molfix-مولفیکس

خوردن ماست و پونه در بارداری آیا مجاز و مفید است یا خیر؟

خوردن ماست و پونه در بارداری آیا مجاز و مفید است یا خیر؟

در بارداری، نیاز به کلسیم چندین برابر شده و بنابراین برای جلوگیری از مشکلاتی همچون پوکی استخوان، پوسیدگی دندان ها و ...، مصرف لبنیات و به ویژه ماست توصیه می شود. اما از سوی دیگر به دلیل طبع سرد فرآورده های لبنی، باید مصلح هایی مانند پونه، نعناع و گل سرخ را به آن ها افزود تا عوارض و مشکلات ناشی از سردی به حداقل برسد. البته با توجه به خواص دارویی این گیاهان و خصوصا پونه، سوال اصلی اینجا است که آیا خوردن ماست و پونه در بارداری ایمن و بی خطر است؟

پونه چیست؟

پونه (Pennyroyal) که با نام علمی Mentha pulegium شناخته می شود، در واقع گونه ای وحشی از نعناع، با عطر و طعم لیمو و برگ هایی شبیه به ریحان است که بومی اروپا، آفریقا، خاورمیانه و آسیا به حساب می آید.

از نظر ویژگی های ظاهری و مشخصات گیاه شناسی، پونه گیاهی چند ساله و خزنده از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است که در صورت وجود نور مطلوب آفتاب و خاک مرطوب با زهکشی مناسب مانند حاشیه رودخانه ها، به سرعت تکثیر یافته و رشد می کند. این گیاه، دارای ساقه های بلندی است که مملو از کرک های ریز مویی شکل بوده و می توانند به اندازه 15 تا 30 سانتی متر قد کشیده و در مواردی حتی تا 60 الی 80 سانتی متر هم بلند شوند. برگ های پونه، که در صورت له شدن، بوی دلنشین و مطبوعی شبیه به عطر نعناع از خود ساطع می کنند، سبز رنگ، بیضی شکل و دندانه دار هستند و به دلیل رایحه خاص و منحصر به فرد خود، می توانند به دفع حشرات مزاحم مانند پشه ها، کمک کنند. گل های کوچک و ظریف پونه نیز که در انتهای ساقه ها می رویند، یاسی، صورتی و یا بنفش رنگ بوده و بیشتر در فصل بهار دیده می شوند.

از نظر مواد تشکیل دهنده، نتایج تحقیقات نشان می دهد که پونه حاوی روغن های اساسی، فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها، پولگون (یک ترکیب شیمیایی گیاهی با خواص ضد درد) و ... بوده و به همین دلیل علاوه بر استفاده های آشپزی، کاربردهای دارویی بی شماری نیز دارد.

پونه در طب سنتی

بر اساس منابع موجود، تاریخچه و سابقه استفاده از پونه در طب سنتی، به حوالی قرن اول میلادی و روم باستان بر می گردد. در ایران نیز از سال ها قبل پزشکان طب سنتی از فواید و خواص پونه برای درمان بسیاری بیماری ها و مشکلات استفاده می کردند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- درمان بیماری های دستگاه تنفسی مانند زکام، سرماخوردگی و آنفولانزا،

- از بین بردن نفخ ( تجمع گاز در شکم)،

- کمک به درمان بیماری کیسه صفرا،

- تسکین گلودرد،

- کاهش دهنده درد و گرفتگی معده،

- بهبود عملکرد کبد و درمان بیماری های کبدی،

- دارای خواص آنتی بیوتیکی،

- تسکین سردرد،

- کاهش دهنده تب،

- برطرف کننده حالت تهوع،

- تسریع روند هضم غذا،

- درمان سرفه،

- از بین برنده بوی بد دهان،

- تحریک جریان قاعدگی (در صورت به تاخیر افتادن خونریزی ماهیانه

- پایین آوردن فشار خون،

- کمک به درمان سکسکه،

- آرامش بخش و ضد استرس،

- رفع بی اشتهایی،

- ضد تشنج،

- درمان اسهال،

- درمان کننده مشکل رفلاکس معده (بازگشت اسید معده به سمت بالا که به عنوان ترش کردن نیز شناخته می شود)،

- موثر در درمان بیماری نقرس،

- کاهش سطح اوره خون،

- کاهش اسپاسم (گرفتگی) در عضلات، سیستم گوارشی و ...

البته باید توجه داشته باشید که برای ارزیابی اثربخشی پونه در این موارد، پژوهش های علمی و شواهد بیشتری لازم است.

علاوه بر موارد زیر، یکی دیگر از کاربردهای پونه در طب سنتی، استفاده از آن به عنوان مصلح دوغ، ماست و شیر است تا عوارض و مشکلات ناشی از طبع بسیار سرد آن ها به حداقل رسیده و خواص لبنیات مانند جذب کلسیم چندین برابر شود.

با توجه به این خاصیت، شاید این سوال برایتان ایجاد شود که خوردن ماست و پونه در بارداری مجاز و مفید است یا خیر؟

آیا خوردن ماست و پونه در بارداری ایمن و بی خطر است؟

قبل از هر چیز باید بدانید که به صورت کلی مصرف بیش از حد و زیاد پونه در بارداری مجاز نیست، زیرا ممکن است با تحریک انقباضات رحمی و خاصیت قاعده آور بودن خود، منجر به سقط جنین شود. البته برای سقط جنین با گیاه پونه، میزان دوز مصرفی آن باید بسیار زیاد باشد که به دلیل افزایش سمیّت گیاه، این میزان دوز در عین حال بسیار خطرناک و در بعضی موارد کشنده نیز هست.

اما در مورد خوردن ماست و پونه در بارداری، از آنجا که میزان دریافتی پونه در چنین حالتی کم است، می توانید در صورت هوس و ویار، هر از گاهی این ترکیب را امتحان کنید، اما از مداومت و خوردن هر روزه آن به صورت جدی اجتناب کرده و دور دمنوش و چای پونه در بارداری را خط قرمز بکشید.

عوارض پونه در بارداری

در تحقیقات علمی متعدد، تا به حال برای میزان مصرف متعادل از گیاه پونه، عارضه مشخصی ذکر نشده است اما در صورت زیاده روی در مصرف آن، احتمال دارد برخی مشکلات و عوارض ایجاد شوند، از جمله:

- تشنج،

- فشار خون بالا،

- حالت تهوع و استفراغ،

- آسیب جدی و غیرقابل برگشت به کبد و کلیه،

- احساس سوزش در گلو،

- گیج شدن،

- سردرد و سرگیجه،

- تپش قلب،

- مسمومیت،

- ایجاد حساسیت و آلرژی،

- درد شکم،

- هذیان،

- از هوش رفتن،

- ایجاد توهمات دیداری و شنیداری،

- نارسایی ریه و حتی مرگ!

سقط جنین با پونه

در مورد مضرات و عوارض پونه در بارداری، مهم ترین مورد سقط جنین است و البته با توجه به اینکه برای سقط جنین با پونه، باید مقادیر بسیار زیادی از آن را مصرف کرد، احتمال وقوع تمامی عوارض حطرناک وجود دارد. اما در مورد خوردن ماست و پونه در بارداری، جای نگرانی وجود نداشته و می توانید از این ترکیب لذت ببرید، به شرط آنکه به میزان کم و در حد اعتدال از آن مصرف کنید.

مطالعه بیشتر:

خوردن ماست در بارداری چه فواید و عوارضی دارد؟

خوردن کدام یک از محصولات لبنی در بارداری ممنوع است؟

خوردن نعنا در بارداری،مزایا و معایب خوردن نعنا در بارداری

دوغ در بارداری و آیا خوردن دوغ در بارداری نیز مجاز است؟

استدیو عکس فیلیک

?پرسش و پاسخ های ماست و پونه در بارداری

فواید پونه در طب سنتی چیست؟

درمان بیماری های دستگاه تنفسی مانند زکام، سرماخوردگی و آنفولانزا، از بین بردن نفخ ( تجمع گاز در شکم)، کمک به درمان بیماری کیسه صفرا، تسکین گلودرد،

آیا خوردن پونه با ماست بی خطر است؟

یکی دیگر از کاربردهای پونه در طب سنتی، استفاده از آن به عنوان مصلح دوغ، ماست و شیر است تا عوارض و مشکلات ناشی از طبع بسیار سرد آن ها به حداقل رسیده و خواص لبنیات مانند جذب کلسیم چندین برابر شود.

آیا سقط جنین با پونه امکان پذیر است؟

در مورد مضرات و عوارض پونه در بارداری، مهم ترین مورد سقط جنین است و البته با توجه به اینکه برای سقط جنین با پونه، باید مقادیر بسیار زیادی از آن را مصرف کرد، احتمال وقوع تمامی عوارض حطرناک وجود دارد.

آیا خوردن ماست و پونه در بارداری ایمن و بی خطر است؟

از آنجا که میزان دریافتی پونه در چنین حالتی کم است، می توانید در صورت هوس و ویار، هر از گاهی این ترکیب را امتحان کنید، اما از مداومت و خوردن هر روزه آن به صورت جدی اجتناب کرده و دور دمنوش و چای پونه در بارداری را خط قرمز بکشید.