانه فشار بیشتری وارد می کند. برای کمک به این مسئله می توانید میزان مصرف مایعات قبل از خواب را محدود کنید، اما مصرف مایعات نباید به حدی باشد که به کم آبی منجر شود.
برای بهبود خواب در دوران بارداری چه می توان کرد؟
اگر می خواهید در بارداری خوب بخوابید، ناامید نشوید و راهکارهای زیر را امتحان کنید:
• استفاده از بالش بارداری: اگر معمولا عادت دارید به پشت بخوابید و راحت نیستید از بالش بارداری استفاده کنید، این نوع بالشها راحت و حمایتی هستند.
• مشکلات اساسی را برطرف کنید. آیا استرس یا اضطراب زایمان دارید؟ آیا چیز دیگری ذهنتان را به خود مشغول کرده است که بیدار می مانید؟ موضوع نگران کننده را از خود دور کنید تا بتوانید خواب راحتی داشته باشید.
• هر روز ورزش کنید. بهبود وضعیت خواب یکی از مزایای بالقوه ورزش به شمار می آید. بعلاوه، ورزش منظم می تواند انرژی بیشتری به شما بدهد تا فعالیتهای روزانه خود را به طور کامل انجام دهید و برای کارهای زایمان قوی بمانید.
• ماساژ بگیرید. ماساژ برای خواب بسیار آرامش بخش و مفید است، برخی دردهای مرتبط با بارداری را تسکین داده و روحیه بهتری به شما می بخشد.
• لباس خواب خوب به تن کنید. روال خواب به معنی خوابیدن در زمان مشخص پس از انجام الگوهای رفتاری از پیش تعیین شده، می تواند به تنظیم خُلق شما برای یک خواب خوب و با کیفیت کمک کند.
• فضای خواب ایده آل داشته باشید. می توانید لوازم الکترونیکی مانند رایانه و گوشی همراه را بیرون اتاق خواب بگذارید، برای خرید یک تشک جدید، هزینه کنید، اتاقتان نامرتب نباشد، دمای اتاق را تنظیم کنید تا در دمای مناسب و مطلوب به خواب بروید.
اگر از کیفیت خواب شبانه راضی نیستید یا احساس خستگی بیش از حد در روز دارید، قدری بخوابید اما سعی کنید خوابتان به اندازه ای نباشد که خواب شبانه را مختل سازد.
اگر احساس خستگی و خواب آلودگی در بارداری می کنید، تنها شما نیستید! احساس خستگی یکی از علائم رایج بارداری، خصوصاً در آغاز و پایان بارداری است.با این حال، اگر همیشه احساس کمبود خواب می کنید یا در تمام ساعات روز نیاز به خواب دارید، لازم است برای بررسی علت ها به پزشک مراجعه کنید.
مطالعه بیشتر:
علت بی حالی و خستگی شدید در دوران بارداری
بی حالی در ماه نهم بارداری،راهکاری برای رفع بی حالی وجود دارد؟
درمان بی حالی و خستگی در دوران بارداری و علت خستگی چیست؟
خوابیدن زیاد و خواب دیدن مادر در بارداری چه تاثیری بر جنین دارد؟