جلوگیری از مرده زایی،آیا امکان جلوگیری از مرده زایی وجود دارد؟
مرده زایی به شرایطی گفته می شود که مادر فرزند خود را بعد از هفته 24 بارداری، در حین زایمان تا در طی 24 ساعت بعد از آن از دست بدهد. بدون شک این رخداد یکی از تلخ ترین وقایعی است که مادران می توانند تجربه کنند به همین سبب قصد داریم در این متن راه های جلوگیری از مرده زایی را برای شما شرح دهیم. پس به جای آنکه به دنبال دعا برای جلوگیری از مرده زایی باشید این مطلب را بخوانید تا بدانید که برای پیشگیری از مرده زایی چه کاری از دست شما بر می آید.
آیا امکان جلوگیری از مرده زایی وجود دارد؟
اغلب ما علت اصلی تولد نوزاد مرده را نمی دانیم و همیشه نمی توان از آن جلوگیری کرد. اما خوشبختانه مواردی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از مرده زایی و کاهش خطر تولد نوزاد مرده انجام دهید. چهار کار اصلی که می توانید برای جلوگیری از مرده زایی انجام دهید شامل:
1. اگر با وجود باردار بودن هنوز هم سیگار می کشید، ترک این کارمهمترین تغییری است که می توانید برای جلوگیری از مرده زایی ایجاد کنید. سیگار کشیدن خطر تولد نوزاد مرده را به شدت زیاد می کند و از راه های دیگر نیز می تواند به جنین زنده آسیب برساند. ترک سیگار در سه ماهه اول بارداری به طرز قابل توجهی خطر تولد نوزاد مرده را کاهش می دهد.
2. نحوه درست خوابیدن را جدی بگیرید و هرگز از سه ماهه سوم به بعد طاق باز نخوابید. در سه ماهه سوم باید به پهلو بخوابید زیرا تحقیقات نشان داده است که این امر به جلوگیری از مرده زایی کمک می کند.
3. از هفته 28 به بعد حرکات جنین را زیر نظر داشته باشید و کنترل کنید. این کار باعث می شود در صورت وجود مشکل زود متوجه آن شوید.
4. به تمام ویزیت ها و سونوگرافی های دوران بارداری توجه کرده و در انجام آنها کوتاهی نکنید. این کنترل ها برای تشخیص زود هنگام مشکلات طراحی شده اند تا هر چیزی که مشکوک است به موقع تشخیص داده شده و در اسرع وقت درمان شوند.
چرا باید حرکات جنین خود را کنترل کنیم؟
حرکت کردن جنین شما نشانه خوب بودن حال آنها است. وقتی حال جنین خوب نیست اولین کاری که می کنند این است که برای حفظ انرژی خود کمتر حرکت می کند. کاهش سرعت حرکت در حدود نیمی از مرده زایی ها توسط مادر مشاهده می شود. آگاهی از الگوی حرکتی آنها به شما این امکان را می دهد که در صورت تغییر حرکات خیلی زود متوجه شوید. بعلاوه مراجعه به موقع رفتن به بیمارستان برای بررسی وضعیت جنین نیز بسیار مهم است.
معمولا بعد از هفته 22 حرکات جنین را حس خواهید کرد. حرکات بیشتر نوزادان تا 28 هفته به یک الگوی خاص تبدیل می شوند. به یاد داشته باشید که الگوی مشخصی از حرکت برای تمامی جنین ها وجود ندارد برخی از آنها صبح و برخی عصر یا شب بیشتر حرکت می کنند که همگی طبیعی محسوب می شود. به مرور زمان با الگوی حرکات جنین خود آشنا خواهید شد البته اگر توجه کافی داشته باشید.
اگر حس می کنید حرکات جنین کم شده یا اصلا حرکتی ندارد، یک چیز شیرین بخورین و در یک محیط ساکت به پهلوی چپ دراز بکشید، سپس حرکات جنین را در مدت دو ساعت بشمرید اگر تعداد آن از 8 حرکت کمتر بود، بلافاصله با ماما تماس بگیرید و این کار را به فردا موکول نکنید و منتظر نمانید تا اول هفته برسد و دکتر خودتان باشد. به یاد داشته باشید که شما می توانید در هر زمان از جمله آخر هفته یا حتی روز های تعطیل با بخش اورژانس زنان بیمارستان تماس بگیرید.در مورد حرکات جنین باید چند نکته اساسی را به خاطر بسپارید:
• معمولا در هفته های پایانی بارداری کمی حرکات جنین کم می شود زیرا بزرگ شده اند و جایشان تنگ شده، اما به یاد داشته باشید که کم شدن حرکات هرگز به معنای احساس نکردن هیچ حرکتی نیست.
• در ابتدا بیشتر احساس می کنید که حرکات در زیر شکم شما است.
• از هیچ مانیتور دستی، داپلر یا برنامه تلفن برای بررسی ضربان قلب جنین خود استفاده نکنید. حتی اگر ضربان قلب را تشخیص دهید، این تضمین کننده خوب بودن حال جنین شما نیست.
چرا باید به طرز خوابیدنمان در بارداری توجه کنیم؟
در سه ماهه سوم خوابیدن به پهلو را جدی بگیرید. تحقیقات نشان داده است که خوابیدن به پهلو در سه ماهه سوم برای جنین ایمن تر است. این شامل خواب شبانه و چرت روزانه می شود. وضعیت خواب در سه ماهه سوم بسیار مهم است زیرا اگر به پشت بخوابید رحم بزرگ و سنگین بر روی سیاهرگ بزرگ بدن افتاده و بازگشت خون به قلب را کم می کند. این امر سبب کاهش برون ده قلبی مادر در نتیجه کاهش خونرسانی به جفت خواهد شد در نتیجه اکسیژن رسانی به جنین محدود می شود.
• مطالعات اخیر نشان داده است که هنگامی که زنی در اواخر بارداری به پشت دراز می کشد (در مقایسه با خوابیدن به پهلو) جنین حرکات کمتری دارد و بی نظمی در الگوهای ضربان قلب او بیشتر است. تصور می شود این امر به دلیل پایین آمدن میزان اکسیژن رسانی به جنین در هنگام دراز کشیدن مادر به پشت است.
چرا حتما باید سیگار کشیدن را در حاملگی ترک کنیم؟
مواد شیمیایی موجود در سیگار از رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به جنین شما جلوگیری می کند. هزاران ماده شیمیایی مضر موجود در سیگار و قلیان از جفت عبور کرده و به جنین می رسد.
داشتن وزن سالم در دوران بارداری را جدی بگیرید
چاقی در دوران بارداری یعنی زمانی که BMI شما بیش از 30 باشد، می تواند عوارضی برای خودتان و جنین ایجاد کند. بهتر است قبل از بارداری به یک وزن سالم برسید. اگر باردار هستید و نگران وزن خود هستید، از پزشک خود در مورد کنترل وزن با کمک خوب غذا خوردن و تحرک در دوران بارداری مشاوره بگیرید.برای جلوگیری از مرده زایی از مصرف الکل و مواد مخدر خودداری کنید.
نوشیدن الکل و مصرف دارو در بارداری می تواند رشد جنین شما را به طور جدی تحت تأثیر قرار داده و خطر سقط جنین و تولد نوزاد مرده را افزایش دهد.
مطالعه بیشتر:
تولد نوزاد مرده: زنده ماندن عاطفی
پنج قدم تا شکست سقط، بارداری و تولد نوزاد...
فاصله بین سقط و بارداری مجدد چقدر باید باشد؟
نمونه برداری از جنین سقط شده آیا ضروری است؟