اسید فولیک در بارداری ومنابع غذایی حاوی این ماده مغذی کدامند؟
اسید فولیک یک نوع ویتامین B است که در بسیاری از مکملها و غذاهای غنی شده یافت میشود. این ویتامین در واقع فرم مصنوعی فولات است. اسید فولیک برای ساختن سلولهای جدید و تولید DNA توسط بدن شما استفاده میشود. این ماده برای رشد و نمو طبیعی شما در تمام طول زندگی ضروری است. اما در دوران بارداری که یک حیات جدید در وجود شما در حال شکل گیری است، نیاز به این ماده مغذی چند برابر خواهد شد. در این مقاله به شما خواهیم گفت که چرا دریافت اسید فولیک در بارداری ضروری است؟ چه مقدار اسید فولیک در بارداری باید مصرف کنید و منابع غذایی حاوی این ماده مغذی کدامند؟
چرا اسید فولیک در بارداری اهمیت دارد؟
مصرف اسید فولیک همیشه قبل و در دوران بارداری بسیار مهم است. این ماده برای رشد مناسب اعضای بدن جنین در حال رشد بسیار اهمیت دارد. تحقیقات نشان میدهند که مصرف اسید فولیک قبل از بارداری ممکن است به جلوگیری از نقایص مادرزادی از جمله نقص لوله عصبی، مانند اسپینابیفیدا، آنسفالوسل (به ندرت) و آنسفالی کمک می کند.
مزایای سلامتی مصرف اسید فولیک در بارداری چیست؟
هر ساله در ایالات متحده تقریباً ۳۰۰۰ نوزاد با نقص لوله عصبی متولد میشوند. به طور معمول، لوله عصبی تا ۲۸ روز پس از باردار شدن در نخاع و مغز تشکیل میشود. اگر لوله عصبی به درستی بسته نشود، نقایص لوله عصبی رخ میدهند. آنانسفالی شرایطی است که در آن مغز به درستی رشد نمیکند. نوزادان متولد شده با آنانسفالی نمیتوانند زنده بمانند. نوزادان متولد شده با اسپینابیفیدا یا آنسفالوسل ممکن است با جراحیهای متعدد، فلج و ناتوانی طولانی مدت مواجه شوند.
براساس بررسی مطالعات معتبر در سال ۲۰۱۵ مکمل اسید فولیک در بارداری به طور قابل توجهی خطر نقایص مادرزادی قلب را کاهش میدهد. این نقایص هر ساله در ۸ تولد از هر ۱۰۰۰ تولد در ایالات متحده رخ میدهد. بنا به گفته انجمن قلب آمریکا، نقص مادرزادی قلب زمانی اتفاق میافتد که قلب و رگهای خونی قبل از تولد به طور طبیعی رشد نمیکنند. این نقایص ممکن است دیوارههای داخلی قلب، دریچههای قلب یا شریان را تحت تاثیر قرار دهند.
پژوهشهای معتبر همچنین بیانگر این موضوع هستند که مکمل اسید فولیک در بارداری خصوصا در اوایل آن ممکن است به جلوگیری از ایجاد شکاف لب و شکاف کام کمک کند. این نقایص مادرزادی در صورتی اتفاق میافتند که قسمتهایی از دهان و لب در طی ۶ تا ۱۰ هفته اول بارداری به طور صحیح به هم متصل (پیوسته) نشوند. برای اصلاح این شرایط، معمولاً یک یا چند عمل جراحی مورد نیاز است.
چه اسید فولیک در بارداری مورد نیاز است؟
همه بانوان باردار باید روزانه حداقل ۴۰۰ میکروگرم (میلیگرم) دریافت کنند. بسیاری از ویتامینهای دوران بارداری حاوی ۶۰۰ میکروگرم اسید فولیک هستند. بعد از اینکه متوجه بارداری خود شدید، ممکن است برای دریافت اسید فولیک دیر شده باشد. بسیاری از بانوان تا هفته ششم یا بیشتر متوجه بارداری خود نمیشوند. نقص لوله عصبی در ماه اول بارداری رخ میدهد، اغلب بعد از اینکه متوجه شوید که باردار هستید.
برای اطمینان از اینکه اسید فولیک کافی در بدن دارید و برای جلوگیری از نقص لوله عصبی، CDC به بانوانی که قصد باردار شدن دارند یا در سن باروری هستند، توصیه میکند روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک مصرف کنند. اگر نوزادی با نقص لوله عصبی به دنیا آوردهاید، ممکن است در ماههای منتهی به بارداری بعدی و در چند ماه اول بارداری به میزان بیشتری اسید فولیک نیاز داشته باشید. پزشک میتواند در مورد دوز مناسب به شما توصیه کند. در صورت ابتلا به موارد زیر، شما به دوزهای بالاتر اسید فولیک نیاز دارید:
- بیماری کلیوی دارید و در حال دیالیز هستید.
- بیماری سلول داسی شکل داشته باشید.
- بیماری کبد داشته باشید.
- روزانه بیش از یک نوشیدنی الکلی بنوشید.
- داروهایی را برای درمان صرع، دیابت نوع ۲، لوپوس، پسوریازیس، آرتریت روماتوئید، آسم یا بیماری التهابی روده مصرف میکنید.
اسید فولیک در چه غذاهایی وجود دارد؟
فولات طبیعی در بسیاری از غذاها، از جمله سبزیجات دارای برگ سبز، چغندر و کلم بروکلی یافت میشود. برخی مواد غذایی در ایالات متحده با اسید فولیک غنی شدهاند. اینها شامل موارد زیر هستند:
- غلات
- برنج
- آب پرتقال
- ماکارونی
بسیاری از وعدههای غلات و برشتوک غنی شده صبحانه حاوی ۱۰۰ درصد اسید فولیک مورد نیاز شما هستند. با این وجود ممکن است دانستن اینکه دقیقا چه مقدار اسید فولیک دریافت میکنید سخت باشد، مگر اینکه مقادیر فولات و اسید فولیک را در هر چیزی که می خورید ردیابی کنید.
هیچ تضمینی برای دریافت اسید فولیک کافی از طریق مواد غذایی وجود ندارد، بنابراین مصرف مکمل مهم است. اگر در اوایل بارداری دچار بیماری صبحگاهی هستید، ممکن است دریافت اسید فولیک از طریق خوردن غذاهای غنی شده مشکل باشد. برای اطمینان از اینکه به اندازه کافی اسید فولیک دریافت میکنید، پزشکان معمولاً توصیه میکنند یک مکمل اسیدفولیک یا یک ویتامین دوران بارداری حاوی اسید فولیک قبل و در طول بارداری مصرف کنید.
هیچ راهی برای جلوگیری از نقائص مادرزادی با اطمینان صد در صدی وجود ندارد. مصرف مقادیر کافی اسید فولیک قبل و در دوران بارداری ممکن است به کاهش خطر این عوارض کمک کند:
- نقص لوله عصبی
- نقائص مادرزادی قلب
- شکاف کام
- شکاف لب
اگر در آینده قرار است باردار شوید، ویتامین دوران بارداری را به برنامه روزانهتان اضافه کنید. ویتامینهای دوران بارداری به شکل کپسول، قرص و جویدنی در دسترس هستند. برای جلوگیری از ناراحتی معده، ویتامینهای دوران بارداری را با غذا میل کنید. همیشه در مورد مصرف دوز صحیح ویتامینهای دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید، زیرا مصرف زیاد مکملها میتواند برای فرزند شما زیان آور باشد.
برای اطمینان از دریافت اسید فولیک در بارداری، همچنین باید غذاهای غنی شده با اسید فولیک را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. صبر نکنید تا از بارداری خود مطمئن شوید تا مصرف اسیدفولیک را جدی بگیرید. تا آن زمان ممکن است خیلی دیر شود. با پزشک خود مشورت کنید تا مقدار مناسب اسید فولیک مورد نیازتان را تعیین کند.
بیشتر بدانید:
1- نخوردن اسیدفولیک قبل از باردار شدن ضرر دارد؟
2- اسید فولیک چیست و چه تفاوتی بین فولات و اسید فولیک وجود دارد
3- تاثیر مصرف اسید فولیک در بارداری بر لوله عصبی نوزاد
4- بهترین جایگزین مکمل فولیک اسید در بارداری چیست؟
منبع: healthline