تشخیص جنسیت جنین از ظاهر مادر آیا امکان پذیر است؟
تعیین جنسیت جنین از ظاهر مادر به زمانی برمیگردد که قابلیتهای پزشکی برای تعیین دقیق جنسیت وجود نداشت و در نتیجه افراد با مشاهده حالت شکم یا رنگ پوست مادر و ... سعی میکردند جنسیت جنین را تا حدی پیش بینی کنند. در این مقاله به برخی از این تئوریها نگاهی میاندازیم. اما آیا واقعا امکان تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر وجود دارد؟ در این مقاله به روشهایی اشاره میکنیم که برخی حقیقت دارند و برخی باور عمومی بیش نیستند.
تشخیص جنسیت نوزاد از روی ظاهر مادر
تشخیص جنسیت از روی ظاهر مادر امروز دیگر نیازی به حدس زدنهای خانمهای مو سفید فامیل ندارید و میتوانید در ماه چهارم بارداری با مراجعه به مراکز سونوگرافی خیلی ساده جنسیت جنین خود را بدانید. طی 30 سال گذشته کیفیت و دقت سونوگرافی به شدت بالا رفته است با این وجود برای بسیاری از مادران صبر کردن برای اینکه سن بارداریشان به 16 هفته برسد و جنسیت جنین کاملا در سونوگرافی قابل مشاهده باشد سخت است. از سوی دیگر 4 ماه کنجکاوی باعث میشود بسیاری از مادران به سمت حدس و گمانهای دوستان و اطرافیان در مورد جنسیت جنین کشیده شوند. نحوه تشخیص جنسیت جنین از ظاهر مادر ،حالت شکم، میزان تهوع و ... در ادامه به تفضیل شرح داده شده است.
1. تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر، ضربان قلب:
باور عموم: اگر شدت ضربان قلب مادر بالای 140 تپش در دقیقه باشد جنسیت جنین دختر و اگر کمتر باشد پسر است.
واقعیت: گرچه این نظریه به نظر علمی میرسد اما بررسی جنسیت جنین و میزان ضربان مادر در دقیقه ثابت کرده است هیچ ارتباطی بین این دو وجود ندارد. در حقیقت میزان ضربان قلب مادر به سلامت عمومی، سن و میزان فعالیتش مرتبط است. ضربان قلب جنین از 75 تپش در دقیقه آغاز شده و به 180 ضربان خواهد رسید. ضربان قلب مادر نیز در دوران بارداری بین 120 تا 160 تپش است. ضربان قلب جنین دختر در مقایسه با جنین پسر بالاتر است اما دلیل این موضوع مشخص نیست.
2. تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر، حالت شکم:
باور عموم: اگر شکم هماند توپ بیرون زده باشد جنین پسر و اگر شکم پهن باشد و در پهلوها بیشتر دیده شود جنین دختر است.
واقعیت: گرچه نوزادان پسر کمی از نوزادان دختر سنگین تر هستند ولی این موضوع روی اندازه شکم تاثیر میگذارد و ارتباطی به شکل شکم ندارد. شکل شکم خانم باردار به اندازه جنینش و نحوه قرارگیری او در رحم بستگی دارد. اگر جنین کمرش را به جدار خارجی شکم مادر چسبانده باشد شکم بیرون میزند و برجسته تر میشود و اگر پشتش به سمت ستون فقرات مادر باشد شکم فرو رفته تر میشود. به عبارتی حالت شکم به نحوه قرارگیری جنین در شکم مرتبط است و ربطی به جنسیت او ندارد. برخی دیگر بالا یا پایین بودن شکم مادر را به جنسیت جنین مرتبط میکنند که این موضوع نیز به قدرت عضلات شکمی مادر و تعداد بارداریهای پیشین او بازمیگردد. برخلاف شکل شکم محققان معتقدند شاید بتوان از فرم سینه جنسیت جنین را حدس زد. در سال 2015 تحقیقی در لهستان نشان داد سایز سینههای مادر در صورتی که جنین پسر باشد بیشتر افزایش مییابد و دلیل آن حجم شیر بیشتری است که نوزاد پسر تقاضا میکند.
3- تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر، تهوع صبحگاهی:
باور عموم: زنانی که تهوع شدیدتری دارند جنین دختر دارند.
واقعیت: این باور شاید تا حدی درست باشد. مطالعات صورت گرفته روی یک میلیون زن باردار بین سالهای 1987 تا 1995 نشان داد زنانی که فرزند اول دختر باردارند بیشتر دچار بیماری تهوع شدید صبحگاهی در سه ماهه نخست بارداری میشوند. در مطالعه دیگری در سال 2004 در دانشگاه واشینگتون و موسسه لنست و تحقیقی کوچک در سال 2017 در دانشگاه اوهایو همین موضوع را تایید کرد اما دلیل این مسئله هنوز مشخص نیست. برخی متخصصین معتقدند تهوع صبحگاهی با ترشح هورمون گنادوتروپینهای جفت انسانی در ارتباط است و برخی دیگر نیز آن را به استروژن ارتباط میدهند. نتایج بررسیها همچنین نشان داده است در زنانی که دختر باردارند میزان التهاب بدن بالاتر است و همین مسئله میتواند زمینه ساز تهوع شدیدتر صبحگاهی باشد. با این وجود محققان این روش را راهی دقیق برای تشخیص جنسیت جنین نمیدانند.
4- تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر، سوزش سر دل:
باور عموم: سوزش سر دل در دوران بارداری میتواند نشانگر جنسیت دختر جنین باشد.
واقعیت: سوزش سر دل شکایت شایعی در بارداری است. زمانی که رحم شروع به رشد میکند به معده فشار میآورد و باعث بازگشت اسید از معده به مری خواهد شد. تغییر سطح هورمونها هم میتواند در سیستم معده و هضم اختلال ایجاد کند. اگرچه مدتها دانشمندان ارتباط بین سوزش سر دل و موهای جنین و مونث بودن آن را چیزی جز خرافات عامه نمیدانستند اما مطالعهای در دانشگاه جان هاپكینز در سال 2006 ثابت کرد هورمونهای حاملگی نقش دوگانهای در شلی اسفنكتر پایین مری و افزایش رشد موهای جنینی دارد. با این حال، اگرچه ممکن است ارتباطی بین سوزش سر دل مادر باردار و موی جنین وجود داشته باشد باز هم این موضوع تاییدی بر مونث بودن جنسیت جنین نیست. جنین پسر هم میتواند به اندازه دختر مودار باشد.
5- تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر،خط زیر ناف در بارداری:
باور عموم: اگر خط زیر ناف در بارداری به بالاتر از ناف کشیده شود، جنین پسر و اگر به زیر ناف ختم شود، دختر است.
واقعیت: افزایش رنگ دانههای پوستی در دوران بارداری سبب تشکیل خط سیاهی زیر شکم میشود که تقریباً 75٪ از زنان باردار آن را تجربه میکنند. این خط در اثر نوسانات هورمونی ایجاد میشود و در مادرانی که پوست تیره دارند پررنگ تر است. در حالی که هیچ مدرکی مبنی بر ارتباط بین این خط و جنسیت جنین وجود ندارد، اما متخصصان حدس میزنند که هدف اصلی این تیرگی که با تیره تر شدن نوک پستانها هم همراه است، هدایت نوزاد به سمت منبع تغذیه اصلی خود است.
6- تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر، خواب:
باور عموم: آویزان کردن حلقه عروسی با یک رشته روی شکم باردار میتواند جنسیت را پیش بینی کند.
واقعیت: تا کنون هیچ تحقیقی این موضوع را به اثبات نرسانده و پایه علمی ندارد.."
7- تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر، حالت خواب:
باور عموم: اگر یک خانم باردار ترجیح دهد به پهلوی راست بخوابد جنینش دختر و اگر به پهلوی چپ بخوابد جنینش پسر است.
واقعیت: این موضوع پایه علمی ندارد. پزشکان توصیه میکنند که مادران باردار به کمر نخوابند و سعی کنند به پهلو دراز بکشند زیرا در این شرایط احتمال خطر زایمان زودرس کاهش مییابد. از سوی دیگر خوابیدن به پهلوی چپ گردش خون را بالا برده و سبب رسیدن سریع تر مواد مغذی به جنین میشود.
8- تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر، ویار بارداری:
باور عموم: ولع مصرف غذاهای شور، ادویه و مواد غذایی ترش نشانگر جنین پسر است ، در حالی که ولع مصرف شیرینی و لبنیات نشانگر دختر است.
واقعیت: ویار بارداری یکی از مرموزترین جنبههای بارداری است. بسیاری از متخصصان معتقدند ویار بارداری واقعا وجود ندارد و به نوعی روانشناختی است. تمایل به خوردن موادی مانند زغال چوب و گچ اما در این میان کمی عجیب است. تحقیقات زیادی در این رابطه صورت گرفته است و بررسیها نشان داده تغییرات هورمونی و کمبودهای تغذیهای میتواند در ویار بارداری تاثیر گذار باشد اما هیچ تحقیقی که ثابت کند بین جنسیت جنین و نوع ویار بارداری ارتباطی وجود دارد در دسترس نیست.
9- تشخيص جنسيت جنين از ظاهر مادر، ظاهر مادر:
باور عموم: تئوریهای متناقضی در این رابطه وجود دارد. مثلا اگر پوست مادر نرم و براق باشد جنین دختر و اگر خشک و کدر باشد جنین پسر است. برخی دیگر به عکس معتقدند دختر سبب زشتی مادر و پسر سبب زیبایی او میشود.
واقعیت: سطح هورمونها در دوران بارداری تغییر کرده و این موضوع بر پوست نیز تاثیر گذار است. در دوران بارداری گاه غدد چربی فعال تر شده و خانم باردار دچار پوست روغنی یا جوشهای آکنهای میشود.علاوه بر این، افزایش حجم خون در دوران بارداری میتواند سبب شفاف تر و زیباتر شدن پوست شود. تغذیه خوب و مصرف آب کافی نیز نقش مهمی در ظاهر و پوست مادر دارد اما متأسفانه هیچ ارتباطی بین ظاهر مادر و جنسیت جنین وجود ندارد.
بیشتر بدانید:
1- 7 عامل موثر بر شکل و اندازه شکم در دوران بارداری
2- شکل شکم در جنین پسر،آیا جنسیت جنین در شکل شکم مادر موثر است؟
3- تشخیص جنسیت جنین از روی شکل شکم در دوران بارداری
4- جوش صورت در بارداری و جنسیت جنین، آیا با هم ارتباط دارند؟
منبع: babyandchild